Kalkan: Ölüm orucu zafer aşamasıdır

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 30 Nisan’da başlayan ölüm orucunu, 14 Temmuz direnişine benzeterek, hamleyi zafere taşıma aşaması olduğunu söyledi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in zindanda açlık grevine karar vermesinin, Mazlum Doğan’ın direnişe geçmesi gibi olduğunu belirterek, “Bütün cezaevlerinin açlık grevine katılarak açlık grevinin kitleselleşmesi, Dörtler’in direnişi gibiydi. Şimdi 15 devrimci tutsağın ölüm orucu başlatması, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişi gibidir. Birisi başlattı, diğeri geliştirdi, olgunlaştırdı, sonuncusu zafere taşıdı. Şimdi bu 15 tutsağın ölüm orucu direnişi, tıpkı 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu gibi açlık grevi direnişlerini, onların etrafında gelişen ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan’ı Özgürleştirelim” direniş hamlesini zafere taşıma aşaması oluyor” dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, ANF'nin sorularını yanıtladı.

 Kürt Halk Önderi, 18 Mayıs 1982’de Diyarbakır Zindanı’nda bedenlerini tutuşturan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin için “Gerçekten taşıdığı büyük siyasi amacı kadar, yine büyük bir direnme ve çok büyük bir cesaret istediği ve bir de en ileri boyutlu bir eylem biçimi seçildiği için çok daha yüksek değerde bir şehitlik olayıdır’’ ifadelerini kullanmıştı. Bildiğiniz üzere ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan’ı Özgürleştirelim’ Hamlesi kapsamında 30 Nisan itibariyle Türkiye’deki çeşitli cezaevlerinden 15 PKK ve PAJK’lı tutsak ölüm orucu eylemine başladı. Taşıdığı anlam itibariyle Dörtler’in eylemi ve Zindan Direnişi’nden bugüne ölüm orucu eylemine ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Evet, PKK’de Önderliğe katılım, bağlılık, yürüyüşünü büyük bir cesaret ve kararlılıkla yürütmede ilk öncü örnek oluşturan büyük şehit Haki Karer yoldaş oldu. Partileşmenin, devrimci çizgide, Apocu çizgide parti olmanın şehidiydi. PKK’nin fedai militan çizgisini ise 1982 Zindan Direnişi yarattı. Bunun başlatıcısı, ruhu, bilinci, kararı Mazlum Doğan kişiliğidir. 1982 Newroz’unda geliştirdiği direnişle Mazlum Doğan böyle bir büyük zindan direnişinin Apocu çizgide özgür yaşamı yaratmak için kendini feda etmenin ilk örneğini verdi. Bunun bilinci, ruhu, kararlılığı oldu. Onu devam ettiren PKK militan kadrolarına yayan 17 Mayıs akşamı Dörtler’in kendilerini yakma eylemi oldu. O kadroya yaydı ve doğru partili yaşamın, özgür yaşamın nasıl olması gerektiğini kanıtladı, ortaya çıkardı. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişi bütün bunları kitleselleştirdi, bütün devrimcileri eyleme çekti ve zafere taşıdı. Düşmanı yenilgiye uğratarak 12 Eylül faşist askeri rejimi şahsında faşist-soykırımcı zihniyet ve siyaseti ideolojik yenilgiye uğrattı. Büyük bir zafer kazanarak Kürdistan devrimciliğinin fedai militan çizgisini, tarzını ortaya çıkardı. Zafer yolunu gösterdi, zaferi nasıl kazanacağını kanıtladı. Hepsini belirginleştirdi. Biz bunların toplamına “Zindan Direnişi” diyoruz.

Aslında bundan önce 81’de zindanda bir açlık grevi, ölüm orucu direniş tecrübesi yine var. Başlatılıyor. Onun da şehitleri var. Ali Erek yoldaş şehit düşüyor. Önemli bir tecrübe de oluyor fakat bilinç eksikliği, örgütlenme zayıflığı nedeniyle sonuca gidilemiyor. Geri çekiliniyor, örgütlenelim toparlanalım bütünlüklü bir biçimde zaferi getirecek şekilde doğru bir çizgide buradan çıkan tecrübelerle yeni bir direniş başlatalım ve zafere gidelim denilerek geri çekiliniyor. Şimdi bir defa geri çekilme olduktan sonra düşman saldırıyor, bastırıyor, işkenceyle eziyor, dağıtıyor. Bir daha eyleme geçecek örgütsel bağları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Aslında 82’de zafer kazanan direnişçiliğin öngördüğü eylem biçimi, çizgisi ölüm orucu ve açlık grevidir. Baştan itibaren öngörülüyor. 81’de ilk denemesi yapılıyor.

Mazlum Doğan yoldaş örgütlü öyle bir eylem olamayacağını görünce, yani ölüm orucuna girecekler o halde çizgiyi temsil eden şey nedir diyerek, Önder Apo “partimizin bilinç hamuruydu, ideolojik çizgisiydi” dedi. Mazlum Doğan yoldaş bu bilinç yoğunluğuyla bütün örgütlü topluluğun yapması gerekeni kendisi karar veriyor, kendisi yaparak aslında eylemi başlatan oluyor. Başlatılamama durumunda onun yol yöntemini bulamama durumunda nasıl başlatılacak, nasıl kararlı davranılacak onu gösteriyor.

DÖRTLER, MAZLUM’U TAKİP EDİYOR

Arkasından Mazlum Doğan yoldaşın direndiğini, şehit düştüğünü diğer yoldaşlar görünce arayışa giriyorlar. 17 Mayıs akşamı Ferhat Kurtay öncülüğündeki Dörtler’in kendini yakma direnişi öyle gelişiyor. Sonuç 14 Temmuz’da Hayri Durmuş yoldaşın Ölüm Orucunu ilan etmesi ve ona ilk olarak Kemal Pir’in katılması ve bu temelde Büyük Ölüm Orucu Direnişinin gelişip zafere gitmesidir.

BAŞTA DA ÖNGÖRÜLEN ÖLÜM ORUCUDUR

Şunu anlatmak istiyorum: Aslında baştan itibaren zindanda eylem biçimi olarak öngörülen açlık grevidir, ölüm orucudur. Mazlum Doğan da bunu yapmak istiyor, Dörtler de bunu yapmak istiyor fakat onu yapacak ortam bulamıyorlar. Kendilerini onu yapacak konuma getiremiyorlar. Dolayısıyla yöntem değiştirmek durumunda kalıyorlar. Onların başlattığı süreci, verdiği kararı, yaktığı kıvılcımı, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri devam ettirip zafere taşıyorlar. Aslında böylece zindan direnişinin hepsi bir yerde açlık grevi ve ölüm orucu direnişi olma özelliğini taşıyor. Bunu görmemiz gereklidir.

Bu temelde şu söylenebilir: PKK’nin fedai militan çizgisini ortaya çıkartan 1982 zindan direnişidir. Bu büyük zindan direnişinin temel biçimi de açlık grevi ve ölüm orucudur. Dörtler’in kendini yakışı da aslında bu açlık grevi ve ölüm orucu eylem çizgisinin bir parçasıdır. Mazlum Doğan’ın Newroz eylemi de böyle bir süreci başlatmayı, onun kararını vermeyi ifade etme temelinde aslında böyle bir eylem sürecinin başlatıcısıdır. 14 Temmuz da bunu pratiğe geçirmenin koşullarını da Dörtler’in kendini yakma eylemi oluyor, onu hazırlıyor. Başlatan Mazlum Doğan’dır, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nun koşullarını hazırlayan Dörtler’in eylemidir. Pratiğe geçirip zafere taşıyan ise 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişidir. Bunlar bir bütün, birbirinden ayrılamaz, kopartılamaz bir gerçekliktir ve çizgiyi bir oluşturuyor. PKK’nin direnme kararının verildiği süreç oluyor. Özgürlük için 12 Eylül faşist askeri rejimine karşı fedai çizgisinde direniş kararını veriyor, tarzını geliştiriyor, zafere taşıyarak zafer çizgisini ortaya çıkarıyor. Ferhat Kurtay ve arkadaşlarının direnişini bu bütünlük içerisinde görmek lazım. Mazlum Doğan’ın Newroz direnişi ile Hayri Durmuş yoldaşın başlattığı Büyük 14 Temmuz Ölüm Orucu direnişinden kopartılamaz. Bu eylem tarzı da onların kopmaz bir parçasıdır. Ortasında gerçekleşen ve 14 Temmuz’un koşullarını oluşturan halkasıdır. Burada da büyük bir bilinç var. Ruh pekliği var. İnanç, cesaret, kararlılık ve direniş var. Zaten bunları söylemeye de gerek yok, eylemin kendisi bunların varlığını ortaya koyuyor. Eylemciler, kendilerine su dökenlere, “su dökmeyin ateşi harlandırın, söndürmek ihanettir, direnişi büyütmek lazım” diyor. İşte 14 Temmuz bu emrin yerine getirilmesidir. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişinde zindandaki devrimci tutsaklar bu sözü bir emir olarak görüyor ve yerine getiriyorlar.

FERHAT KURTAY, HALİL ÇAVGUN’UN İKİZİDİR

Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Öner kişilikleri bunu gerçekleştiren kişiliklerdir. Öncülük eden Ferhat Kurtay kişiliği gerçekten de büyük yurtsever, Kürdistan özgürlüğüne her şeyiyle bağlı bir kişiliktir. Önder Apo’yu bu temelde tanımış, ona katılmış ve bağlanmış bir kişiliktir. Mardin Kızıltepe yurtseverliğini en derinden temsil eden, çok dürüst, sade birisidir. Yani Haki Karer ve Halil Çavgun yoldaşların özelliklerinin Kızıltepe’deki temsilcisi de denebilir. Bunlar birbirlerine çok bağlanan kişiliklerdir. Onu da Halil Çavgun’un ikizi olarak tanımlayabiliriz. O düzeyde dürüst ve sadeliği olan bir kişiliktir.

LEYLA GÜVEN’İN DEVRALDIĞI MİRAS

Büyük Zindan Direnişi’nin yakıcılığı ve mirası üzerinden günümüzde gelişen direnişçilik var. Aslında 7 Kasım 2018’de Leyla Güven açlık grevi başlatırken Diyarbakır Zindanı’ndaydı. Aynı cezaevinde böyle bir kararı aldı ve direnişe başladı. Kuşkusuz kendisine bu kararı aldırtan, bu bilinci veren, yönlendiren 1982 zindan direnişçiliği oldu. Mazlum direnişçiliği oldu, Dörtler direnişçiliği oldu. Yöntem olarak bile 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişini esas aldı. Süresiz-dönüşümsüz açlık grevi temelinde eylemine başladı. İlhamı oradan aldı, kararı oradan aldı. Onun günümüzdeki gerçekleştirilmesi oldu.

1982 zindan direnişi ve onu zafere taşıyan halkası olan 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçiliği kendisini nasıl ortaya koydu? “Biz ideolojimize bağlıyız. Parti çizgimizi esas alıyoruz, onu savunmak istiyoruz. Bu verilmezse bizim yaşamamızın bir anlamı yoktur. Bundan kopuk yaşayamayız” diyerek, parti ideolojisine bağlılığın gereği yerine getirmek üzere eyleme geçtiler. Partinin ideolojisi de Önderlik gerçeğiydi. Önder Apo’nun ruhuydu, duygularıydı, bilinciydi, kararlarıydı. Dolayısıyla Önder Apo’ya bağlılığın gereğini yerine getirdiler.

Şimdi Leyla Güven’in İmralı tecrit ve işkence sistemine karşı çıkarak, Önder Apo’nun özgür yaşar ve çalışır koşullarda olmasını istemesi ve bu temelde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girmiş olması da aynı 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nun amacını ve kararlılığını ifade ediyor. Amacı aynıdır, karar düzeyi aynıdır, zaten ilhamı da oradan almıştır. Arkasından bu direniş yayıldı. Nasır Yağız, Başûr’da geliştirdi. Zindanlarda Aralık’tan itibaren grup grup direnişe katıldılar. Strasbourg’da 14 kişilik bir grup buna dahil oldu. Kanada’dan Toronto’ya kadar dört parça Kürdistan’da, dünyanın dört bir yanında ve 100 civarında TC zindanında kitlesel olarak giderek genişleyen ve yayılan bir açlık grevi direnişi haline geldi. 1 Mart’tan itibaren binlerce tutsak katıldı. Herhalde tarihte en geniş ve en uzun süreli açlık grevi direnişi olma özelliğini daha şimdiden kazandı. Böyle bir düzeye geldi.

AÇLIK GREVİNİN ETKİLERİ

Bu direniş önemli aşamalardan geçti. Düşmanı darbeledi, korkuttu. 12 Ocak’ta kardeşini İmralı’ya götürerek Önder Apo ile görüştürerek direnişi kırmak istedi fakat başaramadı. Ardından Leyla Güven’i bırakarak açlık grevini sabote etmek istedi fakat başaramadı. Leyla Güven ve diğer açlık grevi direnişçileri, tüm bu özel savaş yaklaşımlarını boşa çıkardılar. Bir iki sefer avukat gönderelim razıysanız bıraktıralım diye birçok özel savaş yöntemine başvuruldu ama direnişçiler hepsini boşa çıkardılar. Bu direniş toplumu canlandırdı. Gerillayı yeniden harekete geçirdi. Kadın ve gençlik örgütlerimizi eyleme çekti. Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşa büyük bir ruh ve destek verdi. Bakur’da 31 Mart yerel seçimlerinde AKP-MHP faşizmini yenilgiye uğratan sonucun esas yaratıcısı oldu. Bu düzeyde bütünlüklü bir anti faşist duruşu ve mücadeleciliği kesinlikle söz konusu açlık grevi direnişi yarattı.

DİRENİŞ HAMLESİNİN YENİ AŞAMASI

30 Nisan itibariyle 15 tutsak yoldaş süresiz-dönüşümsüz açlık grevi direnişini Büyük Ölüm Orucu Direnişi’ne dönüştürdü. Bir süredir zindanlarda da dışarda açlık grevi yapan yoldaşlar arasında da zaten ölüm orucuna dönüştürülüp dönüştürülmemesi tartışılıyordu. Nihayetinde karar verdiler ki, 15 yoldaş ölüm orucuna girdi. Başkaları nasıl davranırlar göreceğiz. Bunlar direnişçilerin kendi iradeleri temelinde karar vererek geliştirdikleri süreç oluyor. Şimdi ölüm orucu ile birlikte 31 Mart’ta ortaya çıkarttığı kazanımı daha ileriye taşımak üzere açlık grevi direnişleri yeni bir aşamaya geçiyor. Bu aynı zamanda açlık grevleri etrafında gelişen, ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan’ı Özgürleştirelim’ direniş hamlesinin de yeni bir aşamaya geçmesi, zafer aşamasını geliştirmesi oluyor.

Leyla Güven’in açlık grevine karar vermesi, Mazlum Doğan’ın direnişe geçmesi gibiydi. Bütün cezaevlerinin açlık grevine katılarak açlık grevinin kitleselleşmesi Dörtler’in direnişi gibiydi. Şimdi 15 devrimci tutsağın ölüm orucu başlatması, 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişi gibidir. Birisi başlattı, diğeri geliştirdi, olgunlaştırdı, sonuncusu zafere taşıdı. Şimdi bu 15 tutsağın ölüm orucu direnişi, tıpkı 14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu gibi açlık grevi direnişlerini, onların etrafında gelişen ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan’ı Özgürleştirelim” direniş hamlesini zafere taşıma aşaması oluyor. Bunu böyle görmek ve anlamak lazım. Açıklamaları böyledir. Kararlılıkları böyledir. Siyasi süreç buna uygundur. Nasıl ki 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişi, 12 Eylül faşist askeri rejimi şahsında faşist-soykırımcı zihniyet ve siyaseti ideolojik yenilgiye uğrattı, PKK’yi 15 Ağustos Gerilla Direnişi’ne çektiyse mevcut ölüm orucu direnişi de tüm açlık grevi direnişlerinin sonuçlarını birleştirerek AKP-MHP faşizmini kesin ideolojik siyasi yenilgiye uğratacak ve siyasi ortamı Kürt sorununun çözümlendiği, Kürdistan’ın özgür, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratik olduğu bir siyasi sürece çekecek, oraya evriltecektir. Bunun başka bir sonucu kesinlikle olamaz. Bütün veriler bunun böyle gerçekleşeceğini gösteriyor. Hem mümkün hem de gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Açlık grevi direnişçileri de ölüm orucu direnişçileri de sürecin bu özelliklerini en derinden hissediyorlar, buna katılmışlar, bağlanmışlar ve bunun gereğini başarıyla yerine getirebilmek için yüksek bir cesaret ve kararlılıkla böyle bir sürece girmişlerdir.

Ben bu yeni kararlılıklarını da selamlıyorum. Tıpkı 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri gibi başarılı olacaklarına, tarihi bir zafer kazanacaklarına yürekten inanıyorum. Bu inançla Leyla Güven öncülüğündeki bütün açlık grevi direnişçilerini, onunla birlikte 30 Nisan’da ölüm orucuna başlayan tüm devrimci yoldaşları selamlıyorum. Şehitler ayımızın sıcaklığıyla kucaklıyorum, direnişlerini kutluyorum. Mutlaka başaracaklar.

Buna yürekten inanıyor bu temelde ‘Tecridi Kıralım, Faşizmi Yıkalım, Kürdistan’ı Özgürleştirelim’ direniş hamlesini zafere taşımak için ne gerekiyorsa onu Hareket ve halk olarak yapacağımızı belirtiyorum. Koşullar uygundur. Hareket ve halk olarak kararlılığımız tamdır. Topyekun direniyoruz, mutlaka kazanacağız ve zafer kesin bizim olacak. Buna yürekten inanıyorum. Yoldaşların kararlılığı, inancımızı çok daha pekiştiriyor. Hareket ve halk olarak Önder Apo’nun özgür yaşar ve çalışır koşullara kavuşması için ne gerekiyorsa onu yapacağımızı ve mutlaka kazanacağımızı belirtiyorum.