Hava saldırıları kayıpları gizleme yöntemi mi?

Türk Genelkurmayı açıklama üstüne açıklama yaparak, her hava operasyonunda 80-100 gerillanın yaşamını yitirdiğini ileri sürüyor.

Öncelikle şu hususu iyi bilmemiz gerekir ki, akıllı mühimmat diye tabir edilen güdümlü roketler insan için değil, kalabalık ve yerleşim yerleri için geliştirilen bir tür bombadır. Dolayısıyla kırsal ve dağlık alanlarda kullanıldığı zaman yüzde yüz sonuç veriyor diye bir şey yok, şüphesiz beli bir sonucu oluyor ve olacak da fakat kesin sonuçtur, diye açıklanamaz. Türk ordusu her bir gerilla için savaş uçaklarıyla birden fazla bomba kullanmakta. Bir ülkeyi yerle bir edebilecek düzeyde bombalar kullanılıyor. Ama halen HPG ve YJA-STAR gerillaları Türk ordusuna karşı eylem gerçekleştiriyorsa, tüm bu bombalamaların öyle genelkurmayın söylediği gibi sonuç almadığı ortaya çıkmaktadır.

Yıllardır Kürdistan’da süren bir savaş var ve bu savaşta her iki tarafın da kayıpları olmakta fakat mevcut durumda yürütülen savaşta ve kullanılan teknolojiye göre, gerillanın kayıpları çok fazla değil. Hepimiz de şunu çok iyi biliyoruz ki Kürdistan Özgürlük Hareketi, ne zaman kayıpları olmuş ise açıklamasını yapmıştır. Fakat aynı şeyi Türk ordusu için söyleyemeyiz.

Birkaç gün önce ANF’de çıkan bir haber aslında Türk ordusunun asker ölümlerini gizleme alışkanlığından vazgeçmediğini bizlere gösteriyor.

Haberde, "Van’dan Hakkari’nin Yüksekova ilçesine gitmekte olan askeri araçların kaza geçirdiği ve 15 askerin bu kazada yaralandığı" iddiasına yer veriliyor.

Türk ordusu, geçtiğimiz hafta bir askerin ölümü içinse 'uçurumdan düştü' demişti. Piyade Er Yusuf Demiryürek'in, Çukurca ilçesinde kayalıklardan dengesini kaybedip uçuruma düştüğü iddia edilmişti. Bu haber bile Türk ordusunun asker ölümleri için nasıl zemin hazırladığını bizlere işaret ediyor.

Kürdistan’da ne zaman bir asker hayatını kaybetse, bu, kesinlikle yürütülen savaştan bağımsız değildir. Fakat özelikle Kürdistan’da operasyona katılan askerlerin imzaladıkları anlaşma, olası bir çatışmada öldüklerinde kamuoyuna yansıtılmalarını engelliyor. Yansıtılırsa aileleri, ‘şehit ve gaziler' için belirlenen haklardan mahrum kalır. Operasyon başına alınan prim ve ailelere verilen tazminat haklarından da.

Kürdistan’da Türk ordusu bu minvalde eğitip donattığı askerler ile savaşmakta, dolayısıyla her gün basından takip ettiğimiz asker kayalıktan düştü, ya da trafik kazası geçirerek bu kadar asker yaşamını kaybetti, yaralandı gibi haberler, aslında Kürdistan’da ölen askerleri bir tür gizleme yöntemi. Bu ne ilktir ne de son.

Haliyle hava saldırıları yerinde incelenmeden, araştırılmadan yapılan tüm açıklamalar gerçeği yansıtmaz. Dünyanın hiçbir ordusunda operasyon yapılan bölge incelenmeden kesin bir bilgi paylaşılmaz. Eğer Türk ordusunun açıklamış olduğu gibi her bir hava saldırısında 80 ya da 100 gerilla yaşamını yitiriyorsa, o zaman nasıl PKK 40. yıllını kutluyor! Bu veriler doğru olsaydı, değil 40. yıllı kutlamak, PKK’nin şimdiye kadar 40 kez bitmiş olması gerekmez miydi...