HDP Van’da seçim startı verdi: Gaspçılara karşı halk kazanacak

HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “31 Mart’ta bir kez daha halkın iradesi kazanacak” dedi. DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan da, "Kürt halkı her zaman iradesine sahip çıktı ve asla mücadelesinden geri durmadı" diye konuştu.

HDP Van İl Örgütü, seçim çalışmalarının startını yaptığı kitlesel basın açıklamasıyla başlattı. 

İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Van il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eş başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, Milletvekili Muazzez Orhan, DTK ve STK temsilcileri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri ve halk katıldı. Eylemde "Kadın kazanımlarını geri alacağız”, “Kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz”, “Halkın iradesi gasp edilemez” ve “Gençlik iradesiyle halk yönetimine” yazılı pankartlar açıldı.

BAŞVURU ÇAĞRISI

HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “20 Kasım tarihinden itibaren oluşturulan komisyonumuz dünden itibaren başvuruları almaya başladı. Tüm başvurular 2014 yılında olduğu gibi yine DBP il binasında alınacaktır. Yıllardır süren özgürlük mücadelesinde 2019 seçimlerini yeni bir safha olarak görüyoruz ve mücadelemiz aralıksız olarak devam edecektir. Özellikle son 3,5 yıldır gelişen baskıcı otoriter yönetime karşı, özgürlükler safında yer alan tüm kadınlar ve gençleri aday adayı olmaya, sesimize ses katmaya, rengimize renk katmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

‘KAYYUMLAR TECRİT POLİTİKASININ BİR PARÇASI'

"Ülkemizin geldiği nokta neredeyse insanlara yaşam hakkı verilmediği bir noktaya savrulmuş durumda" diyen Dede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridin barışı tecrit etmek anlamına geldiğini de belirtti. 

"96 belediyemiz kayyumlarla gasp edildi" vurgusunda bulunan Dede, "Kayyumlar tecrit politikasından ayrı düşünülemez. Kayyumların ilk atandığı gün belediyeleri karakola dönüştürdüler, demirden, betondan bariyerler ördüler. Halka belediyeleri yasakladılar. Halka kapattıktan sonra belediyelerde talan ve yolsuzluk yuvasına dönüştürdüler. Sayıştay’ın 2017 raporlarında bu durum açıklanmış ve bunu tespit eden Sayıştay Başkan Yardımcısı görevden alınmıştır" diye konuştu.

Dede, şunları da söyledi: "Ancak mızrak artık çuvala sığmıyor. Yapılan hırsızlıklar her yerde; sokakta, evde konuşuluyor. 2014 yılında Van’da 12 belediye kazanmıştık. Ancak halkın iradesine vurulan bu zincirleri tanımadık, tanımayacağız. 2019 seçimlerinde 14 belediyenin tümünü kazanacağız. Bu yüzden baskıları arttırıyorlar. Her gün zorlama iftiralarla oy istiyorlar. 31 Mart günü halkımız, demokrasi güçleri ve mücadelemiz kazanacak. Bu süreçte onurlu duran arkadaşlarımızdan aldığımız inançla mutlaka ve mutlak kazanacağız.”

'HALKIMIZIN İRADESİNE 2 YILDIR EL KONULMUŞTUR'

DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan ise şunları söyledi: "2014 yerel seçimlerinde kazandığımız tüm belediyeleri AKP faşizmi kabul etmeyerek kayyum atadı. Halkımızın iradesine 2 yıldır el konulmuştur. Hepinizin bildiği gibi Kürt halkı her zaman iradesine sahip çıktı ve asla mücadelesinden geri durmadı. Bu talan zihniyetine karşı tüm çalışanlarımızla birlikte bugün buradayız. Buradan halkımıza çağrımız; 20 Aralık’ta başlayan başvurularla birlikte tüm kadınlarımız, gençlerimiz ile irademize sahip çıkmasıdır. Bir kez daha Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizi kazanacağız."

Basın açıklaması alkış ve zılgıtlarla son buldu.