HBDH Efrîn’de hayatını kaybeden devrimcileri açıkladı

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), Efrîn’de Türk devleti ve ÖSO çetelerine karşı savaşırken hayatını kaybeden devrimcileri andı.

Yazılı bir açıklama yapan HBDH, “Sömürgeci faşist güçlere karşı halklarımızın özgürlüğü, Türkiye ve Kurdistan devrimi için savaşıyoruz” dedi.

Savaşçıların sicil bilgilerini açıklayan HBDH, “Bu savaşta, Ulaş Bardakçı, Tirej Alişer, Özgür Avaroni, Zeynel Seyid Rıza, Sinan Ateş, Taylan Demircioğlu, Nurhak Cem ve Bayram Ali Akdeniz yoldaş Efrin’de TC ve ÖSO çetelerine karşı savaşırken şehit olmuşlardır” diye belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “T.C devleti, ordusu ve ÖSO çeteleri Efrin’de Türkiye ve Kurdistan halklarına karşı bir işgal ve katliam başlatmış, bunun için en vahşi, insanlık dışı yöntemlere başvurmuştur. Yüzlerce sivil, masum yurtsever kürdü katletmiştir. AKP-MHP faşist iktidarı, Türkiye ve Bakure Kurdistan’da uyguladığı faşist terörü, Rojava’ya da taşırmış, Efrin’de çetelerle birlikte talan, işgal ve katliama başvurmuştur. Türkiyeli devrimciler bu işgal ve faşist teröre karşı sessiz kalmamış, Efrin halkının yanında yer almışlardır. Geçmişte nasıl ki işgale ve sömürgeciliğe karşı Filistin direnişinin yanında yer alındıysa bugün de mazlum Kürt halkının işgale karşı geliştirdiği direnişin yanında yer alınmıştır. Bu anlamda Efrin direniş şehitleri, kendi devrimci geleneğine ve mücadele birikimine doğru sahip çıkmanın yolunu göstermişlerdir.

Türkiye ve Kurdistan devrimi birleşmiştir. Faşizme karşı ancak birleşik bir mücadele ile karşı koyulabileceği bir kez daha kanıtlanmıştır. İşgalci ve yayılmacı T.C devleti devrimci, demokratik, yurtsever ve ilerici her kesim için bir tehlike ve tehdit kaynağı olmuştur. Halkların düşmanı T.C devletidir. Düşmanımız birdir, onu kabul etmeyen, ona karşı direnen herkese, hepimize saldırmaktadır. HBDH savaşçıları böylesi bir düşman bilinciyle hareket etmiş, kanının son damlasına kadar direnmiş ve şehit olmuşlardır.”

HBDH, “Onlar, Efrîn’de Türkiye devriminin ön mevzilerinde çatışarak ölümsüzleştiler. Onlar, Türkiye halklarının özgürlük ve sosyalizm kavgasının, aynı zamanda bölge haklarının özgürlük kahramanlarıdır” diye ekledi.

Hayatını kaybeden yoldaşlarının Sinan Cemgillerin, Denizlerin, Mahirlerin, Kemal Pirlerin, İbrahim Kaypakkayaların devrim ve sosyalizm yolunda faşizme karşı ortaya koyduğu siper yoldaşlığını bir kez daha hayata geçirdiklerini belirten HBDH, “Faşizme, işgal ve sömürüye karşı mücadele birliğinin sembolü olmuşlardır” vurgusunda bulundu.

HBDH, şöyle devam etti: “Türkiye ve Kurdistan’da AKP-MHP faşizmine karşı ancak devrimci bir savaşla karşı koyulabileceği, bunun da kararlı ve örgütlü bir direnişle sağlanabileceğini hepimize göstermişlerdir.

HBDH olarak şehit düşen bu değerli yoldaşların yarım kalan devrim ve sosyalizm mücadelelerini sonuna kadar kararlıca sürdüreceğiz. Faşizme karşı tüm gücümüzle ortak mücadele etmeyi esas alacağız. Birleşik mücadelemizi Türkiye sahasına, şehirlerine ve dağlarına yayacağız.

Türkiyeli ve Kurdistanlı gençliğini HBDH savaşçılarının anılarına ve mücadele değerlerine sahip çıkmaya, devrimci sosyalist geleneğimizi korumaya, direnişi yükseltmeye ve faşizme karşı birlik olmaya, birleşik örgütlenmeyi ve eylemi geliştirmeye çağırıyoruz.

Bu direnişte ölümsüzleşen devrim kahramanlarını selamlıyoruz. Faşizmden soracak hesabımız vardır, son sözü devrimciler söyleyecektir. Şehitlerimizin intikamını alma, T.C devleti ve çetelerinden hesap sorma sözünü bir kez daha veriyoruz.”

Hayatını kaybeden savaşçılara ilişkin bilgiler ve siciller şöyle verildi:

ULAŞ BARDAKÇI

“Ulaş yoldaş, 27 Ocak günü Efrin’in Raco ilçesinde Kevire Ker tepesinde, işgalci TSK ve ÖSO çeteleriyle çarpışırken, birlikte aynı çatışmada yer alan ve yaralanan yoldaşını güvenli bir yere taşıyarak tekrar çatışmaya devam eden yoldaşlarının yanına geçmiş ve düşmanla çatışmayı sürdürmüştür. Ardından girilen çatışmada şehit düşen yoldaşını almaya çalışırken işgalci güçlerin attığıobüsle Ulaş yoldaş ölümsüzleşmiştir. Ulaş yoldaş̧, emperyalizm ve faşizm karşısında silah kuşandı, halkın iktidarının namlunun ucunda olduğunu iyi biliyordu, halkın savaşçısıydı, zulme sömürüye ve cebre karşıbedenini hiçe saydı, Rojava topraklarında cihatçı çetelere karşıEnternasyonalist mücadele gösterdi ve faşist Türk oligarşisinin DAİŞüzerinden gerçekleştiremediği işgal girişimini bu sefer bizzat işgalci, talancı askerleriyle gerçekleştirmeye kalkıştı. Ulaş yoldaş̧bu katliam, işgal ve talan önünde etten duvar ördü ve halkların kendi kaderini tayin etme hakkını Efrin halkının elinden almaya çalışan işgalci devletin diktatörü Erdoğan’a, savaşçı ve fedai ruhuyla en güzel yanıt oldu. Oldukça genç bir yaşta şehit düşen Ulaş yoldaş, Türkiyeli ve Kurdistanlı gençliğin mücadele birliğinin sembolü olmuştur.”

Ulaş Bardakçı(THKP-C/MLSPB)

Adı soyadı: Ramazan Güleken

Doğum Tarihi: 3 Şubat 1999

Doğum Yeri: Tarsus

Katılım Tarihi: 2014

Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Ocak 2018/ Efrin-Reco-Kevirê Ker Tepesi

TİREJ ALİŞER

“Bu tarih yazımında, en önde yürüyenlerimizden biri Tirêj Alîşêr yoldaşımızdır. 27 ocak 2018 tarihinde, Reco'daki Kevirê Ker tepesinde faşist Türk devleti ile savaşırken ölümsüzleşen Tirêj yoldaşımız, başından itibaren Efrin direnişinde yer alıyordu. Bulunduğu birlikte tim komutanlığı yapan Tirêj yoldaşımız, şehit düştüğü çatışmada el bombası mesafesinde düşmana hücum etmiş, o ve beraberindeki siper yoldaşları, çete sürüsünü ölü ve yaralılarını arkalarında bırakarak alandan kaçmak zorunda bırakmıştır. Faşist düşman onları ancak top atışlarıyla durdurabilmiştir. Onların alandaki cenazelerini getirmeye çalışan iki siper yoldaşımız şehit düşmüş, birlik komutanımız ise yaralanmıştır. Gezi direnişinin isyancı gençlerinden biri olan Tirêj yoldaşımız, faşizme karşı silahlı mücadelenin kaçınılmazlığını kavrayarak, yüzünü partimize ve onun özgür alanlarına dönen coşkulu bir savaşçıydı. Emek, irade ve güçlü bir katılımla bu düşünü gerçek kılmayı başardı. Faşist Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırısına karşı, yoldaşlarıyla birlikte büyük bir direniş savaşının öncülerinden oldu. Yaşamı da, tıpkı gülüşü gibi aydınlık ve içtendi. Dilediği gibi, faşist sömürgecilikle silah elde savaşırken, ölümsüzleşti.”

Tîrêj Alîşêr(MLKP)

Adı soyadı: Ruhat Aşkara

Anne adı: Gulê

Baba adı: Mehmet

Doğum yeri: İstanbul-Gaziosmanpaşa

Doğum Tarihi: 20 Kasım 1996

Katılım Tarihi: Ağustos 2013

Şehadet Tarihi: 27 Ocak 2018/ Efrin-Reco-Kevirê Ker Tepesi

ÖZGÜR AVARONİ

“Özgür yoldaşımız, 24 yılını devrimci çalışmaya vermiş, çeşitli kademelerinde görevler yapan, devrim ve sosyalizm için emek veren bir yoldaşımızdı. Direnme çizgisinin temsilcilerinden oldu. İnsana özgü tüm süreçlere, başarılara, yetmezliklere, umuda, coşkuya, kendini yeniden inşaya bir şekilde tanıklık etti. O bütün bu süreçlerde duygularını ve aklını devrimle birleştirmeyi esas aldı. Kendi devrimciliğini güçlendirmek ve yenilenmek için yüzünü özgür alanlara çevirdiğinde, kafası net, pratiği her geçen gün daha ileriye doğruydu. O bu konudaki kararlılığını şöyle vurguluyordu:

“Canfeda direnişleriyle faşizmden hesap sorma kararlılıklarından, devrimi örgütleme inançları ve iradelerinden güç alıyorum. Cizre'de, Nusaybin'de, Sur'da, Silopi'de Kürt halkının kahramanca direnişleri; Mehmet Tunç'ların ''Biz diz çökmedik siz de diz çökmeyin. Halkımız bizi unutmayın'' diyerek ölümün üstüne yürüyen fedaice duruşlarıdır öfkemi harlayan. Gezi'de isyan eden halkların ve şehitlerin faşizme karşı özgürlük çığlığı sarıyor tüm bedenimi. Rojava'da, Dersim'de şehit düşen yoldaşların izlerinden yürüyürum. Suruç'ta şehit düşen yoldaşların, Ankara'da katledilen halklarımızın, emekçilerin hesabını sormak boynumun borcu olsun. Adanmış devrimcilik çizgisinde profesyonel bir devrimci olarak mücadelemi sürdüreceğim.”

Özgür yoldaşımız tam da dediği gibi yaptı. Özgür alanlardan Efrin'e uzanan yolculuğunda, gün be gün bu çizgiyi kendinde geliştirdi, büyüttü. Başından itibaren, dağ siperlerinde, yoksul köy evlerinde, zeytin ağaçlarının altında direnişin ve mücadelenin öncülerinden biriyken, 2 Mart günü, Zeynel Seyid Rıza yoldaşıyla birlikte, uçak bombardımanı sonucu ölümsüzleşti.”

Özgür Avaroni(MLKP)

Adı Soyadı: Erdal Demirhan

Anne Adı: Güller

Baba adı: İbrahim

Doğum yeri ve tarihi:09 Eylül 1979/ Yozgat

Şehadet tarihi: 2 Mart 2018

ZEYNEL SEYİD RIZA

“1972 Antep doğumlu alevi inancına mensup bir aileden gelen devrimciydi. Antep'te uzun süre antifaşist demokratik mücadelelerin içinde yer alan bir parti emekçisiydi. Kürdistan'da kent savaşlarının başladığı dönemlerde özgür alanlara geldiğinde, “devrimci olarak hayatımda sıçramalar yapmak istiyorum” demiş, bu nedenle genç savaşçılarımızla birlikte askeri eğitimlerden geçmişti. İŞİD çetelerine karşı yürüttüğümüz savaşlara katılmış, Siluk ve sonrasındaki hamlelerde yerini almıştı. Devrimci değerlere bağlı olmaları en büyük dileği olan iki çocuğunu ve eşini ardında bıraktığında, “bu kavgam aynı zamanda onların da özgür ve eşit yaşaması içindir” diyordu. Efrin direnişine katılmak için gönüllü olduğunda, bu talebini “Rojava devrimini şimdi korumanın ve büyütmenin ağır ve zorlu süreçlerindeyiz. Bu bilinçle ve bu sorumlulukla, faşist TC devletine karşı en ön cephede savaşmak benim için onurdur, mutluluktur” sözleriyle vurguluyordu. Efrin'e geçer geçmez cephelere koşan, bulunduğu mevzilerdekilere neşe kaynağı olan, güzel sesiyle Alevi deyişleriyle moralleri yükselten bir pratik ortaya koyan Zeynel yoldaşımız, 2 Mart günü, Özgür Avaroni ve bir grup YPG savaşçısıyla birlikte, faşist işgal sürülerini püskürttükten sonra, uçaktan atılan kazan bombasıyla ölümsüzlüğe yürüdü.”

Zeynel Seyid Rıza(MLKP)

Adı soyadı: Sedat Akyüz

Anne adı: Fatma

Baba adı: Hüseyin

Doğum yeri: Antep

Doğum Tarihi: 22-08-1972

Şehadet tarihi: 2 Mart 2018

SİNAN ATEŞ

“2014 yılında profesyonel devrimci olarak parti saflarına katılan Sinan yoldaş, devrim ve sosyalizm yolunda kararlı ve iradeli bir duruşun sahibi olmuştur. Faşizme karşı ancak kararlı ve keskin bir mücadele verilerek sonuç alınabileceğine inandı. Emperyalizme, sömürü ve işgale karşı tutarlı ve ciddi bir silahlı mücadele verilerek sonuç alınabileceğine inanmış, bu uğurda canını ortaya koymuştur. Emekçi, sade ve mütevazi katılımı ile örnek bir sosyalist olmuştur. Teori ve pratik bütünlüğünü yaşayan bir devrimci duruşa sahip olmuştur. Yoldaşı destansı Afrin savaşında sonsuzluğa uğurladık. Sinan yoldaş 9 Şubat günü Afrinin Cinderesse ilçesinde işgalci güçlere karşı yürütülen bir operasyon esnasında ölümsüzleşti. Sinan Yoldaş, genç bir işçi olarak girdiği kavgada, yaşamak istediği gibi, bir komünist gibi yaşadı. Tıpkı adını aldığı kahraman gerilla Sinan Cemgil gibi kahramanca ölümsüzleşti. Onun yoldaşlığı, canlılığı çalışkanlığı ve samimiyeti saflarımızda sonsuza kadar bir örnek olarak yaşayacak.”

Sinan Ateş(TKEP-L)

Adı Soyadı: Emre Bora

Doğum Yeri ve Tarihi : 1990 Tokat

Ana Adı: Satı

Baba adı: Dursun

Katılım Tarihi: 2014

Ölümsüzleştiği Tarih: 9 Şubat 2018 /Cinderese, Afrin

TAYLAN DEMİRCİOĞLU

“Taylan Demircioğlu yoldaş, Efrîn’de kahramanca savaşarak toprağa düştü. Taylan yoldaş, Efrîn savaşının ilk günlerinden beri oradaydı. Başında bulunduğu birimiyle düşmana etkili darbeler vurdu. Yine bir operasyon sırasında hava saldırısı sonucu BÖG ve YPG’li 4 yoldaşı ile birlikte ölümsüzleşti. Taylan Yoldaş, çocukluğundan beri mücadelenin içindeydi, yaptıkları ve yarattıkları ile devrim yürüyüşümüze büyük katkılar sundu. Samimi ve etrafına moral veren, sorunlar karşısında çözüm olmaya çalışan, asla karamsarlığa düşmeyen bir duruşun sahibi olmuştur. Türkiye ve Kurdistan devrimlerinin birleşik bir mücadele ile başarıya ulaşacağına inanmış, bu uğurda önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Çok yönlülüğü ve devrimci yaşam tarzındaki ısrarlı, tavizsiz tutumu çevresindeki yoldaşlara her zaman örnek oldu.Bir bütün olarak mücadele pratiği ile hep ileriye doğru yürümeyi ve yürürken taşıdığı umudumuzun kızıl bayrağını yere düşürmemeyi başardı.”

Taylan Demircioğlu(TKEP-L)

Adı Soyadı : Kenan Aktaş

Doğum Yeri ve Tarihi : 1988 Adana

Ana Adı : Güzel

Baba Adı: İmam

Katılım: 2003

Ölümsüzleştiği Tarih: 5 Mart 2018 / Meydanke, Afrin

NURHAK CEM

“29 Ekim 1995 yılında Adana şehrinde, arap-alevi bir ailede doğdu. Lise döneminde devrimci fikirler ile tanıştı. Devrimci Liseliler örgütünde faaliyet yürütmüştür. Farklı çalışma alanlarında sosyalizm kavgasını büyüttü. Birçok ilde devrimci mücadele yürüttü. Mücadele boyunca düşmanın birçok baskısı ile karşı karşıya kalan Nurhak yoldaş, son olarak AKP-MHP faşizminin devrimcilere yönelik operasyonlarıda gözaltına alınarak tutuklandı. Zindanda direnişi örgütledi, iradesini daha da güçlendirdi. Devrimci mücadelenin her alanda ve kesintisiz bir biçimde sürdürülmesi gerektiğine inanan Nurhak yoldaş, zındandan tahliye olduktan sonra yönünü devrim topraklarına döndü. Mücadelesini DKP/BÖG saflarında sürdürdü.

Nurhak yoldaş güler yüzlü ve hayat dolu biriydi. Oldukça yardım severdi. Enternasyonalist Özgürlük Taburu savaşçısı olarak Rakka hamlesinde yer aldı. Rakka da en ön cephelerde savaştı. Rakka zaferinin ardından, zaferi Afrine değin sürdürmek için Afrin direnişine katıldı.

Nurhak yoldaşımız, savaşın ilk haftasında Raco’da Kevireker tepesinde faşist ordu güçleri ve çetelerini, YPG ve Türkiyeli devrimci güçlerden yoldaşlarıyla birlikte püskürttükten sonra, iki siper yoldaşı ile birlikte 27 Ocak 2018 tarihinde Afrin’de şehit düştü.”

Nurhak Cem(DKP-BÖG)

Adı Soyadı: Görkem Tuğal

Doğum Tarihi: 29 Ekim 1995

Katılım Tarihi: 30 Mart 2017

Şehadet Yeri ve Tarihi: Afrin – 27 Ocak 2018

BAYRAM ALİ AKDENİZ

“22 Ağustos 1995 yılında Mersin şehrinde doğdu. Devrimci mücadeleye lise döneminde Devrimci Liseliler’e örgütlenerek katıldı. İlerleyen yıllarda parti çalışmalarına dahil olan Bayram Ali, çalışmalarına İstanbul ilinde devam etti. Bulunduğu her alanda çalışkanlığı, samimiyeti göze çarpan ilk özellikleri oldu. Rojava devriminin ardından 2015 yılında DKP/BÖG saflarına katıldı. Çukurova topraklarında omuz omuza mücadele yürüttüğü Birleşik Özgürlük Güçlerinin ilk şehidi Bedrettin Akdeniz yoldaşın ve Kurtuluş örgütünün kurucularından Bayram Ali yoldaşın isimlerini alarak Bayram Ali Akdeniz oldu. Şeddati, Hol ve Siluk cephesinde yer aldı. Daha sonra Medya Savunma Alanlarında görev aldı. Bir seneden uzun bir süre boyunca özgür dağlarda mücadelesini sürdürdü. Afrin direnişine dahil olmak için kendisini gönüllü olarak önerdi ve direnişe dahil oldu. 7 Mart 2018 tarihinde siper yoldaşı ile birlikte Afrin’de şehit düştü.”

Bayram Ali Akdeniz(DKP-BÖG)

Kimlik adı: Hüseyin Cem Özdemir

Parti Adı: Bayram Ali Akdeniz

D.Tarihi: 22 Ağustos 1995

Katılım Tarihi: 17 Eylül 2015

Şehadet Yeri ve Tarihi: Afrin –7 mart 2018