HDP’nin Hewler’deki temasları sürüyor

HDP Heyeti, Hewlêr’de ikinci gününde de görüşmelerini sürdürüyor. HDP heyeti görüşmelerinin ikinci gününde sabah saatlerinde ilk olarak Kürdistan Komünist Partisi (Hizbî Şuî) ziyaret etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Milletvekilleri Feleknas Uca, Osman Baydemir, Dilek Öcalan, İmam Taşçıer, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ve HDP-MYK üyesi Zeynep Boğa’dan oluşan heyet Kürdistan Komünist Partisini ziyaret etti. Heyet Komünist Parsiti Genel Sekreteri Kawa Mahmut tarafından karşılandı.

Basına kapılı yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şunları söyledi: “Hewlêr’de dün olduğu gibi bugün de görüşmelerimiz sürüyor. 3 günlük programımın ilk gününde Neçirvan Barzani, Mesut Barzani, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimizde çok olumlu izlenimler aldık. Kürtler arasında bir an önce birlik ve beraberliğin sağlanıp, ulusal kongrenin toplanması gerekir. Görüşmemizde Kürt halkının birliği için ‘çok geç kaldık’ denildi. Kürt halkı için birliğin ne kadar önemli olduğun ortaya koyuyor.

BİRLİK ÇAĞRISI

Bu süreçte Kürt halkı üzerinde uygulanan zulümler, baskılar, katliamlardan kaynaklı bir an önce birliğimizi oluşturmalıyız. Kerkükle başlayan ve Efrinle devam eden ve bundan sonra da devam edilmesi öngörülen bu savaş politikalarından vazgeçilmesi gerekir. HDP olarak her yerde barışı, özgürlüğü savunduk. Bundan sonraki çalışmalarımı da barışa, özgürlüğe hizmet edeceğini söyleyebiliriz. Savaşla, baskıyla, zulümle olası kazanımların yok edilmesine karşı da Kürt halkı artık birliğini sağlamalı. Kürt halkı için bu süreçte birlik çok önemlidir.

Bir ittifaktan bahsediyoruz bu ittifak Kürt halkının geleceği, özgürlüğü için önemli bir ittifaktır. Bu görüşmelerimizin amacı elbette ittifaktır. Kürt halkının geleceğini, yüz yılını belirleyecektir. Bu ittifak çok öneli olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Komünist Parti ve yöneticilerle de yaptığımız görüşmede de buna dikkat çektik. Bu diyaloğun sürmesi gerektiğini söyledik. Bu görüşmelerimizi Rojava, Rojhılat, Başur ve Bakur’da ulusal birlik çalışmaları kapsamında sürdüreceğiz. Ulusal birliğin çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

ELEŞTİRİLER OLSA DA DİYALOG SÜRMELİ

Buldan’ın ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise şunları söyledi: “Kürdistan’ın dört parçasında diyaloğu güçlendirmemiz lamız. Eleştirilerimiz olsa da diyaloğumuz sürdürmeliyiz. Sadece Başur değil, Rojava, Rojhlat partilerini de ziyaret etmeliyiz. Ulusal birlik çalışmalarımız çok önemlidir. Bu görev ve sorumluluk bize düşüyor. Biz de bu çalışmalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Kürdistan Komünist Parti Genel Sekreteri Kawa Mahmut ise, Bakur’da çok zor şartların olduğunu belirterek, “Türk devleti binlerce HDP’li cezaevlerine attı. Kürt partileri onlara HDP’ye destek olmamız gerekir. Kürt partileri ulusal birlik için ortak bir ağ oluşturmalıyız. Adımlar atılıyor ama daha fazla konuşup çözüm geliştirmemiz gerekir. Başur, Başur, Rojava, Rojhılat birdir. Kürt halkı olarak bu temelde birlik olmalıyız” dedi.

HDP heyeti, Hewlêr’de Kürdistan Komünist Partisi’ne (Hizbî Şuî) yaptıkları ziyaretin ardından bugün Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû, Kürdistan Emekçiler Partisi (Zahmetkêşan) ve Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) yetkilileri ile görüşecek.

HDP heyetinin yarın da Süleymaniye kentine geçerek burada YNK ve Goran Hareketi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirecek.