Irak seçimlerinde hedef Kürt oyları

Irak parlamento seçimlerinde resmi propagandanın başlaması ile Başûrê Kurdistan’da 44 parlamenter için yarışıldığı ortaya çıktı. Toplam dört Arap partisi ve listesi de aday gösterdi.

Irak’ta seçim kampanyasının başlamasıyla, Başûrê Kurdistan’dan çıkarılacak 44 sandalye için 20 liste yarışıyor.

Bu yıl önceki yıllara oranla 4 Arap listesinin Başûrê Kurdistan'da seçimlere katılması nedeniyle farklı bir seçim yürütülüyor. Zira söz konusu 4 listenin adayları Kürtlerden oluşuyor.

Hewler, Süleymaniye, Halepçe ve Duhok’ta toplam 52 Kürt Başûrê Kurdistan'da seçimlere giren Arap listesinde yer alıyor.

HEWLER'DE 161 ADAY

Başûrê Kurdistan'da 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Irak parlamento seçimleri için Hewler'de 19 listede 15’i Kürt, 1'i de Hıristiyanlar olmak üzere 16 sandalye için toplam 161 aday yarışıyor.

YNK, KDP ve Demokrasi ve Adalet için Koalisyon partilerinin her biri Hewler'de 30 aday gösterirken, Yeni Nesil Hareketi de 15 aday gösterdi.

Akademisyen Nesret Sabır Xoşnav da Hewler'de tek bağımsız aday olarak seçimlere katıldı.

Seçimlerde Hewler'den çıkarılacak 1 Hıristiyan sandelye için 13 Hıristiyan aday 7 ayrı liste içinde yer alarak yarışacak. Türkmenler de Hewler’de Irak Türkmen Cephesi (ITC) listesiyle 5 aday göstererek seçimlere katıldı.

İyad Allavi başkanlığındaki İtilaf Listesi Hewler’den 6 aday gösterdi.

Haydar Abadi başkanlığındaki Nasır listesi, Teyare Ulusal ve Irak Aşiret listesi de toplam 6 aday belirledi.

Siyaset uzmanları seçimde Abadi’nin, küskün Kürtlerin oylarına göz diktiği için ilk defa Başur'da aday göstererek seçimlere katıldığını belirtiyor.

Süleymaniye ve Halepçe’nin 18 parlamenteri için 12 listeden 213 aday yarışıyor.

Irak Parlamentosu’nda Süleymaniye ve Halepçe’den çıkarılacak 18 parlamenter için 12 liste 213 adayla seçimlerde yarışıyor. 2014 seçimlerinde Goran bu bölgelerde 7 sandalye, YNK 6, KDP 2, Komala İslami Partisi 2 ve İslami Yekgurtu Parti de 1 sandalye kazanmıştı.

Süleymaniye’de özellikle Berhem Salih başkanlığındaki Demokrasi ve Adalet için Koalisyon ile Şasuwar Abdullah başkanlığındaki Yeni Nesil partilerinin de seçimlere katılması oldukça rekabetli bir ortama neden oldu.

KYB özellikle Berhem Salih’in başkanlığındaki partinin oylarına talip olunmasından endişe ederken, Değişim Hareketi (Goran) ise Yeni Nesil partisine oylarını kaptırmaktan endişe ediyor.

Süleymaniye ve Halepçe’den seçimlere katılan 12 listede 213 aday yer alıyor. Söz konusu bölgelerde YNK 36, Demokrasi ve Adalet için Koalisyon 36, KDP 30, Yeni Nesil Hareketi 24, Goran Hareketi 22 aday gösterdi.

Kürdistan Komünist Partisi ise 5 kadın adayla Süleymaniye’de seçimlere katıldı.

Hewler’in yanı sıra Süleymaniye ve Halepçe’de de Arap listeleri aday gösterdi.

Ammar Hakim başkanlığındaki liste Süleymaniye ve Halepçe’de 17 aday, Abadi’nin başında olduğu Nasır ve Ulusal İtilaf da toplam 3 aday gösterdi.

DUHOK'TA 17 LİSTEDEN 117 ADAY YARIŞIYOR

Duhok her ne kadar “KDP’nin kalesi” olarak görülse de seçim rekabeti oldukça sert geçiyor. Kentte özellikle aşiret ve kanaat önderlerinin güçlü olmasından dolayı KDP söz konusu kesimle ilişkilerini sıkı tutuyor.

Irak Parlamentosu’nda 11 sandalyeye sahip Duhok’tan 17 listeden, 117 aday yarışıyor. KDP ve YNK 22’şer aday, Demokrasi ve Adalet için Koalisyon 19, Komale İslami 17 aday, Yeni Nesil Hareketi’nin 120 numaralı listesinden 5 aday gösterildi.

Duhok’ta Hıristiyanlara ayrılan bir sandalyelik kontenjan için 7 listeden 13 aday yarışıyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin başında olduğu Nasır listesi ise Duhok’ta 6 Kürt aday gösterdi.

11 sandalye ile parlamentoda temsil edilen Duhok’ta daha önceki seçimlerde KDP 8, Komala İslami Partisi 2, YNK ise 1 parlamenter çıkarmıştı.

KERKÜK SORUNLU

KDP Kerkük’te seçimleri boykot ederken, diğer Kürt partileri de Kerkük’te propagandalarının engellendiği yönünde açıklamalar yaptı.

Kerkük’te 1 Kürt koalisyon listesi ile 5 liste seçimlere katılıyor. Önceki yıllarda Kürtler, Kerkük’te sahip olan 14 sandalyeden 6’sı, YNK, 2’sı olmak üzere toplam 8 parlamenter Kürtler tarafından çıkarılmıştı.

Bu yıl seçimlerde Şii Araplardan oluşan Fetih 24, Hikme listesi 20, Nasır 24, Ulusal İttifak 24 adayı Kerkük’ten gösterdi.

Kerkük’teki Türkmenler ise Türkmen Cephesi adı altında 18 aday gösterdi.

Sünni Araplar ise Arap İttifakı adı altında 24 adayla Kerkük’teki seçimlerde yer aldı.

HARABE İÇİNDEKİ MUSUL'DA SEÇİM...

Irak Parlamentosu’nda 31 sandalyeye sahip Musul’da ise DAİŞ çeteleriyle savaşın ardından halen harabe bir biçimde seçimlere gidiliyor.

Kürt, Arap, Türkmen ve Hıristiyanlardan oluşan 960 aday seçim maratonunda yarışacak.

Hıristiyan, Şebek ve Êzidîlere ise 3 sandalye kota olarak ayrıldı.

Kürtler Musul’da 5 listeyle seçim yarışına katıldı. Önceki yıllarda özellikle Êzidîlerin oylarıyla en fazla oyu KDP alırken bu seçimde Êzidîler farklı listelerden seçimlere katılıyor.

Musul’da ayrıca Abadi’nin listesi yer alırken, Nuri Maliki’nin listesi seçimlere katılmadı.

Kentte İtilaf listesi 62, Hikme 62 ve Nasır listeleri 62 aday gösterdi. Ayrıca KDP ve YNK de toplam 62 adayla seçime katılıyor.