HDP Tatvan seçim sonuçlarına itiraz edecek

HDP’nin Tatvan Belediye Eşbaşkan adayı Habip Yeşiltepe, ıslak imzalı tutanaklarla seçim kurulu tarafından tutulan tutanaklar arasında çok büyük fark olduğunu belirterek, “Bizler bu seçimin sonucunu asla kabul etmiyoruz” dedi.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy aldı. 36 bin 493 seçmenin oy kullandığı ilçede, 2 bin 276 oy geçersiz sayıldı. 275 oyla seçimi kaybeden HDP, geçersiz sayılan oylar için itiraz edecek. HDP Tatvan Belediye Başkan adayı Hapib Yeşiltepe, “Vicdanen ve ahlaken kazandığımız belediye seçimleri, masa başında bizden alınmak isteniyor” dedi.

36 bin seçmenin oy kullandığı Tatvan’da 2 bin 276 seçmenin oyunun geçersiz olmasının akıl ile izah edilemeyeceğini aktaran Yeşiltepe, “Eşit olmayan koşullardan yarıştığımız seçimlerde dün henüz sandıklar açılmamışken, rakip partinin 'seçimi kazandık' söyleminde bulunması bile bu seçimlerde yaşanan hileleri ortaya koyuyor. Bu haksız söylem kesinlikle mahkeme kararları ile seçim kurulundaki itirazlarımızla gün ışığına çıkartılacaktır. Normalde 36 bin oyun kullandığı ilçemizde 2 bin 300 oyun geçersiz sayılması akıl ve mantıkla izah edilemez. Gerek il Genel Meclis Üyeleri, gerek Belediye Meclis üyelerinin, gerekse de belediye başkanlarının oy oranları arasındaki çarpıklık, iptal edilen oyların çok açık bir şekilde seçimi bize masa başında kaybettirme oyunu olduğunu gösteriyor. Bizler bununla ilgili yasal çalışmalarımız yapıyoruz” dedi.

Kendilerinin tuttuğu tutanaklarla YSK’nin tutanakları arasında çok büyük tutarsızlık olduğunu vurgulayan Yeşiltepe, yine sandıklarda kullanılan oy sayısı ile zarf sayıları arasında uçurum olduğunu söyledi. Yeşiltepe, “Öyle bir iki oyla değil, bazı sandıklarda otuza yakın tutarsızlıklar var. Seçmen kâğıdı ile zarflar arasında tutarsızlıklar var. İptal edilen oyların bize kaybettirmeye dönük olduğuna inanıyoruz. Bu nedenler çalışmalarımız bu şekliyle yasal dayanaklarla, tutanaklarla, ıslak imzalarla tarafımıza verilen belgeleri delil olarak seçim kuruluna sunacağız. Seçimin kaderini değiştirebilecek bu tutarsız oy sayısı ortadayken, bizler bu seçimin sonucunu AKP’nin açıklamaya çalıştığı gibi kitlelere lanse etmeye çalıştığı gibi, asla kabul etmiyoruz. Bunu kitlemizi sokaklara taşıyarak değil, tam tersine kitlemizi hukuk etrafında birleştirerek, hukukçularla beraber seçim kuruluna vereceğiz. Biz itiraz edeceğiz” diye konuştu.

Yeşiltepe, “Halkımızın bu süreci titizlikle takip etmesini istiyoruz. Kesinlikle bu belediye seçimlerini aldıklarına dair tüm söylemleri yalandır. Çünkü yaklaşık 40 sandıkta tutarsızlık var. Biz bunları kesinlikle seçim kuruluna bildireceğiz ve bunun takipçisi olacağız. Henüz kazanılmayan 280 gibi basit bir oyla yaklaşık üç yüz oyla seçimi kazandığını ilan edip, kutlama yapanların İstanbul gibi bir mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum” diye konuştu.