HDP’den Van'da görkemli final mitingi

HDP, Van'da görkemli bir final mitingi düzenledi. Mitingdeki konuşmalarda, AKP'nin katliamcıların ittifak partisi olduğu ve 31 Mart'ta Kürtlerden cevabını alacağı belirtildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesi final mitingini on binlerce kişinin katılımıyla düzenledi.

Van’da yapılan final mitingi nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren on binlerce kişi Beşyol Meydanı'na girdi. Yoğun ablukayı aşan halk, ‘HDP halktır, halk burada’  sloganları ve bayraklarıyla meydana girdi. Mitinge HDP Van il eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eşbaşkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Batman Milletvekili Feleknaz Uca, Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Bedia Özgökçe Ertan, Mustafa Avcı, Azadi Hareketi temsilcileri, ilçe belediye eşbaşkan adayları, DTK temsilcileri, KJA aktivistleri de katıldı. 

Mitingde ayrıca açlık grevlerine destek amacıyla 2 dakikalık sessizlik eylemi yapıldı.

DEDE: TAYBET ANA'YI, BUZDOLABINDAKİ BEBEĞİ UNUTMADIK!

Mitingin açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede, “Taybet Ana’yı unutmadık, Roboski'yi unutmadık, buzdolabında saklanan bebeği unutmadık" dedi. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevi direnişlerini selamlayan Dede, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit sonlanmalı. Bu tecrit sonlandırılırsa, kırılırsa Türkiye demokrasinin önü açılır, bu ülke huzur bulur" diye konuştu.

ÖZGÖKÇE: AKP KATLİAMCILARIN İTTİFAK PARTİSİ

HDP Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe, rehin tutulan siyasetçileri selamlayarak konuşmasına başladı. Özgökçe, "31 Mart irade gasbına cevap olacaktır. 31 Mart kayyum gaspına dur diyeceğimiz gün olacaktır. Newroz’da ve bugün bunun işaretini verdiniz. 31 Mart  Süleyman Soylu’ya cevap vereceğimiz gündür, 31 Mart Tansu Çiller ve Mehmet Ağar’ı onur konuğu yapan Erdoğan’a yanıtımız olacaktır" diye konuştu.

Özgökçe, AKP'nin '90'lı yılların katliamcılarından farkı olmadığını ve onların ittifak partisi olduğunu söyledi.

AVCI: 31 MART'TA HER YERİ TEMİZLEYECEĞİZ!

Eşbaşkan Adayı Mustafa Avcı ise "Dün AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan diyor ki 'Van halkına suyu biz getirdik.' İçme suyu 1970’de gelmiş. O zaman AKP var mıydı" diye sordu. Avcı, "Ne yaparsanız  yapın, halkımız, 31 Mart’ta kirliliği temizleyecek ve her yer temizlenecek" dedi.

Rehin tutulan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya'nın Van halkına gönderdiği mesaj da mitingde okundu.

AŞTİ: KÜRT HALKI 31 MART'TA GERÇEĞE OY VERECEK

Azadi Hareketi Temsilcisi Aytullah Aşti ise konuşmasına dualarla başladı. Aşti, “Kürt halkına ayrımcılık yapılıyor. Bu yüzden tüm Kürt halkı 31 Mart’ta bu gerçekler doğrultusunda oyunu kullanacaktır" diye belirtti.

KAMAÇ: AYRI DURMAYA HAKKIMIZ YOKTU

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç da "Bu süreç Kürt milleti çok önemli ve tarihi bir süreçtir. Böylesi bir süreçte Kürdistan partilerinin ayrı durmaya hakkı yoktu. Sizlere borcumuz var. Size, tarihe ve geleceğe olan bu borcumuzu ödemek için böylesi bir ittifak gerçekleştirdik" diye konuştu.

UCA: TECRİDİ KIRACAK, FAŞİZMİ YIKACAĞIZ

Mitinde son konuşmayı HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca yaptı. Uzun bir maratonun sonunda 31 Mart günü sandıklara gideceklerini kaydeden Uca, ancak Van halkının bugün bu alanda müjdeyi verdiğini söyledi. "Newroz alanına gözlerini kapatanlar bugün gözlerini açsın ve bu meydanı görsün" diyen  Uca, şöyle konuştu:

"AKP-MHP ittifakı Kürt karşıtlığı üzerinden şekillenen bir ittifaktır. Bir tarafta faşist ittifak, bir tarafta da burada halkın ittifakı var. Kayyumlar, baskılarla, işkencelerle, katliamlarla halkımızı teslim almaya çalıştılar ama halkımız asla  boyun eğmedi ve eğmeyecek. Leyla Güven, Tayyip Temel, Murat Sarısaç, Dersim Dağ bugün Amed’de açlık grevinde, binlerce tutsak cezaevinde açlık grevinde. İşte onların talepleri  bizim talebimizdir. İşte sizler  burada bu taleplere sahip çıktınız. Leyla Güven 140 gündür direniyor, onun sesi tüm dünyaya ulaştı. 8 yıldır avukatları Sayın Öcalan ile görüşemiyor. Sayın Öcalan ağır tecrit altında tutuluyor. AKP ve MHP ittifakı tecridin kalkmasını istemiyor. Çünkü barışı duymak istemiyorlar, Sayın  Öcalan’ın barış söyleminden korkuyorlar. 

Bir haftada 5 şehadet gerçekleşti. Bunun sorumlusu devletin kendisidir. Bu tecridi kıracağız, faşizmi yıkacağız. Bu yüzden 31 Mart’ta hepimize  büyük sorumluluklar düşüyor."

Final mitingi müzik dinletisi ile son buldu.