Hakkari-Van arasında 20 arama noktası

Hakkari-Van arası 200 kilometre olmasına rağmen 20'den fazla arama noktası konulmuş durumdu. Arama noktalarında hakaret ve gözaltı eksik olmuyor.

Hakkari-Van arasında Depin, Kırıkdağ, Yeniköprü, Başkale ilçesine giriş ve çıkışlardaki arama noktaları; Bebleşin, Albayrak, Hoşap, Zernek, Gürpınar-Van Kavşağı, Kurubaş gibi birçok arama noktası bulunuyor. Asker ve polis arama noktaları artık işkence noktasına döndü. Vatandaş her arama noktasında saatlerce bekletiliyor.

İstanbul ile Erzurum arasında 2 bin kilometre olmasına rağmen hiçbir arama noktası yok ama Hakkari-Van arasında 20’de fazla arama noktası var. Bu arama noktalarında saatlerce bekletilen insanlarile devlet güçleri arasında gerginlikler çıkıyor. Çıkan gerginler nedeniyle vatandaş, hakarete uğruyor hatta gözaltına bile alınıyor.

AMBULANSLAR BİLE BEKLETİLİYOR

Her arama noktasında kilometrelerce araç kuyruğu oluşuyor. Arama noktalarında saatlerce bekletilen araçlarda hasta, hamile ve yaşlıların bulunması fark etmiyor. Uzun araç kuyruklarında bazen ambulanslar da bekletiliyor.

GECE YARILARINA KADAR SÜRÜYOR

Özellikle Van-Hakkari-Gever üçgeninde bulunan Yeniköprü Askeri Nokta, Hakkari Kent merkezi girişinde bulunan Tepin Polis Noktası, Başkale-Gürpınar arasında bulunan Bebleşin ve Hoşap gibi arama noktalarında vatandaşlar gece yarılarına kadar beklemek zorunda kalıyor.

3 SAATLİK YOL, 12 SAATE ÇIKABİLİYOR

Kış aylarının çok soğuk geçtiği Hakkari ve Van’da vatandaşın arama noktalarında saatlerce bekletilmesi tepkilere neden oluyor. Arama noktalarının fazlalığından ve araçların uzun süre bekletilmesi nedeniyle birçok araç Van’a veya Hakkari’ye geriye dönmek zorunda kalıyor. Hattı bazı araçlar arama noktalarına takılmamak için tehlikeli dağ yollarını kullanmaya kalkışıyor. 3 saatlik Van-Hakkari yolu, 12 saate kadar çıkabiliyor.

‘İŞKENCE YOLU’ DENİLİYOR

Van-Hakkari arasında yolculuk yapan bir vatandaş, ANF’ye şunları söyledi: “Biz Van-Hakkari yoluna ‘işkence yolu’ diyoruz. Çünkü bu yolda her türlü eziyet ve zülüm var. Devlet adeta büyük bir orduyu bu yola yığmış durumda. Van ve Hakkari arasında sayamadığımız kadar arama noktası var. Gün gittikçe de artırıyorlar. Eşyalarımız didik didik aranıyor ve dağıtılıyor. Devletin bize özel bir uygulaması var. Galiba devlet bizden çok korkuyor. Korkmasaydı, bu kadar arama yapmazdı.”