Hakkari’de bal hasadı başladı

Hakkari’de ilkbaharda doğaya bırakılan arı kovanlarından elde edilen organik balın sonbaharla birlikte hasadına başlandı.

Kürdistan'ın dağları, yaylaları ve vadileri bilinen şehirlerinden biri olan Hakkari, zengin bitki çeşidinin yanı sıra kaliteli balıyla da ünlü. Bal sektörünü olumsuz etkilenmesinin en büyük nedenlerden biri yayla yasakları. Çünkü arılar, genellikle temiz hava ve bitki çeşidinin zengin olduğu yerlerde kaliteli bal verir.

Türk devletinin yıllardır yaylaları "Özel Güvenlik Bölgeleri" ilan etmesi sonucu, yaylalara çıkamayan bal üreticileri, arılardan yeteri kadar verim alamıyor. Savaş koşullarına, baskılara ve yasaklara rağmen, Hakkari balı, dünyaca bir üne sahip. Tamamen organik olma özelliği nedeniyle hem Kürdistan hem Türkiye, hem de dünyanın birçok yerine satışı yapılıyor.

BİRÇOK HASTALIĞI İYİLEŞTİRİYOR

Hakkari balı, 3 bin ile 4 bin metre yükseklikte, birbirinden farklı yüzlerce çeşit çiçeğin ve endemik bitki türlerinin yer aldığı dağlardan ve vadilerden elde ediliyor. Her derde derman olduğuna inanılan ve "İlaçlık bal" olarak belirtilen Hakkari balının her türlü mikrobu yok edici özelliğe sahip olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Özellikle yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağladığı gibi onlarca hastalığı da iyileştirdiği belirtiliyor.

Hasadı yapılan Hakkari balı, Eylül ayı ile birlikte tezgah ve raflardaki yerini almaya başladı. Kilosu 50 ile 250 lira arasında değişen Hakkari balına, halk yoğun ilgi gösteriyor. Her yıl sonbahar aylarında Hakkari’ye gelerek bal aldığını söyleyen Aydın Turhan, Hakkari balının hem lezzetli hem de çok sağlıklı olduğunu belirterek, "Ailemin tüm bal ihtiyacını buradan karşılıyorum. Çünkü Hakkari dağlarında bin bir çeşit bitki bulunuyor. Bu bitkilerin her biri şifa kaynağı. Bizde bunun bilincinde olarak tüm balımızı Hakkari’de alıyoruz" dedi.