HPG, 2017 savaş bilançosunu açıkladı

HPG Basın İrtibat Merkezi, geçtiğimiz yılda gerilla güçlerinin 772 eylem düzenlediğini, 2.616 Türk askerinin öldüğünü duyurdu. Çatışma ve eylemlerde 594 gerilla şehit düştü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) 2017 savaş bilançosunu açıkladı. Bilançoda ayrıntılı bilgiler yer alıyor. BİM, aralarında 40 rütbelinin de bulunduğu 2.616 Türk askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

BİM açıklamasına göre, geçtiğimiz yılda 594 gerilla şehit oldu, 30 gerilla ise esir düştü. 2 Skorsky, 1 Kobra düşürüldü.

Türk devletinin 2017 yılında ‘büyük kaybediş yaşadığını’ belirten HPG-BİM şöyle devam etti:

‘’Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin bölgedeki yükselişi karşısında paniğe kapılan TC devleti 2017 yılına Kürt Hareketini bitirme sözleri ile girmiştir. Bu temelde de ahlaksız bir şekilde Kürt halkına ve değerlerine saldırmıştır. Dört parça Kürdistan’da Kürt halkının kazanımlarına saldıran TC devleti, tüm imkanları ile Kürdistan’da yeniden bir işgal ve soykırım savaşı yürütmüştür. İnsan onurunun hiçe sayıldığı, Kürt halkına karşı her türlü katliamın reva görüldüğü bir savaş gerçekliği içerisinde Kürt Özgürlük Hareketi de amansız bir direniş sergileyerek faşist TC devletine karşı tarihi bir direniş sergilemiştir.’’

TÜRK DEVLETİ BÜYÜK KAYBETTİ

Açıklamanın devamında, geçtiğimiz yıla ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

‘’AKP-MHP faşist iktidarındaki devlet yönetimi, Kürt özgürlük gerillasını bitirme iddiasıyla girdikleri 2017 yılında tam bir hüsranı ve büyük bir kaybedişi yaşamıştır. TC ordusunun tüm teknik donanımına karşı savaşın yaşandığı her yerde gerilla güçlerimiz Türk ordusuna ağır darbeler vurarak savaştaki üstünlüğünü geçtiğimiz yıl da göstermiştir. Karadan gerillaya karşı savaşamayana TC ordusu hava saldırıları ile savaşmış ve AKP’nin havuz medyası ile de bu saldırıları büyük bir başarı olarak topluma sunmaya çalışmıştır. Kürdistan’da yürüyen savaşın gerçek yüzü ne kadar toplumdan gizlenmeye çalışılsa da gerçekler bir şekliyle açığa çıkmış ve tüm dünya Türk askerinin gerilla karşısında ne kadar çaresiz kaldığını açığa çıkan birçok belgede görmüştür. Kamera kaydına alınan onlarca gerilla görüntüsü savaşın en somut belgesi olmuştur.

2017 yılı, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi açısından büyük direnişlerin ve kahramanlıkların yaşandığı bir yıl olmuştur. Apocu fedai ruhunun öncü militanları ile gelişen direnişimize başta Delal Amed yoldaş olmak üzere Berçem, Gülnaz, Aze, Soro, Salih, Aşut, Taylan, Dirok, Xalıt ve Savaş gibi kahraman yoldaşlarımız öncülük etmişlerdir. Tüm kahraman şehitlerimizin öncülüğünde gelişen direnişimiz faşist TC devletinin tüm saldırılarını boşa çıkarmış, kendi mevzilerini korumuş, savaşta yenilik yaşayarak mücadele zeminini bir üst seviyeye taşımıştır. Bu anlamıyla 2017 yılı Kürdistan Özgürlük Mücadelesi açısından gelişmesini sürdürdüğü, gelişen saldırılar karşısında büyük bir direnişin sergilendiği bir yıl olurken, Türk sömürgeciliği için hedeflerine ulaşamadığı, başarısız kaldığı bir yıl olmuştur.

Kürt Özgürlük Mücadelemizin, 40. Yılına sahne olacak olan 2018 yılı, şimdiden devrim güçleri için önemli kazanımların ve avantajlarının olacağı bir yıl olarak görülmektedir. Ortadoğu’daki savaşın önümüzdeki yılda değişik biçimlerde süreceği açıktır. Ve bu savaş sürecinde kazanan tarafın ırkçılık, milliyetçilik, diktatörlük değil, halklara, topluma dayanan demokratik zihniyete sahip, doğru çözüm önerilerini ortaya koyan taraf olacağı kesindir. Geçen yılların birikimi ile yürüdüğümüz özgürlük mücadelesinde 2018 yılını zafer ve özgürlük yılına dönüştürerek faşist AKP-MHP ittifakını tümden yeneceğimiz bir yıla dönüştüreceğiz.’’

SAVAŞ BİLANÇOSU AYRINTILARI

Özgürlük mücadelemiz açısından büyük ve önemli bir birikiminin yaratıldığı, kapsamlı bir direnişe sahne olan 2017 yılı boyunca yaşanan savaşın sonuçlarını HPG olarak, kamuoyuyla paylaşmayı gerçeklerin yansıtılması açısından devrimci görev biliyoruz. Bu temelde 2017 yılının savaş bilançosunu tüm kamuoyuna sunuyoruz:

İşgalci TC Ordusunun Gerçekleştirdiği Hava ve Kara Operasyonları:

Kara Operasyonları: 253

Uçak Saldırıları: 329

Kobra Helikopter Saldırıları: 98

Havan, Obüs, Tank, Top Saldırıları: 278

İşgalci TC Ordusunun Saldırılarına Karşı Gerilla Eylemleri ve Sonuçları:

Yapılan Gerilla Eylemleri: 772

Öldürülen Düşman (polis, asker vb.): 2.616

Öldürülen Rütbeli (polis, asker vb.): 40

Yaralı Düşman (polis, asker vb.): 772

İmha Edilen Askeri(Zırhlı) Araç: 83

İmha Edilen Askeri Amaçlı Kullanılan Sivil Araç: 34

Düşürülen Skorsky Tipi helikopter: 2

Düşürülen Kobra Tipi Helikopter: 1

Darbelenen Askeri(Zırhlı) Araç: 33

Darbelenen Kobra Tipi Helikopter: 6

Darbelenen Skorsky Tipi Helikopter: 6

Yaşanan Çatışmalar: 99

Sonucu Netleştirilemeyen Eylem: 323

Şehit Gerilla: 594

Esir Gerilla: 30