HDP'li Irmak: Sur ve Hasankeyf için sesimizi yükseltelim!

Tutuklu HDP Milletvekili Irmak, "Bütün halkımızı Sur ve Hasankeyf’te uygulanan politikalara karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.

Kandıra Cezaevinde tutulan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, AKP'nin Sur ve Hasankeyf'i hedef alan saldırılarına ilişkin bir mesaj gönderdi.

Irmak'ın mesajı şöyle:

"Medeniyetin beşiği olarak bilinen Yukarı Mezopotamya’da bulunan Hasankeyf Ilısu Baraj Projesi ile ve yine Diyarbakır’ın kalbi Sur, AKP hükümetinin çözüm sürecini boşa çıkarma uygulamaları sonucunda yıkımla karşı karşıya bulunmaktadır. 

Batman vekilimiz Mehmet Ali Aslan’ın Hasankeyf’teki yıkıma dikkat çekmek adına yaptığı eylemi selamlıyorum. Hasankeyf’in sular altına gömülmesiyle yalnızca çok sayıda medeniyetin ayak izleri ve maddi varlıklarına dair kanıtlar ortadan kalkmayacak aynı zamanda bu coğrafi bölgenin tarihi hafızasına, kültürüne, diline de darbe vurulacaktır. Hasankeyf, fiziki ve beşeri coğrafyasıyla birçok hayvan ve bitki türüne de ev sahipliği yapmaktadır. İnsana ve tarihine saygınız yoksa bile dilsiz hayvan ve bitkilerden ne istiyorsunuz? 

Çözüm sürecini araçsallaştırarak hegemonik gücünü yeniden tahkim eden AKP hükümeti, bizatihi bu sürece son vererek de darbe mekaniğini kendi eliyle yürütmeyi amaçlamıştır. Bu uygulamalar sonucunda bölgede onlarca yerleşim yeri yakılıp yıkılmış ve yüzbinlerce insanımız bir nevi kendi yurdunda mülteci durumuna düşürülmüştür. Diyarbakır Sur’da halkımıza bu açıdan bir insanlık dramı yaşatılmaya çalışılırken halkımızın onurlu duruşuyla açlık ve susuzluk pahasına kendi evlerini terk etmeyişleri bizlere güç vermektedir. Sur, sadece Sur değildir. Sur, Kürt halkının kimliğidir, dilidir, onurudur. 

Bütün halkımızı Sur ve Hasankeyf’te hükümet tarafından uygulanan tarihinden ve kültüründen kopartılma siyasetine karşı durmaya ve bu politikalara karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz."