HPG: Şehitler kadın ordulaşmasının fedai öncüleridir

Şehit düşen Zap Eyalet Komutanlığı Üyesi Melsa Mûş ile gerillalar Govend ve Nûda’nın kimliklerini açıklayan HPG, “kadın ordulaşmamızın Zap’ta sembolleşen fedai öncüleri Melsa, Govend ve Nûda yoldaşlarımızı şehadet yıl dönümlerinde saygı anıyoruz" dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi Zap’ta şehadete ulaşan gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“Kadın ordulaşmamızın yetiştirdiği büyük komutanlarımızdan, Zap Eyalet Komutanlığı Üyesi Melsa Mûş komutanımız ile Govend ve Nûda yoldaşlarımız, 2021 yılında Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşmıştır. Özgürlük davamızın öncü komutanları, PAJK’ın fedai militanları ve özgür kadın hareketinin en hakiki temsilcileri olan bu yiğit yoldaşlarımız şahsında tüm devrim şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Melsa, Govend ve Nûda yoldaşlarımız özgürlük hareketine katıldıkları ilk günden son nefeslerine kadar bütün enerjilerini büyük bir aşk ve çabayla halkımızın, tüm ezilen halkların ve en başta da ezilen kadın ulusunun özgürlüğü için ortaya koydular. Bunun için en zorlu koşullarda, en amansız anlarda ve imkansızlıklar ortamında Apocu ideolojiyle kendilerini güç, çare, umut ve özgürlüğün kaynağı haline getirdiler. Mevziden mevziye, görevden göreve tereddütsüz bir biçimde koştular, durmak nedir bilmediler, cesurca savaştılar ve en güzel değerleri kutsal yoldaşlıklarıyla yaratmasını bildiler. Devrimci Halk Savaşı Stratejimizin en doğru şekilde pratikleşmesi için öncü YJA Star komutanları ve militanları olarak Zap’ta yeni dönem gerillacılığına öncülük ettiler, bunun için emsalsiz emek harcadılar ve zafer gerillacılığına inanarak kaygısızca pratikleştirdiler. Bunun için hiçbir fedakarlıktan çekinmeden canlarını ortaya koyup savaşan, özgürlük davasına büyük değerler kazandıran ve kadın ordulaşmamızın Zap’ta sembolleşen fedai öncüleri Melsa, Govend ve Nûda yoldaşlarımızı şehadet yıldönümlerinde saygı ve minnetle anıyoruz. Kadın özgürlüğünü mutlaka sağlayarak iktidarcı egemen erkek zihniyetinden ve onun faşist ulus-devletinden en büyük intikamı alacağımızın ve hayallerini mutlaka başaracağımızın sözünü veriyoruz. Bu duygularla başta şehit yoldaşlarımızın değerli ailelerine ve yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir: 

Kod Adı: Melsa Mûş
Adı Soyadı: Dilek Özer
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Melike – Rahmi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2021 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Govend Zagros
Adı Soyadı: Güllüşah Polat
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Fatma – Necat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2021 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Nûda Wan Goyî
Adı Soyadı: Razan Yıldırım
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Hikmet – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2021 / Medya Savunma Alanları

 

MELSA MÛŞ

Serhed’in direngen duruşundan mayasını alan Melsa yoldaşımız yurtsever bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Küçüklüğünden itibaren yurtsever değerlerle büyüyen Melsa yoldaşımız kendisine dayatılan hiçbir feodal yaklaşımı kabul etmeyen arayışçı ve savaşçı özellikleri, daha küçük yaşta karakterini belirleyen temel özelliklerden oldu. Bu özellikleri soykırım uygulamaları karşısında onu tam bir isyancı konumuna getirmiştir. Partimiz PKK’yi küçük yaşlardan itibaren tanıyan Melsa yoldaşımız özellikle yakın ailesinden gerilla saflarına katılımların ve şehadetlerin olması nedeniyle her geçen gün gerillaya ve Partimize olan ilgi ve sempatisi giderek büyümüştür. Bundan dolayı yaşamının her anında mücadele saflarına katılma arayışı içerisinde olmuştur. Bu arayışlarını 1999 yılında Önderliğimize karşı geliştirilen Uluslararası Komplo ile Kürt halkına dayatılan imhayı kabul etmeyen o dönemdeki birçok Kürt genci gibi Parti saflarına katılarak neticelendirmiştir.

Komplonun zorlu süreçlerinde özgürlük mücadelesine katılmış olmasına karşın kısa sürede emeğiyle, anlama ve kendisini Parti çizgisine yatırma düzeyi ile dikkatleri üzerine çeken Melsa yoldaşımız çok kısa bir sürede dağ yaşamına adapte olmuş, askeri yetenek ve beceri kazanmıştır. Katılım tarzıyla farkını ortaya koymuş, yoldaşları arasında belirgin olarak varlığını hissettiren arkadaşlardan olmuştur. Önderliğin esaret altına alınmasını kabul etmeyerek Parti saflarına gelen Melsa yoldaşımız, katılımdan sonra Önderlik gerçeğini daha da derinden anlamış, komploya karşı cevap olmak adına gerçekleştirdiği katılımına yeni boyutlar kazandırmıştır. Özgürlük arayışlarının güçlü olması da bu durumu güçlendirmiştir. Sorgulayıcı, yaşananları her yönüyle çözümleyen ve anlam vermek isteyen bir karaktere sahip olan Melsa yoldaşımızın bu özellikleri Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni sadece bilinç olarak değil ruhen de benimseyip kabul etmesini sağlamıştır. Önderliğin yaptığı kadın çözümlemeleriyle buluşma, kendini, geldiği ortamı, sistem gerçeğini, kadına biçilen rollerin kölelikle bağlantısını ve bunun tarihi seyrini öğrenmek aslında kendisini saflara taşıran ama adlandıramadığı arayışlarına ad olmuş, nedenlerini anlamış ve bu noktada kopmaz bağlarla özgürlük hareketine bağlamıştır. Kısa sürede edindiği pratik ve askeri yetenek bu özellikleriyle beslenince mücadele yıllarının henüz başlarında Melsa yoldaşımızı aranan savaşçı, mücadeleci bir yoldaş ve umut vadeden bir komutan adayı haline gelmesini sağlamıştır. Kendine biçtiği bu doğrultuyu yaşamının rotası olarak belirlemiş ve her adımda bu özelliklerine yeni boyutlar kazandırdı. Adaletin, eşitliğin ve hakkın savaşçısı olmak anlamına gelen devrimci duruşu bir yaşam felsefesi olarak benimsedi ve hep öyle yaşadı.

Böylesi bir mücadele duruşunu önce yurtseverlik kalesi Botan’da, daha sonra Kurdistan’ın birçok yerinde neredeyse insan eli değmemiş dedirten zirvelerde ilmek ilmek dokumuş, her bir parçadan farklı renkler ve anlam kazanarak yol yürüyüşünü güçlendirmiştir. Melsa yoldaşımız, her zaman bu mücadelede önde olmak, en zorlu alanlarda yer almak, yoldaşlarından önce zorluğu göğüslemek isteyen bir yoldaş oldu. Komplo sonrası yaşanan tüm çelişkili ve çatışmalı ortamda Önderlik çizgisinin takipçisi olarak her türden tasfiyeciliğin karşısında durdu, komplocu güçlere yanıtını Hêzên Taybet çalışmalarına katılarak fedailiği seçerek gösterdi. Geri çekilme sürecinden sonra gerillanın yeniden yerleştiği Botan’da tekrardan ilklerin tüm zorluklarıyla karşı karşıya geldi. Açılım alanlarının her birinde önemli bir misyonla görev yürüttü ve herkesin üstesinden gelemeyeceği birçok göreve talip olarak bunları başarıyla yerine getirdi.. Birçok alanı tanıma bir komutan olarak askeri yeteneğini ve taktik uygulama tarzını çok yönlü geliştirmesini sağladığı gibi, yaşanan coğrafyalarda şekillenen farklı sosyal düzeylere tanık olmak onda insanı daha iyi anlama, Kürt gerçeğini her yönüyle görme, Kürt kadının yaşadığı dar boğazı daha derinden hissetmeyi geliştirmiştir. Kazandığı bu zenginlikler, Melsa yoldaşımızın komuta duruşuna yansımış; kadın özgürlük ilkelerinden taviz vermeyen, soykırımı dayatan düşman saldırılarını bulunduğu her alanda boşa çıkaran, taktikte usta, cesur ve atılgan bir komutan yapmıştır. Bu anlamda YJA Star’da somutlaşan kadın ordulaşmasını bilinçli yaşayan, bilinçli katılan ve gerillacılık noktasında kendisini yetiştiren, yetkin bir komutanı haline getirdi. Melsa yoldaşımız, bu özellikleriyle Devrimci Halk Savaşı stratejisi temelinde gerillanın kendisini yeniden yapılandırma sürecine de taşımış, klasik komuta duruşu karşısında kendisinde ve çevresinde güçlü bir mücadele vererek Demokratik Modernite Gerillacılığı’nın tüm esaslarında kendisini yeniden donatmayı bilmiştir. Kıvrak zekâsı, yenilikçi ve atılımcı ruhu O’nu yeni dönem taktiğini en erken benimseyen ve en güçlü uygulayan komutanlardan biri yapmıştır. Kadın ordulaşması açısından yeni bir dönemi ifade eden bu süreçte bir kadın komuta olarak öncülük görevlerini yerine getirmiş, klasik gerillacılığın tüm alışkanlıklarına ve klasik komuta duruşuna karşı mücadele ederek yol açmıştır. Melsa yoldaşımızın bulunduğu her alanda yoldaşları duruşundan güç almış, moral kazanmış, cesurca öne atılmayı bilmiştir.

Devrimci Halk Savaşı temelinde kendisini yeniden yapılandıran kadın ordulaşmasının bugüne gelmesinde etkin bir rolün sahibi olan Melsa yoldaşımız 2020 yılında artan düşman yönelimleri ve işgal tehditleri karşısında tekrardan yüzünü savaş alanlarına dönmüş, Zagroslara geçmek için ısrarcı olmuştur. Edindiği tecrübe ve birikimlerini düşmanda sendrom yaratan yiğitler mekânı Zap’ta yoldaşlarının hizmetine koyarak, YJA Star Eyalet Komutanlığı görevini büyük bir özveri, katılım ve iddia ile sürdürmüştür. Melsa yoldaşımız düşmanın 2021 yılında gerçekleştirdiği operasyonlara karşı, devrimci hamle sürecini güçlendirmek için gittiği Ertûş alanında görev dönüşü Govend ve Nûda yoldaşlar ile birlikte şehadete ulaşmıştır. Emekleri ve fedakârca katılımı, güçlü duruşu ve ideolojik donanımı ile kadın ordulaşmasına büyük değerler katan Melsa yoldaşımızın duruşu kavgamızda her zaman yol gösterici olarak önümüzü aydınlatacak, onların intikamını almak mücadele gerekçemiz olacaktır. Bu anlamda öncü komutanımıza diyoruz ki: “Büyük yürekli yiğit komutanımız, seni yüreğimize gömdük, hayallerini Önderliğin fiziki özgürlüğünde kesinleşecek zaferde yaşatacağız.”

 

GOVEND ZAGROS

Botan’ın yiğit çocuklarından olan Govend yoldaşımız Sêrt’de yurtsever bir aile doğmuştur. Yakın çevresinden gerilla saflarına katılımların ve şehadetlerin olması nedeniyle daha küçük yaşlardan itibaren özgürlük mücadelemizi duymuştur. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın ve fedai şehitlerimizin kahramanlık destanlarıyla büyümüştür. Bundan dolayı gerillaya katılımı gerçekleştirmesi gereken en büyük ve değerli hedef olarak belirlemiştir. Gençlik dönemlerinden itibaren çevresini, içinde bulunduğu yaşamı sorgulamaya başlamış, günden güne çelişkileri büyümüştür. Özellikle halkımızın içinde bulunduğu sömürge ve soykırım cenderesi karşısında öfkelenmiş, bunun nedenleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu yoğunlaşmalarında düşman gerçekliği ile karşılaşmış, düşmanın halkımıza yönelik gerçekleştirdiği katliamları, baskı ve zulümleri daha iyi anlamaya başlamıştır. Bu durum Govend yoldaşımızda büyük bir öfkeye neden olmuştur. Yine düşmanın özel savaş yöntemleriyle Kürt gençlerini mücadeleden koparmak istemesini erkenden fark etmiş, düşmanın bu politikalarına karşı çevresinde bulunan gençleri bilinçlendirmeye çalışmıştır. Bu anlamıyla daha Parti saflarına katılmadan önce kendisine öncülük misyonu biçmiştir. Yine toplumda kadınlara yönelik geleneksel yaklaşımları ve biçilen rolleri kısa sürede bilince çıkararak, böylesi bir kölelik çarkının içerisinde yer almayacağını dile getirmiştir. Düşman saldırı ve baskıları ile toplumdaki kölelik dayatmalarına karşı mücadele edebileceği tek yer olarak gördüğü gerilla saflarına birkaç kez katılmayı deneyen Govend yoldaşımız, bu denemelerinde başarısız olsa da katılım yapmadaki azmi ve kararlılığı ile çocukluk hedefi ve hayali olan gerilla saflarına katılmayı 2014 yılında başarmıştır.

Meraklı, heyecanlı özellikleriyle çabucak gerilla koşullarına adapte olan Govend yoldaşımız Zagrosların muhteşem yüceliklerinden etkilenerek adını Govend olarak belirledi ve hep bu zirvelere ulaşmak, onlar gibi bir yaşam sürmek, bu diyarın Starlarından olma hayali ile mücadeleye katıldı. Sıradan olmak herkes gibi katılmak yerine en önde olmak ve bunun için her şeyi çabuk öğrenmek isteyen Govend yoldaşımız, kısa sürede bu kutsal mekanlarda Önderlik felsefesinde kendisini yeniden yaratarak yetkin bir YJA Star militanı olduğunu kanıtladı. Kıvrak zekâsı ve hızlı kavrayış gücüyle profesyonelleşme anlamında da kendisini yetiştiren Govend yoldaşımız hep sınırlarını zorlamak ve daha yükseğe ulaşarak kendisini aşma gayretinde oldu. Gerillacılıkta yetkinleşmek, düşmana daha etkili vurmak ve bu noktada en yüksek performansı sergilemek temel hedefi olurken bunu fedaice gerçekleştirmek için 2016 yılında Hêzên  Taybet çalışmalarına katıldı. Aldığı ilk eğitimlerden sonra kazandığı yeni yetenekleri savaş alanlarında kullanmak için yönünü tekrardan Zagroslara döndü. 2018 yılında Zap alanına düzenlemesi oldu. Zap’ın hemen hemen bütün ön cephelerinde kalan Govend yoldaşımız önce Çiya Reş alanında yer alırken, branşında sergilediği başarı ile kısa sürede aldığı eğitimlerin sonucu ortaya koymuş, buradan Ertûş alanına geçerek hem operasyonların merkezi olan hem de eylem imkanlarının yoğun olduğu bu alanda etkin bir mücadele sergiledi. Bu süreçte geliştirilen eylemlerin birçoğuna katıldı, yine düşmanı darbelemek için geliştirilen hür türden çalışmaya aktif katıldı, bunun yürütücü gücü oldu. 2020’de lokal düzeyde süren operasyonda yine 2021 yılında geliştirilen her türlü işgal saldırısında hep ön cephelerde oldu ve burada pratik yürütmek için iddiasını ortaya koydu. Govend yoldaşımız arayışçı özellikleri ön planda olan, doğruyu bulmak için hiçbir mücadeleden kaçınmayan, ikna olmayı esas alıp inandığı doğrularda ısrar eden, ancak bir o kadar da zamanla yanlışlarını görüp bunu karşılama gücünü göstererek kendisinde değişim yaratmayı bilen bir yoldaştı. Devrimci Halk Savaşı’nda faaliyet yürüten, profesyonelliği yakalayan, pratiğin zorlu aşamalarında adım adım ilerleyerek kendisinde çelikten bir irade yaratan Govend yoldaşımız yakaladığı düzey ile bir YJA Star gerillası olarak kadın ordulaşmasının geldiği yeni aşamada öncü kadrolardan oldu. Govend yoldaşımızın mücadele azmi ve kararlılığı biz yoldaşlarının yol göstericisi, samimi ve dürüst kişiliği ile hayal ettiği özgür yaşamı yaratmak en büyük görevlerimizden olacaktır.

 

NÛDA WAN GOYÎ

Nûda yoldaşımız aslen Şirnex’li yurtsever Goyî aşiretimize mensup bir ailenin ferdi olarak Wan’da doğup, büyümüştür. Ailesinin yurtsever olması ve mücadelemizin en etkili bir şekilde sürdüğü Wan gibi bir merkezde yaşamak Nûda yoldaşımızın daha küçük yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışmasını sağlamıştır. Yaşadığı çevrede düşmanın halkımıza yönelik geliştirdiği baskı ve işkencelere tanıklık etmiş, böylece düşman gerçekliğini erkenden anlama imkanı bulmuştur. Sömürgeci Türk devletinin halkımızı soykırımdan geçirmek için geliştirdiği politikaları da bilince çıkarmış; hem özgür bir birey hem de ait olduğu toplumun bir ferdi olarak halkımıza karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için mücadele etmesi gerektiğinin farkına varmıştır. Mücadele tarihimiz açısından bir dönemeci ifade eden ve düşman saldırılarının yoğun bir şekilde yaşandığı 2015 yılında gerilla saflarına katılma alan Nûda yoldaşımız yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katılmıştır.

Halkımızın kazanımlarına ve kadim Êzidî halkımıza karşı DAİŞ çeteleri eliyle geliştirilen saldırılara cevap olmak için kısa sürede gerillacılıkta yetkinleşen ve kendisini geliştiren Nûda yoldaşımız, 2015 yılında DAİŞ’e karşı Êzidî halkımızı ve kadınları korumak için Şengal’e gitti. Şengal’de bulunduğu süre içerisinde çetelere karşı verilen mücadelede aktif bir şekilde yer almış, birçok hamle ve eyleme katılarak militanlık görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Savaşta edindiği tecrübelerini Demokratik Modernite Gerillacılığı temelinde daha bilimsel bir çerçeveye oturmak istemiş ve bu amaçla ağır silahlar eğitimi almıştır. Eğitim sürecinde kendisini hem tekniki hem de ideolojik anlamda yetkinleştirerek profesyonel bir YJA Star militanı olmuştur. Burada önemli bir etkinlik düzeyi sergileyen Nûda yoldaşımız katılımı, kavrama düzeyi ve taktiği uygulama gücüyle ön plana çıktı ve uzun bir dönem akademi bünyesinde komutanlık görevi aldı. Bu anlamda birçok arkadaşı eğiterek gerillanın kendisini yenileme ve profesyonelleşme hamlesine önemli bir çabası ve katkısı oldu. Bu çalışmalarını yalnız bir alanda değil Kurdistan dağlarının birçok alanında sergileyen Nûda yoldaşımız, bir dönem sonra Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıların dozajı artınca kendi isteği ve ısrarıyla yüzünü tekrar Zap alanına çevirdi. 2019 yılında geldiği Zap alanında bulunan ağır silahlar birliğinde komutan olarak etkin bir rol oynadı ve birçok eyleme katıldı. Tecrübe ve birikim düzeyini çevresindeki yoldaşlarıyla paylaşarak bir YJA Star komutanı olarak taktik ve tarzda öncülük rolünü layıkıyla oynadı. Var olan saldırıları püskürtmek, Önderliğin direnişine daha güçlü katılım sağlamak, şehitlere bağlılık sözünü yerine getirmek, şehitlerimizin intikamlarını almak ve bir kadın gerilla olarak yakaladığı profesyonelleşme düzeyini daha iyi temsil etmek için sürekli bir arayışın içerisinde olan Nûda yoldaşımız, her zaman hep en önde olmak istedi. Mücadeleci kişiliği ve düşmana olan öfkesiyle her zaman en önde savaşmayı amaçlayan Nûda yoldaşımız, düşmanın 2021 yılında Zap alanına yöenlik geliştirdiği saldırıları püskürtmek ve düşmana tarihi bir ders vermek için bulunduğu hamle sürecinde şehadete ulaşarak ardından büyük bir mücadele mirası ve gerçekleştirilmesi gereken amaçlar bırakmıştır. Yoldaşları olarak, Nûda yoldaşımızın anısına bağlılığımızın gereği olarak amaçlarını gerçekleştirmek için daha fazla mücadele edecek, mutlaka zaferi kazanacağız.

Melsa, Govend ve Nûda gibi birbirinden değerli yoldaşlarımızı halkımızın özgürlük mücadelesine kazandırdıkları ve yurtseverlik görevlerini layıkıyla yerine getirerek tüm halkımıza örnek olan değerli ailelerimiz bu yiğit evlatlarıyla ne kadar gurur duysalar yeridir.”