Karaman: Özgürlük umutlarımızı kıramazlar

Yerine kayyum atanan HDP Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman; devletin, tutsaklara uyguladığı sürgün politikalarına değinerek "unuttukları bir şey var. Ne bizim, ne de hiçbir yoldaşımızın özgürlük umutlarını şartlar ne olursa olsun kıramazlar" dedi.

AKP-MHP iktidarı, cezaevlerinde bulunan tutsakları, ailelerinin bulunduğu şehirlerden koparmak için uzak cezaevlerine sürgün ediyor. Tutsaklar ailelere haber verilmeden başka cezaevlerine sürgün ediyor. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman’ın eşi Perihan Karaman, Colemêrg’de, 29 Ocak 2021 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3'ncü duruşmada Karaman’a,  “örgüt üyeliği” 7 yıl 6 ay, “örgüt propagandası” gerekçesiyle1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

29 Ocak günü gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilen Karaman, daha sonra Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. HDP Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman; tutsakların uzak şehirlere sürgün edilmesine tepki göstererek; devletin, tutsakların ailelerinden uzak yere sürgün etmesinin amacının, aileleri mücadeleden koparmak, uzaklaştırmak, umutlarını kırmak, göz dağı vermek ve maddi yönden zor durumda bırakmak olduğunu söyledi.

BÜTÜN SİYASİ TUTSAKLAR ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞMALI

Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Karaman, bir an önce adaletsizliğin ve zulmün ortadan kalkarak, bütün siyasi rehinelerin özgürlüklerine kavuşmasını istedi.

Eşinin uzun bir süre HDP ve HDP’nin kadın kolları çalışmalarında yer aldığı dile getiren Karaman, “Bu mücadeleyi yürüten bütün yoldaşlarımız uyduruk dosyalarla tutuklanıyor. Özellikle uyduruk deliller ve olmayan gizli tanıklarla eşime maalesef 7,5 yıl ceza verildi. 2 ay Van Cezaevinde kaldıktan sonra bize bilgi verilmeden Diyarbakır Cezaevine sürgün edildi” dedi.  

ÖZGÜRLÜK UMUDUNU KIRAMAZLAR

Tutsakların ailelerinden uzak yere sürgün edilmesinin aslında birçok sebebi olduğunu ifade eden Karaman, şu ifadelerde bulundu: “En büyük hedefleri de aileleri mücadeleden koparmak, uzaklaştırmak, umudunu kırmak, gözdağı vermek, maddi yönden zor durumda bırakmaktır. Fakat unuttukları bir şey var. Ne bizim, ne de hiçbir yoldaşımızın özgürlük umutlarını şartlar ne olursa olsun kıramazlar.”

AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Bu sürgünlerle amaçlarına ulaşamayacaklarını dile getiren Karaman, “Amaçları aileleri zor durumda bırakmak cezaevindeki tutukluyla aile arasındaki iletişimi koparmak ama bunun da bir sonuç vermeyeceklerini kendileri de biliyor. Sonuç olarak bu mücadele, inkar ve imha politikası olduğu sürece Kürtler ve ezilen halklar, demokratik bir cumhuriyet inşa edilene kadar her insanın kendi dilinde, kendi dininde, kendi kültüründe rahatça kendini ifade edebildiği bir ortam sağlanmayana kadar bu tutuklamalar bu sürgünler maalesef devam edecektir. Bu anlamda bütün halkımızı, siyasi partimizde örgütlenmeye ve mücadeleye davet etmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.