Her derde deva: Karadut

Karadut pekmezinin faydalarını saymakla bitmeyeceğini ifade eden üretici Serkan Aslan, “Kansere karşı koruma sağlaması, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanında, erken yaşlanmayı engellemesi karadut pekmezinin en önemli faydaları arasında” dedi.

Karadutta şeker, organik asitler, müsilaj, tanen, boya maddesi, pektin ve C vitamini bulunduğu, pekmez, hoşaf ve reçelinin kalp zayıflığının tedavisinde kullanılması öneriliyor. Mide ve bağırsak hastalığının tedavisinde son derece faydalı olduğunu dile getiren üretici Serkan Aslan, “Bunun bahçede üretiminden tutun da sıkmasına, pekmez, meyve suyunu yapmasına ve sonrasında satışına kadar her türlü işlemi kendimiz yapıyoruz” dedi.

‘ENERJİ VERİR’

alıkesir’de yetiştirdikleri bu dutları, çeşitli şehirlere gelip önce tanıtımını, sonra satışını yapan Aslan, “Memlekette topladığımız dutları önce prese veriyoruz ve özünü alıyoruz, daha sonra o özden pekmez ve doğal içecek yapıyoruz. Bu pekmezin, kansere karşı koruma sağlaması, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesinin yanında, erken yaşlanmayı engellemesi en önemli faydaları arasında sayılabilir. Vücuda enerji vererek kuvvet sağlar. Bu nedenle kış aylarında tüketilmesi önemle tavsiye edilir” diye konuştu.

‘BOĞAZ İLTİHABINA DA BİREBİR’

Aslan, "Bu meyvenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Guatr hastalığına iyi gelir, siyah dut aynı zamanda kan yapar. Böbreklerin yağını besler, boğaz şişkinliğine, çiçek ve kızamık hastalıklarına şifalı gelir. Mideyi ve bağırsakları güçlendirir, idrarı söktürücü etki yapar. Siyah dut sıvı ile yapılan gargara ağız içi iltihaplarına, diş eti iltihaplarına, diş eti şişmesine, bademcik iltihaplarına ve boğaz ağrılarına da iyi gelir. Soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrılarına çok fayda verir" diye belirtti.

Dilde, damakta ya da ağızın içerisinde çıkan beyaz yaralara pamukçuk deniyor. İştahsızlığa, yutkunma güçlüğüne neden olan pamukçuğun şifasının da yine karadut pekmezinde olduğunu kaydeden Aslan, “Bebeğin diline sürülen karadut pekmezi pamukçuğu geçirmek için oldukça etkili” diye ekledi.