HDP vekili Dağ: Amaç Kürdistan'ı insansızlaştırmak

Artan orman yangınlarına değinen HDP Amed vekili Dersim Dağ, devletin amacının Kürdistan doğasını yok ederek bölgeyi insansızlaştırmak olduğunu söyledi.

Kürdistan ormanlarının tarihte ilk kez 1925’de Şêx Seîd isyanı döneminde devlet tarafından ateşe verilmesi, Şark Islahat Kanunu ile birlikte Dersim Katliamı döneminde de devam etti. 90'lı yıllarda göç politikasını devreye koyan devlet güçleri o günden bu yana askeri üs ve karakolları korumak için bilinçli bir şekilde ormanlık alanları ateşe veriyor.

Kürdistan'da hemen hemen her yıl sistematik şekilde ormanlar yakılıyor. Bu yaz Lice, Dara Hênê, Cudi, Gabar, Herekol, Besta ve Dersim'de devlet güçleri tarafından ateşe verilen ormanlarda binlerce hektarlık alan kül oldu. Ormanda yaşayan binlerce canlı türü ise yok edildi. HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, Kürdistan'daki orman yangınlarına ilişkin ANF'ye konuştu.

ORMANLAR SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YAKILIYOR

Türk askerlerinin 'Askeri operasyon' ve 'Yasak bölge' bahanesi ile sistematik bir şekilde Kürdistan ormanlarını ateşe verdiğini söyleyen Dağ, "Yaz başından bu yana Lice'de başlayan orman yangınları başka bölgelerde de devam etti.

20 gün önce Hozat'a bağlı Aliboğazı alanında devlet güçlerinin bombardımanı sonucu yangın çıkmıştı ve duyarlı yurttaşların çabaları ile söndürülmüştü. Maalesef birkaç gün önce devlet güçleri tarafından Dersim'in başka bir bölgesi ateşe verildi ve yangın hala devam ediyor" diye konuştu.

DOĞA SEVERLERE ÇAĞRI

Türk devletinin Kürtlere ve Kürdistan doğasına düşmanlık etmeye devam ettiğini kaydeden HDP Amed vekili Dağ şunları belirtti: "Devlet nasıl ki 1938 yılında Dersim'i insansızlaştırmak ve Dersim kültürünü yok etmek istedi ise şimdi de doğasını yok etmek istiyor. Sadece dilimize ve kültürümüze değil, doğamıza da düşmanlar.

Devletin bu düşman politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Asimilasyon ve soykırım politikalarına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Doğamızı ve kültürümüzü yok etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Doğayı seven ve kendine doğa savunucusuyum diyenler Dersim ve Kürdistan'daki yangınlara sessiz kalmayın."

90'LI YILLARDAKİ FAŞİZAN POLİTİKALAR DEVAM EDİYOR

Türk devletinin 1990'lı yıllardaki faşizan politikasının devam ettiğine dikkat çeken Dağ, "90'lı yıllarda da devlet Kürdistan'ın köy ve ilçelerini yakarak insanları zorunlu göçe zorluyordu. Evlerde insanları ve hayvanları canlı canlı yakıyorlardı.

Devlet bugün de aynı politikayı sürdürerek Kürdistan'ı insansızlaştırmak istiyor. Devletin 90'lı yıllardaki ve 2018 yılındaki uygulamaları aynı. Kürtlere ve Kürdistan doğasına yönelik devlet faşizmi artarak devam ediyor. Biz de bu faşizme karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.