HDP’nin Amed mitingine saldırıya ilişkin dava görüldü

5 Haziran 2015’te HDP’nin Amed’de düzenlediği mitinge yönelik saldırının duruşmasında mahkeme sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı 13 Aralık tarihine erteledi.

HDP'nin 5 Haziran 2015'teki Amed seçim mitingine yönelik DAİŞ tarafından yapılan saldırıyla ilgili davanın 15’inci duruşması, Ankara Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmayı HDP’li milletvekilleri Abdullah Koç ve Hüseyin Kaçmaz da takip etti.

Tutuklu sanıklardan Orhan Gönder duruşmada hazır bulunurken, tutuklu Mustafa Kılıç Antep L Tipi Cezaevi’nden, İsmail Korkmaz ise Kocaeli F Tipi Kapalı Cezaevi’nden, tutuksuz yargılanan Burhan Gök ise Antep 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile katıldı.

Duruşmada, mahkemeye heyeti bilirkişi raporunun henüz düzenlenmediğini, sanık Orhan Gönder’in avukatının müdafilikten çekildiği bilgisini verdi.

Ardından sanıkların avukatları, eksikliklerin giderilmesini ve sanıkların yattıkları sürenin göz önüne alınarak tahliye edilmelerini talep etti. Daha sonra savunma için söz alan sanıklar Gönder, Kılınç, Korkmaz ve Gök tahliyelerini talep etti.

Sanıkların savunmaları ardından mağdur avukatları söz aldı. Avukatlar, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi’nden gelen belgeleri inceleyemediklerini, inceledikten sonra eksik buldukları evrak olması halinde mahkemeye sunacaklarını belirtti. Avukatlar ayrıca dosyada yaptıkları incelemeler sonucu, tespit ettikleri telefon numaralarını sunarak, “Antep’ten gelen yazıdaki bilgi ve belgeler ile eksik kaldığı takdirde isteyeceğimiz yeni bilgi ve belgelerin de telefon listeler ile birlikte bilirkişiye tedvini talep ederiz. Ayrıca olayda yaralanan Lisa Çalan ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan dava Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi’nin kararı ile katılma konusundaki Yargıtay kararlarını da mahkemenizce değerlendirilmek üzere dosyaya ibraz ediyoruz” dedi.

Ardından Cumhuriyet Savcısı açıkladığı mütalaasında, sanıklar Mustafa Kılınç, İsmail Korkmaz, Orhan Gönder’in tutukluluk hallerinin devamına, sanık İlhami Bali hakkında çıkartılan yakalama emrinin infazının bekletilmesine karar verilmesini talep etti.

Savcılık mütalaası sonrası kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Kılınç, Korkmaz, Gönder’in tutukluluk hallerinin devamına, sanık İlhami Bali hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının bekletilmesine, Hüseyin Korkmak ve Lisa Çalan yönünden Cumhuriyet Savcılığı’na yazılan müzekkere akıbetinin sorulması için Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin 20 Kasım 2018 tarihinde resen incelenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 13 Aralık tarihine erteledi.