HDP: Êzidîler için katliam tehdidi sürüyor

Êzidî Soykırımı'na ilişkin açıklama yapan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Azad Barış, katliam tehdidinin sürdüğüne dikkat çekti.

HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Barış, Êzidî Soykırımı'na ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "3 Ağustos 2014’te IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Binlercesini rehin aldı, yüzbinlerce Êzidî Kürdü kadim topraklarını terk etmeye zorladı. Yaşanan katliamdan sonra binlerce kadın kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirildi" denildi.

'BÜYÜK BİR İNSANİ MALİYET VE YIKIM...'

Barış, DAİŞ tarafından gerçekleştirilen bu barbarca saldırının, büyük bir insani maliyet, vicdani tahribat ve büyük bir yıkım ve nüfus hareketi ve yer değiştirme ile neticelendiğini kaydetti. "Bu dönem, Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış tarihinde ve kolektif belleğinde yeni bir kara sayfa, 73. Ferman olarak yer aldı" diyen Barış, şöyle devam etti:

"Mezopotamya’da kadim ve meskun bir topluluk olan Êzidîler, tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kalarak, katliamlara uğratıldılar. Katliam ve ferman silsilesine karşın, Êzidîler direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular.

'TÜRKİYE SOYKIRIMI KINAMADI BİLE!'

3 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen ve binlerce insanın katledilmesi, yüz binlercesinin yerini yurdunu terk etmesi ile sonuçlanan katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından 'Êzidî Soykırımı' olarak tanındı. Uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda 'insanlığa karşı işlenen suçlar' kategorisine alınan bu katliam, Türkiye’de siyasi iktidar tarafından resmi olarak kınanmadı. Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne 'katliamı soykırım olarak kabul edin' çağrısında bulundu. Soykırımdan sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîler ise Türkiye’de baskı ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Belediyelerin desteğiyle açılan kamplar kapatıldı, Êzidîler yeniden göçe maruz bırakıldılar.

'ÊZİDÎLERE DÖNÜK TEHDİT SÜRÜYOR'

3 Ağustos 2014’teki saldırıların üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Şengal’deki Êzidî halkının yaraları henüz sarılmadı. Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/Kürtsüzleştirilmeye devam edilmektedir. Bugün de benzer şekilde Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıya. IŞİD’in yarım bıraktığı fermanı tamamlamaya, bölgeyi işgal etmeye dönük düşmanca politikalar bugün de bölge devletleri tarafından icra edilmektedir. Êzidî Kürtlerin varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplumun üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme gerekir. Şengal’in Êzidîsizleştirilmesi, bu kadim toprakların kadim halkına karşı saldırılara müsaade edilemez. Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan kaçmak zorunda bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkânlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi gerekir."