HPG, 2017 yılı şehitlerini saygıyla andı

Şehadete ulaşan 5 gerillayı sayılma anan HPG, “başta Zîlan, Piling, Dijwar, Zinar ve Şervan yoldaşlarımız olmak üzere tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle mücadelemizi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehadete ulaşan gerillalara ilişkin şunları söyledi:

“Sömürgeci Türk devletinin halkımıza ve onun özgürlük hareketi olan PKK’ye yönelik saldırılarının en çok yoğunlaştığı yıllardan biri de 2017 olmuştur. Yıl içerisinde soykırımcı Türk ordusu tüm maddi imkanlarını seferber etmiş, elindeki tüm savaş imkanlarını kullanmaktan geri durmamıştır. Yine uluslararası hegemon güçlerin de desteğini alarak halkların özgürlük umudu olan özgürlük gerillasını tasfiye etmeyi amaçlamıştır. Tüm bu topyekün saldırılara karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası da Apocu sarsılmaz bir irade ile savaşarak bu saldırılara cevap vermiştir. Her şart altında halkımızın varlığını ve kazanımlarını korumak için mücadele kararı veren özgürlük gerillası 2017 yılı boyunca da büyük bir iddia ile mücadelesini sürdürmüştür. Büyük bir irade, kararlılık ve özveri gerektiren bu mücadelede kuşkusuz şehadetler de yaşanmıştır. Kahraman şehitlerimizin büyük emek ve çabaları sayesinde işgalci TC devleti yıl içerisinde amaçladığı hedeflerine ulaşamamış, aksine büyük darbeler yemiştir. Bu destansı mücadeleye öncülük eden Zîlan, Piling, Dijwar, Zinar ve Şervan yoldaşlarımız, yoldaşlık değerlerine olan büyük bağlılıkları ve Apocu ideolojideki keskin duruşları ile düşman saldırılarına karşı militanca bir duruşun içerisinde olmuş ve kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. Böylesi değerli yoldaşlarla aynı mücadele saflarında olmanın verdiği sorumlulukla, başta Zîlan, Piling, Dijwar, Zinar ve Şervan yoldaşlarımız olmak üzere tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle mücadelemizi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Zîlan Dêrsîm
Adı Soyadı: Zîlan Aybar
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Necmiye – Abdurrahman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Piling Rustem
Adı Soyadı: Ahmet Kaya
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Emine – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Dijwar İntikam
Adı Soyadı: İsa Arslan
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Halime – Nihat
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Zinar Raperîn
Adı Soyadı: Rıdvan Can
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Meryem – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Şervan Azad
Adı Soyadı: Tekin Demirbaş
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Piraze – Zülfikar
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

ZÎLAN DÊRSÎM

Colemêrg’de dünya gelen ve emeğiyle geçinen yurtsever bir ailede büyüyen Zîlan yoldaşımız, doğduğu toprakların serhildan ruhuyla büyümüş, PKK’nin yeniden yarattığı direnen ve kazanan halk gerçekliğinin geçekleştirdiği devrimi içerisinden şekillenen bir karaktere sahip olmuştur. Genç bir kadın olarak mücadeleci bir kişiliğe sahip olan yoldaşımız, sistemin ve geleneksel yapıların kadına biçtiği rolü asla kabul etmemiş, kendisini gerçek anlamda ifade edecek mücadelenin yol ve yönteminin arayışı içerisine girmiştir. Bu süreçte Önder Apo’nun Kadın Özgürlük Felsefesi’ni daha yakından tanıyan yoldaşımız, Partimize derin bir bağla bağlanmış ve Rojîn Gevdalar’ın işgalcilere kan kusturduğu Zagroslar’da gerilla saflarına katılmıştır.

2013 yılında halkımızı koruma ve özgürlüğünü sağlama temelinde Kurdistan Özgürlük Gerillası’na katılan yoldaşımız, Avaşîn’de yeni savaşçı eğitimi aldıktan sonra aynı alanda pratik yürütmeye başlamıştır. Önder Apo felsefesiyle donanan yoldaşımız, partimiz PAJK’ın yiğit bir militanı olarak bütün devrimci görevlere büyük bir istekle sarılmış ve üstün başarı temelinde çalışmalarını yürütmüştür. En zor alanlarda pratik yürüten yoldaşımız, genç bir Kürt kadını olarak fedailik çizgisinde derinleşmiş ve Zagroslar’da tanrıçalaşan kadın gerçekliğinin örneği olmuştur. Büyük bir merakla gerillacılığa dair her şeyi özümseyen, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşan ve yeni yoldaşlarının eğitimine büyük önem veren Zîlan yoldaşımız, YJA Star’ın nitelikli bir savaşçısı ve yeni dönemin komutanı olmayı başarmıştır. Zîlan yoldaşımız, tanrıça kültürünü yaratan topraklarda sesi soluğu yok edilen ve köleleştirilen kadın gerçekliğine karşı Berîtanlaşarak özgürleşen Kadın Özgürlük Çizgisi’nin militanı olmuş; yaşamı, yoldaşlığı ve yürüttüğü savaşla zafer çizgisinin militanı olduğunu somut olarak ortaya koymuştur. Her Apocu militan gibi, Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmeyi öncelikli hedefi yapan Zîlan yoldaşımız bunun fedailik çizgisindeki bir mücadele ile mümkün olduğuna inanmıştır. Yaşamdaki ve savaştaki fedai duruşunu Hêzên Taybet’e dahil olarak zirveleştirmiştir. Her anını fedai yoldaşlarının anılarını okuyarak geçirmiş, onların yaşamlarına ortak olmak ve onları tüm hücrelerine kadar hissetmek istemiştir. Şehadete ulaştığı an’a kadar fedaice duruşu, derin yoldaşlığı ve öncülük düzeyindeki katılımı ile örnek bir PKK-PAJK militanı olan Zîlan yoldaşımız, bu özellikleriyle her zaman biz yoldaşlarına komuta etmeye ve yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

PILING RUSTEM

Piling yoldaşımız düşman baskılarından dolayı Türkiye metropollerine göçmek zorunda kalan Sêrt’li bir ailenin ferdi olarak Sêrt’de doğmuş ama Mersin’de büyümüştür. Kendi halinde, yoksul, emekçi ve yurtsever bir ailede yetişmiştir. Türk devlet okullarında bir süre okusa da daha sonra bırakarak bir emekçi olarak yaşamını idame ettirmiştir. Ne Türk devlet okullarında ne de kapitalist modernite yaşamı içerisinde asla erimemiş, Botan’lı özünü korumasını bilmiştir. Yakın çevresinden ve ailesinden partimiz PKK’ye katılımların olması Piling yoldaşımızın gönlünde PKK’ye karşı büyük sempati beslemesine neden olmuştur. Çünkü Piling yoldaşımız yurdundan uzakta büyümenin hasretini, halkının acısını, kimliksiz bir halkın evladı olmanın öfkesini yüreğinin derinliklerinde hissederek yaşamı tanımıştır. Kürt halkına ve dolayısıyla kendisine dayatılan yaşamın hakiki bir yaşam olmadığının bilinciyle özgür yaşamın arayışında olmuştur. Özgür yaşam arayışı temelinde devrimci gençlik çalışmalarına katılan Piling yoldaşımız bu faaliyetler sürecinde düşmanın gerçek yüzüne bizzat tanık olmuştur. Piling yoldaşımızın devrimci yürüyüşünü hazmedemeyen ve onu özgürlük mücadelesinden alıkoymak isteyen sömürgeciler birçok kez kendisini gözaltına alıp yıldırmak istemişlerdir. Bu temelde 2011 yılında 6 ay boyunca zindanda tutsak etmişlerdir. Ama yaptıkları hiçbir şey Piling yoldaşımızı yıldıramamış, bilakis bilincini daha da netleştirmiş, öfkesini arttırmış, kararlılığını büyütmüştür. Düşman Piling yoldaşımızın üzerine geldikçe o da devrimci mücadeleye daha fazla sarılmıştır. Devrimci halk savaşımızın zirvesel dönemlerinden biri olan 2012 yılının bahar ayında mücadelesine gerilla saflarında devam ettirme kararı alan Piling yoldaşımız, Kurdistan dağlarına ulaşarak PKK’ye katılır.

Piling yoldaşımız PKK saflarında ilk eğitimini Metîna alanında görür ve Heftanîn alanında pratiğe başlar. Heftanîn’de gerillacılığı öğrenip tecrübe kazanan Piling yoldaşımız burada hem askerlik sanatında hem de PKK’nin özgür yaşam ölçülerinde önemli bir düzey kazanır. Bu temelde askeri branşlarda uzmanlaşmak üzere askeri akademi ortamına geçer. Eğitim görüp uzmanlaştıktan sonra aynı akademilerde yoldaşlarının da uzmanlaşması için eğitim verip yoldaşlarına yardımcı olur. Hem askerlik sanatında derinleşir hem komutanlıkta yetkinleşir hem de Apocu militanlık ölçülerinde olgunlaşır. Bu temelde Partimizin büyük güven ve duyarlılık gerektiren hassas çalışmalarında yer alır. Bu çalışmalarda üzerine düşen sorumlulukları en iyi bir şekilde yerine getirmenin arayış ve çabası içerisinde olur. Piling yoldaşımızın ayakları düz taban olduğu için pratik alanda oldukça zorlansa da bunu hiçbir zaman dert etmeyerek ve bir engel olarak görmeyerek mücadele eder. Komutan Egîd’in düz taban olmasına rağmen Kurdistan’ın en büyük gerilla komutanı olmasını kendisine örnek alır. Qendil alanından Çarçella’ya geçen Piling yoldaşımız burada sıcak savaş ortamının etkisiyle erkenden pratikleşir. Düşmanla yüz yüze gelmeyi yıllarca bir hayal olarak yüreğinde büyüttüğü için kişiliğine kazandırdığı bütün meziyetleri mücadeleye sevk eder. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak hiçbir şeyi esirgemez. Bu temelde eylemlere katılır ve birçok eyleme de katkı sağlar. Zagroslarda büyük komutanlarımızdan Reşit Serdarların izinden yürümeyi esas alarak zafer gerillacılığına ulaşmaya odaklanır. Şehadete ulaştığı an’a kadar bu duruşundan taviz vermeyen Piling yoldaşımız öncü bir komutan olarak şehitler kervanına katılmıştır. Piling yoldaşımızın asil duruşu, mütevazi kişiliği, çalışkan militanlığı ve cesur komutanlığı biz yoldaşlarına her daim örnek olacak, anısı sürekli yolumuzu aydınlatacaktır.

DIJWAR İNTİKAM

Dijwar yoldaşımız Colemêrg’in yurtsever aşiretlerinden biri olan Pinyanîş aşiretine mensup bir ailede doğmuştur. Düşman gerçekliği içinde büyümesi nedeniyle düşmanın halkımıza yönelik tüm işkence ve baskılarına birebir tanıklık etmiştir. Yine halkımızın yaşadığı acıları, yurtseverlik duygularını, toprağına ve ülkesine bağlılığını küçük yaşlarından itibaren öğrenir. Dili kekeme olduğu için konuşmakta zorluk çeken Dijwar yoldaşımız, birçok duyguyu yüreğinde yaşamış, içinde kopan fırtınaları hal ve hareketleriyle yansıtmasını öğrenmiştir. TC devlet okullarında başarılı bir şekilde okumasına rağmen, asimilasyon ve soykırım temelindeki TC sistemine karşı hep tepkili olmuştur. 2014 yılında TC rejimi tarafından zorunlu olarak askere götürülmüştür. Gerçek yüzünü çok iyi tanıdığı Türk devlet sistemini, askerlik sürecinde daha iyi görmüş ve bizzat şahit olmuştur. Çok kısa bir süre TC askerlik ortamında bulunmasına rağmen şahit oldukları öfkesini ve işgalci rejime tepkisini en üst seviyeye çıkarmıştır. DAİŞ faşizmi 2014 yılının Ağustos ayında TC eliyle Şengal’deki Êzidî halkımıza karşı soykırım saldırısı geliştirince Dijwar yoldaşımız “artık yeter” der. Maraş’taki TC askeri üssünden firar edip Zagroslarda gerilla saflarına katılır.

Gerilla saflarında ismini Zagroslar gibi sert ve geçilmez olan Dijwar olarak, kod soyadını da halkımıza yaşatılan yüz yıllarca yaşatılan acıların öcünü almak için İntikam olarak koyar. Dijwar yoldaşımız, PKK yaşamını çok erkenden öğrenip uyum sağlar. Kekeme olduğu için fazla konuşamaz, ancak az söze çok büyük anlamlar sığdırarak yüreğindekileri dile getirir. TC’nin kirli rejiminden kaçarak ab-ı hayat gibi tertemiz PKK ortamına gelerek yeniden doğduğunu belirtir. Büyük yaşam sevinci, yüksek moral ve coşkuyla gerilla yaşamına katılıp her bir şeyi öğrenmeye çalışır. İşgalcilerin kendisinden çaldığı ne varsa, bunların intikam hissiyle davranarak Apocu militanlığın soylu meziyetlerini kişiliğine yedirir. Hem askeri sanatta gelişir, ustalaşır hem de yetkin bir Parti militanı olmada önemli düzey kazanır. Dijwar yoldaşımız emeği, çabası, yaşama içtenlikle katılması ve samimi yoldaşlığıyla bulunduğu her ortamda yoldaşlarının sevgisini kazanmıştır. Temas ettiği, selam verdiği herkeste mutlaka bir iz bırakmış, Dijwar yoldaşımızı bir kez tanıyan bir daha unutamamıştır. Zagrosların zorlu coğrafyasında bir pezkovî gibi gelişim göstermiş, zirveden zirveye koşarak her görevin üstesinden gelmeye çalışmıştır. Halkı için daha yapacağı birçok şey varken ve önünde parlak bir gelecek dururken, erkenden şehadete ulaşması tüm yoldaşlarının düşmana olan kin ve öfkesinin büyütmesine neden olmuştur. Dijwar arkadaşımızın anıları, duruşu, mücadele tarzı ve yoldaşlığı bir miras olarak yoldaşlarına kalmış, her yoldaşı onun anısını Zagroslarda yaşatmaya çalışmıştır. Yoldaşları olarak Dijwar yoldaşımızın anısını her daim esas alarak, düşmandan intikamını alacağımızın, kanını yerde bırakmayacağımızın ve hayallerini mutlaka başaracağımızın sözünü veriyoruz.

ZINAR RAPERÎN

Zinar yoldaşımız, Kurdistan’da özgürlük mücadelesiyle gelişen serhildanlara öncülük yaparak, halkımızın tarihinde yeni bir sayfa açan Şirnex’te dünyaya gelmiş, yurtsever bilinç ve kültürün diri olduğu bir ailede büyümüştür. Ailesinin, yaşadığı çevrenin yurtseverlik özelliklerinden dolayı ve partimiz PKK’nin Botan alanında gösterdiği gelişimden kaynaklı daha küçük yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesini tanımıştır. Rojava Özgürlük Devrimi sürecinde halkımızın binlerce şehit vererek elde ettiği kazanımları yok etmek amacıyla gerçekleşen DAİŞ saldırıları döneminde yaşanan tarihi direnişten ve bu direnişe damgasını vuran şehit yoldaşlarımızdan etkilenmiştir. Onurlu bir Kürt genci olarak kendisinin de halkımızın içerisinden geçtiği bu tarihi süreçte yük kaldırması gerektiğine inanmıştır. Bu temelde mücadele saflarına yönelen yoldaşımız özgürlük gerillası saflarına katılmıştır.

Öz savunmasını kurup geliştirmeyen hiçbir toplumun ayakları üzerinde kalarak varlığını koruyamayacağı gerçeğini gören ve bu temelde Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılan Zinar yoldaşımız, bütün Kürt gençlerine doğru direniş çizgisini göstermiştir. Genç yaşında mücadele saflarına katılan yoldaşımız hızla gerilla yaşamına adapte olmuş ve büyük bir gelişim sahibi olmuştur. Yaşama büyük bir tutkuyla bağlı olan yoldaşımız, yoldaşlık sevgisinin yarattığı kutsal değerlere tanıklık etmiş ve bu değerleri daha da büyütmek için her zaman çaba içerisinde olmuştur. Aldığı eğitimlerde halkımızın gerçek direniş ve kadim tarihini öğrenen Zinar yoldaşımız, Önder Apo felsefesiyle kendisini donatarak dönemin gerektirdiği görevlere cevap olmak için sürekli ve derin bir yoğunlaşma içerisinde olmuştur. Bireyin ancak kadın öncülüğünde toplumunu, topraklarını özgürleştirerek özgür bir toplum oluşturabileceğini Önder Apo felsefesiyle öğrenen Zinar yoldaşımız, bu hakikati şahsında somutlaştırmak ve toplumda yaymak için sınırsız bir çaba sahibi olmuştur. İnandıklarını yaşamının her anına aktaran, enerjik, coşkulu ve emekçi bir katılımın sahibi olan Zinar yoldaşımız yaşamı, duruşu ve şehitler çizgisine olan bağlılığıyla bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmayı bilmiştir. İşgalci devletlerin halkımıza ve halkımızın özgürlüğünün garantisi olan Kurdistan Özgürlük Gerillası’na saldırıları karşısında fedaileşme çizgisini, yaşamında ve savaşında ölümsüz şehitlerimizin direniş çizgisini esas alan Zinar yoldaşımız, şehitler çizgisinin yılmaz bir savaşçısı olmak için Hêzên Taybet çalışmalarına dahil olmuştur. Hêzên Taybet çalışmalarındaki sade ve emekçi katılımı ile fedailiği en saf biçimde yaşamayı kendisine ilke edinen Zinar yoldaşımız, bu yönlü değerli bir çabanın ve yoğunlaşmanın sahibi olmuştur. Bu yoğunlaşmalarını yoldaşlarıyla da paylaşmış ve yoldaşlarının yoğunlaşmalarına da katkı sağlamıştır. PKK yaşamını değerli kılan asli öğelerden birinin yoldaşlık olduğu gerçekliğini tüm zihnine kazıyan Zinar yoldaşımız, birlikte yaşadığı, çalıştığı ve mücadele ettiği yoldaşları için hiçbir fedakarlıktan çekinmemiş, yeri geldiği zaman kendisini yoldaşlarına siper ederek şehadete ulaşmasını bilmiştir. Böylesi yüksek ve asil bir ruhun sahibi olan Zinar yoldaşımız, yaşamı ve mücadelesiyle yoldaşlığın ölçüsü haline gelmiştir. Genç yaşında gerilla saflarına katılarak ömrüne dünyaları sığdırarak fedaileşen Zinar yoldaşımızın emekle örülü mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz.

ŞERVAN AZAD

Şervan yoldaşımız Mûş, Milazgîr’de dünyaya gelmiş, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılımları şehitleri olan yurtsever bir ailede büyümüştür. Doğduğu topraklarda doğayla iç içe bir yaşantı sürdüren Şervan yoldaşımız, Partimizin direniş çizgisinin takipçisi ve destekçisi olmuştur. Sömürgeci TC devletinin dayattığı zorunlu askerlik uygulaması nedeniyle Avrupa göç etmek zorunda kalan yoldaşımız, kapitalist modernitenin bütün yozlaştırma ve benliğini unutturma saldırılarına karşı Önder Apo çizgisinde gelişen PKK felsefesine daha çok sarılmış ve kısa sürede büyük bir derinliğe ulaşmıştır. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğünü esas alan Önder Apo’nun yaşam felsefesinin başta Kürtler olmak üzere bütün toplumların özgürlüğünü gerçekleştirecek yegane göç olduğu gerçeğini bilince çıkaran Şervan yoldaşımız, yönünü Kürdistan’ın özgür dağlarına çevirmiştir. İşgalci, sömürgeci TC devletinin halkımızı tarih sahnesinde silme planı çerçevesinde geliştirdiği ve bu yönde saldırılarını yoğunlaştırdığı 2016 yılında gerilla saflarına katılan yoldaşımız, hem Kürt gençlerine direniş yolunu göstermiş hem de işgalcilere her saldırının PKK çizgisinde direnişle karşılanacağı cevabını somut olarak vermiştir.

Yeni savaşçı eğitimi ardından bir süre Garê alanında pratik yürüten yoldaşımız, şahsında güçlü bir partili kimliği oluşturmayı esas almış, fedailik çizgisinde yürüyerek partileşmeyi temel hedefi haline getirmiştir. Yaşadığı ortamla hızla bütünleşen Şervan yoldaşımız; coşkulu, heyecanlı ve üretken özellikleriyle kısa sürede büyük bir gelişme göstermiştir. Gerillacılığın esaslarında hızla uzmanlaşan ve öğrendiklerini pratiğe aktararak pekiştiren yoldaşımız, bulunduğu her ortamda öncü olmuş, yoldaşlarının büyük sevgi ve saygısını kazanmıştır. Önder Apo çizgisinin yılmaz bir savaşçısı olmayı başaran yoldaşımız, özlü bir katılım sahibi olarak şehitler çizgisinin militanı olmuştur. Kısa sürede büyük bir gelişme düzeyini yakalayan ve fedailer çizgisinde yürüyen Şervan yoldaşımız Hêzên Taybet’e katılarak mücadele düzeyini yükseltmiştir. Şervan yoldaşımızın kendisi de diğer birçok fedai yoldaşı gibi, Önderliğimizin etrafında ateşten bir çember olmak istemiş, bunu için kendisini tüm varlığıyla Önderlik ideolojinde derinleşmeye adamıştır. Önderliğimizin özgürlük fikirlerinde derinleştikçe mücadeleye katılımı daha da artmış, öncü bir komutan adayı olarak öne çıkmıştır. Bundan dolayı yaşamın her anında ve alanında kendisini sorumlu görmüş, katılımını bu esaslar üzerine daha da bilinçli hale getirmiştir. PKK yoldaşlığını her şeyin üstünde tutan Şervan yoldaşımız, yoldaşlarına zarar gelmemesi için bir an bile tereddüt etmeyerek kendisini siper etmiş ve şehadete ulaşmıştır. Bu duruşuyla şehitler çizgisinin temsilci olmayı başaran Şervan yoldaşımız da Partimizin özgürlük yürüyüşü sırasında kararlılıkla yürümüş ve ölümsüz kahramanlarımız arasına katılarak PKK’nin onurlu tarihin bir parçası olmuştur.

Fedaice katılımlarıyla zaferin fedailik çizgisinde bir mücadele ile  mümkün olduğunu ortaya koyan ve bunu bizzat pratikleştiren Zîlan, Piling, Dijwar, Zinar ve Şervan yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”