Hewreman’ı Tanıtma Konferansının birinci günü sona erdi

Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen Hewraman’ı Tanıtma Konferansının ilk günü sona erdi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan konferansta KNK Eş Başkanı Rêbiwar Reşîd bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından KCK Eş Başkanlık Konseyi ve Halepçe vilayet yönetimi tarafından konferansa sunulan mesaj okudu.

Mesajlardan sonra Siya Çemana Hewreman grubu bir müzik dinletisi sundu.

Konferans çerçevesinde öğlenden önceki panelde Mıhemed Şêx Seîd, Hewreman tarihi üzerine bir panel verdi. Daha sonra Hesen Selîmê Ebdulmelekî de Ebdulmelekîlerin tarihi üzerine bir konuşma yaptı.

HEWREMAN’DA KADININ ROLÜ TARTIŞILDI

Konferansın öğleden sonraki oturumunda ise Gazeteci Nermin Gıveçi “Hewreman’da Kadının Rolü” üzere bir panel verdi. Gıveçi, “Eskiden  Hewreman da kadın ve erkekler eşit ve birlikte yaşamlarını idame ediyorlardı. Kadın tarımı bularak doğayı tanımış. Kadın evin yönetimi ve çocuğun eğitimi yanında tarım ve hayvancılıkla uğraşmıştır. Hewreman kadını siyaset, kültür, tarih, şiir ve edebiyat alanlarında önemli rol oynamıştır” şeklinde konuştu.

Hewreman kadınlarının daha önce bugünden daha fazla haklara sahip olduklarını ifade eden Gıveçi, “fakat şimdi sanat, tiyatro ve birçok önemli alanda kadına önem verilmediğini görüyoruz. Onun içindir ki kadının toplumdaki rolü kulak ardı edilmemeli. Güçlü bir toplum için kadınlara alan açılmalı ve rol verilmeli” dedi.

Konferansın devamında Şiram Mustafa moderatörlüğünde Mümin Hecici tarafından “Hewreman’da özerk yönetim” ve Heme Reşid tarafından Hewreman edebiyatı konularında paneller verildi.

Konferans yarın da devam edecek.