Kadın tutsaklar hak ihlallerini anlattı

Van'daki kadın tutsaklar, kendilerine dönük hak ihlallerini anlattı.

Hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevinde kalan PKK’li kadın tutsaklar, aileleri aracılığıyla yaşanan hak ihlallerini anlattı. Her geçen gün hak ihlallerinin artarak devam ettiğini ifade eden kadın tutsaklar, cezaevinin tüm yaşam alanlarında büyük bir hak gaspının var olduğuna dikkat çekti.

Cezaevinde revire gittikleri sırada işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen tutsaklar, “Keyfi bir şekilde fiziki işkenceye maruz kalıyoruz. Bir kadın arkadaşımız revire gittiği sırada kadın gardiyanlar tarafında darp edildi ve kolu kırıldı. Tedavisi yapılmadı. Kendi imkanlarımızla onu tedavi ettik” dedi.

Görüş sırası bir saat olmasına rağmen keyfi bir şekilde yarım saate indirildiğini aktaran kadın tutsaklar, “Ortak alanlarımız yok. Hiçbir sosyal aktiviteden yararlanılmıyor. Kitapları kısıtlı. Yeni kitapların gelmesine izin vermiyorlar. Savunma hazırlamak için avukatlara yeterli süre verilmiyor” diye ifade etti.

'SULARI KESTİLER'

Cezaevinde ‘çok su tükettikleri’ gerekçesiyle suların kesildiğine dikkat çeken kadın tutsaklar, şunları aktardı: “Bir gün su varsa üç gün yok. Yaz geliyor. Su kesintiler ile birlikte salgın hastalıkların oluşabileceğinden endişe duyuyoruz. Çoğu zaman içme suyunu dahi bulamıyoruz. Su ile bize teslimiyeti dayatıyorlar. Bu yaşanan insanlık dışı muameleye karşı tüm insanlığa çağrı yapıyoruz."