Hakkari, Amed, Şırnak, Muş ve Dersim’de gerilla eylemleri

HPG BİM, 24 ve 25 Mayıs’taki gerilla eylemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Amed’in Dicle ilçesinde binlerce asker, kontra ve korucuların katılımı ile düzenlenen operasyonda, Türk ordusu güçlerine yönelik eylemler düzenlendiğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) 24-25 Mayıs’ta gerçekleştirilen gerilla eylemlerinin ayrıntılarını açıkladı.

24 Mayıs günü saat 11.00’da HPG gerillalarının Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Zavite köyü yaylasında konumlanan askerlere yönelik eylem gerçekleştirdiğini kaydeden HPG BİM açıklamasında şunlara yer verdi: “Ağır ve ferdi silahlarla etkili bir şekilde vurulan askerlerden 4’ü öldürülürken 8’i de yaralanmıştır. Aynı gün saat 16.45’te güçlerimiz; Çeperê Şêxa tepesindeki bulunan zırhlı aracı ağır silahlarla etkili bir şekilde vurmuştur. Bu eylemde zırhlı araç imha edilirken 3 asker öldürülmüştür. Gerçekleştirilen bu eylemler Şehit Bedran Gundıkremo yoldaşımızın anısına gerçekleştirilmiştir.

ŞEMDİNLİ’DE GİZLİ BİRLİĞE YÖNELİK SIZMA EYLEMİ

25 Mayıs günü saat 17.00’de güçlerimiz Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Gerdiya alanına bağlı Xapuşkê mıntıkasında yol güvenliğini sağlayan TC ordusunun bir gizli birliğine yönelik sızma eylemi gerçekleştirmiştir. Yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulan bu gizli birlikten 4 asker öldürülmüştür. Eylemden sonra sınır hattında bulunan karakollar alana bombardıman düzenlemiştir.

24 Mayıs günü saat 10.00’de Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde bulunan bir düşman tepesine yönelik ağır ve ferdi silahlarla eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

GABAR’IN ŞEREFİYE TEPESİNDE KONUMLANAN ASKERELER YÖNELİK EYLEM

25 Mayıs günü saat 14.00’te güçlerimiz; Botan’ın Gabar alanına bağlı Şerefiye tepesinde konumlanan askerlere yönelik eylem gerçekleştirmiştir. A-4 mevziisi etrafında toplanan 5 asker güçlerimizce ağır ve ferdi silahlarla etkili bir şekilde vurmuştur. Burada 4 asker öldürülmüş ve A-4 ağır silah mevziisi imha edilmiştir. Ayrıca güçlerimiz tepeyi de ağır silahlarla da yoğun bir şekilde vurmuştur. Bu eylem Kato alanında operasyona yönelik yapılmıştır.

OPERASYON GÜCÜNE YÖNELİK DÖRT FARKLI NOKTADA EYLEM

21 Mayıs günü Amed’in Piran (Dicle) ilçesine bağlı Şehit Brusk alanında binlerce asker, kontra ve korucunun katılımı ile bir operasyon başlatılmıştır. TC ordusu 6 Skorsky helikopter ile Ziyaret, Pırêjman, Tünegrat, Uçkula, Şıngırık ve Gorsê alanlarına indirmeler yapmıştır. Operasyon boyunca güçlerimiz; askerlere yönelik 4 farklı noktada eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemlerde 5 asker öldürülürken 2 asker de yaralanmıştır. Eylemlerden sonra TC ordusu Kobra helikopterlerin desteğinde Skorsky tipi helikopterlerle ölü ve yaralılarını kaldırmıştır. Bu eylemler Mayıs ayı şehitleri anısına gerçekleştirilmiştir.

24 Mayıs günü saat 21.00’de güçlerimiz Amed’in Lice ilçesine bağlı Apê Musa alanında bulunan Çemê Elik yakınlarındaki Şıxan tepesinde konumlanan TC ordusunun bir birliğine yönelik eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

24 Mayıs günü saat 15.15’te güçlerimiz Amed’in Lice ilçesine bağlı Markê tepesinde konumlanan askerlere yönelik suikast eylemi gerçekleştirmiş ve 1 asker öldürülmüştür. Ayrıca tepeye doğru giden bir yakıt tankeri de ferdi silahlarla vurulup darbelenmiştir.

AKREP TİPİ ZIRHLI ARACA YÖNELİK SABOTAJ EYLEMİ

16 Mayıs günü saat 10.30’da Muş - Varto yolu üzerinde Abdurrahman Paşa köprüsünde Akrep tipi bir zırhlı araca yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemde araç darbelenirken ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

Varto’ya bağlı Baska köyünde bir grup kontra; güçlerimiz adına hareket edip halktan para toplamış ve halka yönelik işkence uygulamıştır. Halkımız bu kontra grupları karşısında duyarlı olmalıdır.

DERSİM’DE KARAKOL YAKINLARINDA KONUMLANAN ASKERLER AĞIR VE FERDİ SİLAHLARLA VURULDU

TC ordusu Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Turnuva karakoluna yapım çalışmaları yürütmektedir. 25 Mayıs günü saat 13.00’de güçlerimiz Turnuva karakolunu yakınlarında ve askerlerin konumlandığı konteynırı ağır ve ferdi silahlarla vurmuştur. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

24 Mayıs günü güçlerimiz Hakkari’nin Şemzinan ilçesine bağlı Çemêkurkê karakoluna yönelik ağır silahlarla eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde bir A-4 mevziisi imha edilirken 1 Kirpi tipi zırhlı araç ise darbelenmiştir. Eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.”

HPG BİM Türk ordusuna ait savaş uçaklarının Medya Savunma Alanları’ndan Zap’ın Çemço alanını da 25 Mayıs günü saat 11.40’da bombaladığını kaydetti. 26 Mayıs günü saat 00.00’da ise savaş uçaklarının Xakurkê alanına bağlı Abdılkofi yamaçlarını bombaladığını belirtti.