Irak'tan Güney hükümetine: Tevgera Azadî meşru partidir

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi Hükümetine yazı göndererek, Tevgera Azadî’nin meşru siyasi bir parti olduğuna dikkat çekti.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu, 17 Aralık’ta bir kez daha parti ofislerinin kapatılması dolayısıyla Bağdat’a giden Tevgera Azadî heyetine yanıt verdi. Komisyon yetkililerinin, konuyla ilgili Kürdistan Bölgesine resmi bir yazı gönderdiklerini belirttiği öğrenildi.

'MEŞRU VE OFİS AÇMA HAKKI VAR'

RojNews’te yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi Hükümetine gönderilen yazıda şöyle denildi:

1- Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadî) 36/2015 sayılı siyasi partiler konunu yasasına göre siyasi bir partidir. 139 numaralı yasal kodunu 17.12.2017’de almıştır.

2- Tevgerî Azadî resmiyeti oluştuktan sonra illerde parti ofislerini açabilmek için 12 sayılı formu almıştır. Daha sonra Irak Yüksek Seçim Komisyonu açılan ofisleri yerinde görmüş ve sorumlularının kim olduğunu kontrol etmiştir. Bu nedenle Tevgera Azadî’nin siyaset yapmaya ve Irak’ın her yerinde ofis açmaya hakkı bulunmaktadır."

GEÇEN AY KAPATILMIŞTI

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, 25 Kasım 2018’de İçişleri Bakanlığında resmiyeti bulunmayan parti ve örgütlerin kapatılması kararını almış, bunun üzerine Tevgera Azadî ofisleri kapatılmıştı.