Kayıp yakınları Amed ve Batman'da buluştu

İHD ve aileler, Amed ile Batman'da adalet arayışlarını sürdürdü. Tecridin kalkmasının istendiği eylemlerde, Halepçe'de katledilenler de anıldı.

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlenen oturma eyleminin 527’ncisi, İHD Şube binasında gerçekleştirildi. Eyleme İHD MYK Üyesi Raci Bilici, İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Bölge Temsilcisi Abdüsselam İnceören, Kürt illerindeki İHD şube başkanları ve temsilcileri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı. 

Eylemde, Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler de anıldı.

Zeytun, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in öncülüğünde başlayan açlık grevlerindeki talebin meşru olduğunu belirterek, tecridin kaldırılmasını istedi. 

İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan ise 1993 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde Korucubaşı Kamil Atak tarafından zorla götürüldükten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İhsan Arslan ve Ali Karagöz’ün hikâyesini anlattı. 

Eş Şevke Arslan’ın anlatımlarıyla anlatılan hikâyede, şöyle denildi: "Eşim serbest bırakılıp eve gelirken, Kamil Atak, Ahmet Atak, Rauf Atak ve tanımadığım yaklaşık 10-15 kişi eşimi yakalayıp gözlerini bağladıktan sonra yerlerde sürükleyerek Kukel Atak’ın evine götürdüler, çok çabaladım ancak ellerinden kurtaramadım. Eşimle birlikte Ali Karagöz’ü de götürdüler."

BATMAN

Batman'da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, İHD Şube binasında 433'üncü kez bir araya geldi. Eyleme insan hakları savunucuları, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve kayıp yakınları katıldı. 

Eylemde konuşan İHD yöneticilerinden İlyas Tarım ve Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, Halepçe Katliamı ile Yeni Zelanda'daki katliamı kınadı.