Kar yağışının olmaması kuraklık habercisi

Van’da yeteri kadar kar yağışının olmaması, tarım alanlarına kuraklık ve verimsizlik olarak yansıyacağı için çiftçiler endişeli.

Van ilçeleri Erciş, Çaldıran, Gevaş ve Muradiye'nin ovaları yazın kar sularının erimesiyle sulanıyor. Bu bereketli ovalarda yetişen onlarca ürün başta Van olmak üzere tüm bölge halkının ihtiyacını karşılıyor. Kar yağışının olmaması tarım ürünlerinde düşük verimin habercisi olarak görülüyor.

Metrelerce karın yağdığı Kuzey Kürdistan'da bu sene yağış az. Van ve ilçelerinde Şubat ayı bitmek üzere olmasına rağmen yeterli yağış olmadı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Fatih Şahin, bölgede son yıllarda bir kuraklık yaşandığını söyledi. Kuraklığın getireceği zorlukların tüm yaşamı olumsuz etkileyeceğini belirten Şahin, şunları paylaştı: “İklimin kendisine has bir bitki örtüsü vardır. İklim ile bitki toplulukları arasında sıkı bir ilişki bulunmakta. Kuraklık, sıcaklık, nem, soğukluk, mevsim normallerinin altına/üstüne çıktığında tüm bölgedeki yaşam etkilenir. Toplum olarak karın yağmasını hep olumsuzluk olarak karşılamışız. Yakın zamana kadar Bitlis Rehva’da elektrik direklerinin boyunu aşan karlara şahittik. Otobüslerin kar tünellerinden geçtiğini bilirdik. Müks-Bahçesaray yolunun altı ay ulaşıma kapandığını, dünya ile bağlantılarının koptuğuna tanıktık. Oysa ki yağan kar, yaşamın bir hediyesidir. Bulunduğumuz coğrafya dağlık bir bölgedir. Karlı dağlar orjin baraj görevi yapar. Yazın en yakıcı sıcaklarına kadar karları zirvelerinde depolar, yavaş emisyonunu sağlar kaynaklar oluşturur. Dereler yoluyla eteklerine ve ovalarına can suyu olur. Toprağı bereketlendirir. Bin bir çeşit endemik bitkiye hayat olur. Börtü böcek, arılara polen olur, yaşam verir. Otla beslenen otçul hayvanlara habitat olur. Otçul hayvanlarla beslenen yırtıcı etçil hayvanlara yaşam alanı olur. Köylüye, çiftçiye bereketli kazançlı günler olur. Köy kentin ihtiyaçlarını karşılayan zenginlik olur. Bunların hepsinin ana kaynağı 'kar'dır. Aynı zamanda bitkilerin üzerini kaplayan örtü olur. Havadaki mikropları temizler. Barajlar dolar ve enerji olarak bize geri döner. Yeraltı su rezervlerini oluşturur. Van Gölü’nün kurumasını önler. Bölge ekosistemi dengeler.”