Hasankeyf'te talan sürüyor

Türk devleti Hasankeyf'teki 12 binlik tarihi talan etmeye devam ediyor. Son olarak bugün bir türbe daha yerinden sökülerek başka yere götürüldü.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'te bir yandan yıkım sürerken, diğer yandan kimi tarihi eserler yeni yerlere götürülüyor. İmam Abdullah Zaviyesi'nde bulunan türbe yeni yerindeki Arkeopark'a  taşındı. 37 hidrolik kriko ve 256 tekerlekli SPMT aracı ile taşıma işlemi yapıldı. 

Taşıma işlemi sırasında polis ve jandarma etrafı ablukaya alırken Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, talana ilişkin şu ayrıntıları verdi: "Hasankeyf’te 5 eser daha taşınacak. Burada yapacağımız işlemler devam edecek. Kızlar Camisi var, Süleyman Han Cami var, Koç Cami var, El- Rızık Cami var, orta kapı var ve burada da yine önemli mimari parçaların taşınması, bazılarının yerinde korunması ile ilgili işlemlerimiz devam edecek. Dicle Vadisi’ndeki yapmış olduğumuz dolgular ve aynı zamanda mağaraların korunması, gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarımız aynı şekilde devam ediyor.”

İmam Abdullah Zaviyesi'nin içinde bulunan Minaresi ve müştemilat kısmı ise önümüzde günlerde taşınacak.