Karayılan: Soykırım konsepti başaramadı

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türk devletinin, tüm Kürdistan’ın yeniden işgali ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin tüm bileşen ve ittifaklarıyla tasfiyesini hedeflediğini ama 2018’de ağır bedeller vererek bunu engellediklerini söyledi.

Karayılan, direnerek mevzilerini koruduklarını ve büyük bir çıkış için gerekli olan zemini hazırladıklarını  belirterek, “2018’den çıkardığımız derslerle 2019’u büyük bir başarı yılı haline getirmek istiyoruz” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan Dengê Welat radyosundan Rosida Mêrdin’in sunduğu Özel Program’a konuk oldu. Karayılan, konuşmasına “Önder Apo’nun, tüm halkımızın ve dünya halklarının yeni yılını kutluyorum. Yine tüm Mesihi, Hıristiyan aleminin Noel Bayramı’nı da kutluyorum” sözleriyle başladı. Kürdistan halkına reva görülen katliamlara da dikkat çeken Karayılan şöyle dedi: “Halkımızın kaderinde, makus tarihinin her anında yaşanan katliamlar vardır. Yine bir yılbaşından önce gerçekleştirilen Roboskî Katliamı vardır. Bundan 7 yıl önce 34 gencimiz, Erdoğan’ın emriyle işgalci Türk devleti tarafından bilerek katledildi. Roboskî şehitlerini ve onlar şahsında tüm şehitlerimizi anıyor, onlara verdiğimiz sözü yineliyoruz. Kanları yerde kalmayacak.”  

SOYKIRIM REJİMİNİN KONSEPTİ

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, 2018’in Kürdistan Özgürlük Mücadelesi için önemli bir yıl olarak tarihe geçtiğini belirterek, sömürgeci soykırımcı Ankara rejiminin, Erdoğan öncülüğünde yeni bir konsepte gittiğini hatırlattı. Bu konsepte göre Bakur, Başûr ve Rojavayê Kurdistan’da, Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin ve Kürdistan halkının kazanımlarını tasfiye edip ortadan kaldırmayı istediğini, hatta Rojhilatê Kurdistan’a da el uzatmayı hedeflediğini kaydeden Karayılan, bu konsept kapsamında yapılanları şöyle özetledi:

KONSEPTİN AŞAMALARI

* Yıla Efrîn’in işgaliyle başladılar ama sadece Efrîn değil, amaçları Rojava Devrimi’nin tümünün nefessiz bırakılarak tasfiye edilmesiydi.

* Başûrê Kurdistan’da Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin üslendiği bütün mevzi ve alanların işgal edilmesiyle Başûrê Kurdistan üzerinde askeri ve siyasi denetimin sağlanmasıydı.

* Bakurê Kurdistan’da ise tüm eyaletlerde gerilla sistemini tasfiye etmekti. Yani gerillaya ciddi darbeler vurup zayıflattıktan sonra dağıtmayı hedefledi.

* Kürdistan halkına ve devrimci demokrat Türkiye sol sosyalist güçlerine karşı faşizan baskılar uygulayarak HDP’yi baraj altına düşürmeyi amaçladı.

* Tüm bunları yaptıktan sonra da İmralı’da Önder Apo’ya geri adım attırmak. Türk devleti bu yıl önüne koyduğu bütün bu amaçlarını gerçekleştirebilmiş olsaydı, İmralı’ya Önderliğin yanına gidip ‘bütün gücünü tasfiye ettik, sana kalan tek yol geri adım atmaktır’ dayatmasında bulunacaktı.

BEDELİ AĞIR OLDU AMA BAŞARAMADI

PKK Yürütme Komitesi Karayılan, bu konsept çerçevesinde hareket edip tüm gücünü, olanaklarını seferber eden Türk devletinin Efrîn işgali dışında başaramadığını belirterek, şöyle izah etti:

* Belki Efrîn’i işgal etti ama halen süren bir direniş ve savaş var, akıbetinin ne olacağı henüz belli değil.

* Bu yıl içerisinde 24 Haziran seçimi oldu ve o sonuçlar gösterdi ki; Kürt halkı ve Türkiye’deki demokratik sol kesimler tutumunda ısrarlıdır. Bu tutum neticesinde Kürdistan ve Türkiye demokratik siyaseti olarak HDP yüzde 11’den fazla oy aldı. Yani halkta herhangi bir kırılma, geri çekilme söz konusu değil.

* Bazı darbeler aldık, yer yer boşluklar oldu ama gerilla sistemi tüm eyaletlerde ayaktadır. Düşman gerilla sistemimizi kırıp, parçalayamadı.

* Rojava Devrimi’ni boğamadılar.

* Başûrê Kurdistan’da Lêlikan’a kadar geldiler ama Lêlikan, Govendê, Tepê Xwedê, Xeregol ve Koordine’de gösterilen büyük direnişler sonucunda ilerleyemediler.

* İmralı’da Önder Apo’ya geri adım attıramadılar.

BAKUR VE BAŞÛR’DA 500 ŞEHİT VERİLDİ

Kuşkusuz bedeller verdiklerini, bu yılın son günleri hariç 500 civarında şehitleri olduğunu söyleyen Murat Karayılan, şunları paylaştı: “Devrimimizde büyük emekler vermiş, değerli birçok komutan yoldaşımız bu yılda şehadete ulaştı. Zeki Şengali, Atakan Mahir, Roni, Kemal Garzan, Welat Gever, Rızgar Gever, Çetin, Cuma Mardin, Medya Mawa yoldaşlar; Türkiye sahasında Amanos dağlarında Vedat Amed, Karadeniz’de Tarık Artvin ve Cudi Zaza arkadaşlar bu yıl içerisinde büyük bir direniş ve kahramanlık sergileyerek şehadete ulaştılar. Belki burada tüm arkadaşların isimlerini sayamadık ama bu yıldaki şehitlere bakıldığında bizim için ağırdır. Belki şehit sayımız daha azdır ama özü yüksektir.”

ÇAĞIN DİRENİŞİNDE BİNE YAKIN ŞEHİT

Avesta ve Karker şahsında Efrîn direnişiyle bir tarih yazıldığını; Çağın Direnişi’nde bine yakın şehidin olduğunu belirten Karayılan, büyük bir direniş sergileyerek önemli şehitler verildiğini vurguladı.

YENİ VE BÜYÜK ÇIKIŞ İMKANI

 Genel olarak ele alındığında 2018’de Türk devletinin başarılı olamadığını tekrarlayan Karayılan, buna karşın direnerek mevzilerini koruduklarını ve büyük bir çıkış için gerekli olan zemini koruyup hazırladıklarını söyledi. Özellikle yıl içindeki pratikten çıkardıkları dersler temelinde gündeme koydukları Yeniden Yapılanma Projesi dahilinde gerçekleştirdikleri değişim, taktik ve tekniki yeniliklerin büyük hamlesel çıkışlar için önemli bir zemin yarattığını kaydeden Karayılan, “2018’den çıkardığımız derslerle 2019’u büyük bir başarı yılı haline getirmek istiyoruz” dedi.