HPG: Xakurkê’de 4 gerilla şehadete ulaştı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), Mayıs ayı sonunda Xakurkê’ye düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden dört gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG-BİM, “28 Mayıs günü Xakurkê’deki işgal harekatında düşman birlikleri ile güçlerimiz arasında yaşanan çatışma ve bombardımanlarda 4 kahraman yoldaşımız şehadete ulaşmıştır” dedi.

Açıklamada, tarihi Xakurkê direnişinde yer alan dört gerillanın, “işgalci TC ordusunun Kürdistan’a dönük işgal harekâtı karşısında, faşizmin saldırılarına geçit yok şiarı ile büyük bir direnişin sahibi oldukları” belirtildi.

HPG-BİM, “Bedenleriyle işgale karşı set kuran yoldaşlarımız düşmanla girdikleri çatışmada işgalci güçlere büyük kayıplar verdirmiş işgalin öyle kolay olmayacağını bir kez daha büyük bir kahramanlıkla sergilemişlerdir” diye kaydetti.

Gerillaların kimlik bilgileri şöyle açıklandı:

Kod Adı: Çekdar Çiyager
Adı Soyadı: Muhammed Rıza Alizade
Doğum Yeri: Urmiye
Anne - Baba Adı: Zehra – Lokman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Mayıs 2019 / Xakurkê

Kod Adı: Hebun Beritan
Adı Soyadı: Fırat Bor
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Hatice – Murat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Mayıs 2019 / Xakurkê

Kod Adı: Hevidar Beyani
Adı Soyadı: Beybun Kaplan
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Zeliha – Halit
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Mayıs 2019 / Xakurkê

Kod Adı: Tekoşin Rojhılat
Adı Soyadı: Rojda Akgül
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Bınevş – Senar
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Mayıs 2019 / Xakurkê

HPG-BİM dört gerillanın mücadele yaşamına ilişkin de bilgiler verirken, başsağlığı dileğinde bulundu ve anılarını zafere taşıma sözü verdi.

“Kürdistan’ın Urmiye kentinde dünyaya gelen Çekdar Çiyager yoldaşımız Kürdistan’ın her parçasında farklı şekillerde yürütülen asimilasyon ve soykırım politikalarına çocuk yaşta maruz kalmıştır. Erken yaşlarda devletin yurtlarında kalan Çekdar arkadaşımız Kürt çocuklarının bu yurtlarda nasıl benliklerinden uzaklaştırılıp inkâr politikalarının hedefi haline geldiklerinin canlı tanığı olmuştur. Faşist sistemin yürütmüş olduğu insanlık dışı asimilasyon politikalarına karşı büyük bir öfke besleyen Çekdar yoldaş Önder Apo’un özgür yaşamı yeniden inşa etme felsefesinden etkilenerek 2017 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Özgür yaşam çizgisinde kendini kısa sürede geliştiren Çekdar yoldaş, kendi öz değerlerine sahip çıkmamak ihanettir şiarı ile militan bir duruşun sahibi olmuştur. Dürüst, mütevazı, fedakâr ve bir o kadar da yiğitliği ile tanınmış, yoldaşlarının ona karşı olan sevgisini büyüterek örnek bir duruşun sahibi olmuştur.

1991 yılında Hakkari’de dünyaya gelen Hebun Beritan arkadaşımız 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Kürdistan özgürlük mücadelesinde bedel ödemiş yurtsever ibr aile içerisinde büyüyen Hebun yoldaş, erken yaşlarda düşmanın baskı ve işkence politikalarına maruz kalmıştır. Yaklaşık 2 yıl düşman zindanlarında kalan Hebun yoldaş dışardaki yaşamın da zindandan farklı olmadığının bilincine vararak yönünü özgür alanlara vermiştir. Gerillada Önderlik ideolojisi ile buluşan Hebun yoldaş bulunduğu alanlarda özgür yaşamın mütevazı, cesur ve emekçi bir gerillası olmuştur.

Hevidar Beyani arkadaşımız Hakkari’nin Şemzinan ilçesinde dünyaya gelmiştir. Faşist TC ordusunun işgal, katliam ve talanlarına büyüdüğü topraklarda tanıklık etmiştir. Kadın ve Kürt kimliğinin yok sayılmasına karşı büyük öfke duyan Hevidar yoldaş 2015 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Kadın Özgürlük Çizgisinde yoğunlaşmalarını derinleştirerek profesyonel bir gerilla olan Hevidar yoldaş, Şehit Beritan’ın askeri çizgisinde kendini yetkinleştiren büyük emeklerin sahibi olmuştur. Hevidar yoldaş, hakikat yoluna olan inancı ile yaşam içerisinde emeğin, cesaretin, fedakârlığın simgesi ve yoldaşların yoldaşı olmayı başarmıştır.

Tekoşin Rojhılat arkadaşımız 1997 yılında Hakkari’de yurtsever bir aile içerisinde dünyaya gelmiştir. Yıllarca faşist TC devletinin Kürdistan’da ve özel olarak Hakkari’de yürüttüğü kirli politikalarına yakından tanıklık eden Tekoşin yoldaş, faşist egemen zihniyete karşı bir kadın olarak direniş arayışı içerisinde olup 2013 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Katıldığı günden bu yana kadın kurtuluş ideolojisinde ve profesyonel gerilla olma arayışında belli bir derinliği yakalayan Tekoşin arkadaşımız birçok alanda görev yürütmüş ve görevlerini üstün bir hassasiyetle yaklaşarak başarı çizgisini esas almıştır. Yaşam içerisindeki duruşu, güler yüzlü ve savaşçılığı ile “bu dağlar kadının bakışıyla daha da güzelleşmektedir” diyen Tekoşin yoldaşımız bulunduğu alanlarda da yoldaşlarına moral kaynağı olmuştur.

Şehadete ulaşan Çekdar (Muhammed Rıza Alizade), Hebun (Fırat Bor), Hevidar (Beybun Kaplan) ve Tekoşin (Rojda Akgül) yoldaşlarımızın başta aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkının başı sağ olsun diyoruz ve yarattıkları bu direniş geleneği ile bizlere güç veren kahraman şehitlerimizin bize devr ettikleri mücadele miraslarını zafere taşıracağımızın sözünü veriyoruz.”