HPG, Amed’de şehit düşen 5 gerillayı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), 3 ve 8 Haziran tarihlerinde Amed kırsalında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlarda hayatını kaybeden 5 gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG-BİM, 11 ve 16 Haziran tarihli açıklamalarında Amed kırsalında 5 gerillanın hayatını kaybettiğini bildirmişti. Yeni açıklamada, gerillaların kimlik bilgileri ve mücadele yaşamına dair bilgiler verilerek, başsağlığı dileğinde bulunuldu.

Açıklamada, “16 Haziran tarihli açıklamamızda, işgalci TC ordusunun 7 Haziran günü Amed’in Lice ilçesine bağlı Licok köyünde bir operasyon başlattığını ve 8 Haziran günü yaşanan bombardımanlar sonucunda 2 arkadaşımızın şehadete ulaştığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştık” hatırlatması yapıldı.

HPG-BİM bu bombardımanlar sonucu hayatını kaybeden iki gerillanın kimlik bilgilerini şöyle paylaştı:

Kod Adı: Cıwan Lice
Adı Soyadı: Osman Gülen
Doğum Yeri: Amed
Anne - Baba Adı: Feride - Nezir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Haziran 2019 / Amed

Kod Adı: Rohat Amanos
Adı Soyadı: Mehmet Yoldaş
Doğum Yeri: Amed
Anne - Baba Adı: Gülişan - Kemal
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Haziran 2019 / Amed

Her iki gerillanın mücadele yaşamına dair bilgilerin de yer aldığı açıklamada şunlar belirtildi: “Bağlılığını ve yurtseverliğini doğup büyüğü topraklardan alan Cıwan yoldaş Amed’in Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. Özlü direngen yapısını direnişin topraklarından alan, emekçiliği, yoldaşlara bağlılığı ve iş bitirici özellikleri ile birçok sorumluluğu üstlenerek görevlerinde başarıyı esas alan tarz ile katılmıştır. Önderlik felsefesinde kendini eğitmeyi, kendini yeniden yaratarak halkının fedaisi olmaya adayan, onurlu bir yaşamın cesur savaşçısı olarak tarihteki yerini almıştır. Halka karşı ilkeli ve kazanımcı duruşuyla da Amed’in sevilen bir gerillası olmayı başarmıştır. Doğduğu topraklarda gerillacılık yapmanın verdiği heyecanla katılımı, mücadelenin her anında fedakârca ve hesapsızca girişimci ruhuyla Önder Apo’nun çizgi militanlığına erişmiştir. Her anında Önder Apo ile olma kararlığıyla yürüyen Cıwan yoldaşımızın intikamını almak, Önder Apoyu özgür çalışır koşulları sağlayacak fedai savaş tarzının çıtasını daha da büyütmekten geçecektir.

Amed’in Ergani ilçesinde dünyaya gelip, sistemin Kürt halkının değerlerine saldırılarını kabul etmeyerek onurluca yaşamayı tercih eden Rohat yoldaş 2006’da özgürlük saflarına katılmıştır. 2014 yılında da savaşın yoğunlaştığı olan Amed Eyaletine geçmiştir. Mücadele hayatı boyunca girdiği her ortamda çok sevilen ve tanıdığı her arkadaşta iz bırakarak yoldaşların yoldaşı olma hakikatine erişen bir yoldaş olmuştur. Örgütün verdiği her sorumlulukta başarıyı esas alan, azimli özelliği ile kendini örgüt görevlerine adamıştır. Önder Apo’nun felsefesinde kendini derinleştiren bağlı, dürüst, emekçi yönleri ile yoldaşları tarafından yaşam birincisi olarak tanımlanırdı. Kutsal ananın sadık ve doğal bir çocuğu olarak içtenliği ve doğallığı ile kadınla nasıl yoldaş olacağının yaşamsal temsili olmuştur. Katıldığı ilk andan itibaren PKK’nin mayası olan fedailiği kendi benliğine işlemiş Önder Apo’nun fedai savaşçısı olmayı başarmıştır. Yaşamının her anında fedai ruhunu yaşamış ve yaşatmıştır. Adanmış kişiliği ile bizlere her anında değerler bırakan yiğit Amed gerillasının intikamı yaşam gerekçemiz olacaktır.”

HPG-BİM, diğer üç gerillanın da 3 Haziran günü yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.


Açıklamada şöyle denildi: “11 Haziran tarihli açıklamamızda, 2 Haziran günü işgalci TC ordusu Amed’in Lice ilçesine bağlı Şehit Serxwebun alanına bir operasyon başlattığını kamuoyu ile paylaşmıştık. 3 Haziran günü bu operasyonda yaşanan çatışma ve bombardımanlar ardından 3 arkadaşımız ile bağlantımız kopmuştu. Bağlantımızın koptuğu Mahir (İbrahim Çelik), Reber (Abdullah Turhan) ve Serhıldan (Ömer Demir) yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır.”

Üç gerillanın sicil bilgileri şöyle yer aldı:

Kod Adı: Mahir Andok
Adı Soyadı: İbrahim Çelik
Doğum Yeri: Amed
Anne - Baba Adı: Münevver – Fehmi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 3 Haziran 2019 / Amed

Kod Adı: Reber Amed
Adı Soyadı: Abdullah Turhan
Doğum Yeri: Amed
Anne - Baba Adı: Sultan – Şaban
Şehadet Tarihi ve Yeri: 3 Haziran 2019 / Amed

Kod Adı: Serhıldan Mazi
Adı Soyadı: Ömer Demir
Doğum Yeri: Mardin
Anne - Baba Adı: Hüsnügül – Mehmet Halit
Şehadet Tarihi ve Yeri: 3 Haziran 2019 / Amed

Aynı açıklamada HPG-BİM her üç gerillaya ilişkin şunları ifade etti: “Mahir Andok yoldaşımız, şehitlere bağlılık eylemi olarak kurulan partimizin ilk toplantısından bugünlere yurtsever özüne sahip Amed’in Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir ailede büyüyen şekillenen Mahir yoldaş, katılmadan öncede de önüne konulan her görevi büyük bir duyarlılık ile yerine getiren, gençliğe öncülük eden bir katılım sağlamıştır. Kürdistan’daki savaş gerçekliğini erken anlayıp Önder Apo’nun fedaisi olma iddiası ile 2012 yılında gerilla saflarına katılım sağlamıştır. Gerillada da bu katılım iddiasını her zaman koruyan Önder Apo felsefesiyle kendini yeniden yaratan dürüst, emekçi, cesur ve bağlı özellikleri ön planda olan bir yoldaşımızdı. 2016 yılında çok sevdiği Amed dağlarına ilk tanıdığı ve Amed’in kahraman komutanları olan Şehit Numan ve Şehit Reber yolunda intikam yeminini gerçekleştirebilme moralini, heyecanını taşıyarak yürümüştür. Amed dağlarında da fedai savaş tarzını her zaman esas alan, aktif ve cesur bir katılımı olmuştur. Mahir yoldaş mücadele yaşamı boyunca düşmana olan öfkesini bileyerek halkına sevdasını büyütmüştür. Amed sevdalısı yiğit yoldaşımız sevdası ile son anına kadar yaşamayı aşkla başarmıştır. Mahir yoldaşın güneşli güzel günlere olan inancını savaş motivasyonumuz yaparak, her anımıza anını katarak zaferi kesinleştirecek savaşın sözünü veriyoruz.

Reber Amed yoldaşımız, işgalcilerin Kürt halkına yönelik saldırılarını en üst düzeye çıkardığı bir dönemde özgürlük saflarına katılma kararı almıştır. 2018 yılında özgürlük dağlarındaki yerini alan Reber yoldaşımız, Amed’in Lice ilçesindeki yurtsever geleneğin izlerini Kürdistan dağlarına taşımıştır. Kürt halkına yönelik gelişen imha saldırılarını asla kabullenmeyen Reber yoldaşımız, tüm enerji ile gerilla saflarında büyük emekler vermiştir. Çok hızlı bir şekilde gelişme kaydeden Reber yoldaş, savaşın en ön cephelerinde düşmana ağır darbeler vuran arkadaşlarımızdan biri olmuştur. Bulunduğu tüm çalışma alanlarında öncülük rolünde görev yürüten Reber yoldaş, çevresindeki yoldaşlarına da örnek olmayı başarmıştır. Genç yüreği ile düşmana büyük öfke duyan Reber yoldaş, katıldığı Amed Eyaleti’nde düşmana karşı verdiği mücadele esnasında kahramanca direnerek şehitler kervanına katılmıştır.

Mardin’de dünyaya gelen Serhıldan Mazi yoldaşımız, 2015 yılında Kürdistan’da savasın yükselmesi ile gerilla saflarına katılım sağlamıştır. TC faşizminin halkımıza vahşice saldırdığı bir dönemde aktif mücadele içerisinde giren Serhıldan yoldaş, cesareti ve güvenirliği ile ön plana çıkmıştır. Yaşamdaki temiz, neşeli ve kararlı duruşu ile çevresindeki tüm arkadaşları derinden etkileyen Serhıldan arkadaşımız, örnek ve sade bir katılımın sahibi olmuştur. Savaşçılığı ile tanınan Serhıldan arkadaşımız, üstlendiği tüm görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmiş ve düşmana karşı fedaice savaşan yoldaşlarımızdan biri olmuştur. Serhıldan yoldaş, Amed’in Lice ilçesinde faşizme karşı son anına kadar en aktif bir şekilde mücadele yürüten kahraman yoldaşlarımızdan biri olmuştur.”

HPG-BİM, hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulunurken, anılarına bağlılık sözü verdi: “3 ve 8 Haziran’da Amed’in Lice ilçesinde şehadete ulaşan yoldaşlarımızın bizlere bıraktığı mücadele bayrağını yükselteceğimizi belirterek, şehitlerimizin yarattığı özgürlük yolunda kararlılıkla yürüyeceğimizin sözünü veriyoruz. Şehadete ulaşan arkadaşlarımızın değerli aileleri başta olmak üzere, yurtsever Kürdistan halkının başı sağ olsun diyoruz.”