Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Hewsel bahçelerinde sebze-meyve mevsimi başladı

Tarihi Surlar ile Dicle Nehri arasındaki alanda bulunan Hewsel bahçeleri, Amed başta olmak üzere, Kürdistan'ın bir çok kentinin sebze ihtiyacını karşılıyor.

Amed'in tarihi Hewsel bahçelerinde sebze ve meyve ekimi yaparak geçimini sağlayan aileler, ilkbaharın gelişi ile yeniden kolları sıvadı. İlk olarak tarlaları otlardan temizleyen aileler, ekilmesi gereken ilk sebzelerin ekimini yaptı. Bir çok sebzenin ekildiği bahçelerde bu yıl aileler, bölgedeki ekonomik durumdan kaygılı olduğu için bir çok dönüm tarlayı ekmedi. Hewsel bahçelerinde ekim yapan yurttaşlar ise kötü giden ekonomiden yakındı.

'100 YILDIR BU TOPRAKLARDAYIZ'

Sur ilçesi Ali paşa Mahallesi’nde oturan ancak evleri devlet tarafında yıkıldıktan sonra mahalleden çıkmak zorunda kalan Hacı Mehmet Sular (62), bütün çocukluğunu Hewsel'de geçirdiğini belirterek, "100 yıldır biz buradayız. Bu topraklar dedelerimizden kalmadır. Daha ben küçüktüm babam beni buraya getiriyordu ve şimdi 62 yaşındayım ve hala topraklarım da ekim yapıp geçimimi sağlıyorum. Kendi sebzemi kendim ekiyorum. Bu yıl tek başına olduğum için zahmetli olacak. Ama buraya geldiğimde nefesim açılıyor. Bahçeye gelmeyi burada çalışmayı seviyorum. Bir gün Hewsel'e gelmesem içim daralıyor. Hewsel beni kendime getiriyor" diye konuştu.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

Vaktinin çoğunun Hewsel bahçelerinde geçtiğini dile getiren Sular, şöyle devam etti: "Ben saat 06.30 dan 18.00'a kadar bahçeme gelip çalışıyorum. Bu yıl bahçemde soğan, domates, marul, patlıcan, roka, maydanoz ve sarımsak ektim. Sebze ve meyvelerin en iyileri Hewsel bahçelerinde yetişir. Fakat bu yılki ekonomik krizden dolayı alım ve satım yapılamıyor. Biz büyük emekler vermemize rağmen krizden dolayı sebzeleri ucuza satıyoruz ve vardığımız emeğin karşılığını alamıyoruz."

'BU YIL MEYVE VE SEBZE PAHALI OLACAK'

20 yıla yakındır bahçede sebze ektiğini ve geçimini oradan sağladığını ifade eden Ali Korban şunları belirtti: "Benim tek geçim kaynağım Hewsel bahçeleridir. Ailecek ilkbahar da başlayıp sonbahara kadar bahçede çalışıyoruz. Yıllar geçtikçe geçim de zorlaşıyor. Bu yıl bizim açımızdan zorlu bir yıl olacak, Türkiye de gittikçe derinleşen bir ekonomik kriz var. Bu yıl meyve ve sebze çok pahalı olacak."

'45 YILDIR HEWSEL'DE SEBZE EKİYORUM'

45 yıldır Hewsel bahçelerinde sebze ekip, yetiştirdiğini ifade eden başka bir üretici Hasan Akın (64), yıllardır sebze ekiminin gelirinin aynı olduğundan yakındı. Bu yılki satışlardan kaygılı olduğunu dile getiren Akın, ülkenin ekonomik durumundan kaynaklı kimsenin iş yapmak istemediğini ve yiyecek için dahi alışveriş yapacak durumlarının olmadığını söyledi.