Güney Kürdistan Parlamentosu Başkanı istifa etti-YENİLENDİ

Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Dr. Yusif Mihemed Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısıyla istifa etti. Mihemed, mevcut hükümetin görevde kalması durumunda Güney Kürdistan üzerindeki tehlikelerin daha da büyüyeceğini kaydetti.

Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Dr. Yusif Mihemed, düzenlediği basın toplantısıyla istifa ettiğini duyurdu.

12 Ekim 2015 tarihinde Hewlêr'e girmesi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) asayişi tarafından engellenen Mihemed, Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısında Kürdistan Bölgesi'nin ‘darbe sürecinden geçtiğini’ belirterek istifa etti.

Basın toplantısında Kürdistan Bölge Parlamentosu başkanlığına geldiği günden bu yana Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan siyasi gelişmelerin genişçe değerlendiren Mihemed, 12 Ekim 2015 tarihinde Hewlêr'e alınmayışını ‘darbe’ olarak tanımladı ve görev süresini ‘darbeden önce’ ve ‘darbeden sonra’ diye ikiye ayırdı.

'İÇERİDE ASLAN, DIŞARIDA TİLKİ...'

‘Siyasi erkin görevi halk için iyi bir yaşam sunmaktı. Ama bunu yapmadığı gibi bugün gelinen noktada halk karşıtı bir pozisyona evrildi. Bunun da önünün alınması gerekir, buna destek olmamız değil’ diyen Mihemed, bazı çevrelerin darbeyi siyasi amaçlarına ulaşmak için süreklileştirdiğini belirterek, şunları söyledi: ‘Bugün de o darbe sürecinin içindeyiz ve halka karşı silah kullanılıyor. Kürt iktidarı, dünyadaki tüm iktidarların tersi bir karaktere sahip. Dış güçlere karşı boyun eğiyor, içeride de baskı ve şiddete başvuruyor. Bir Kürt atasözünün dediği gibi, içeriye karşı aslan kesiliyor, dışarıya karşı ise tilkiye dönüşüyor.’

'REFERANDUM DARBENİN DEVAMIYDI'

Darbenin Kürdistan bölgesinin meşru organı olan parlamentoya karşı ve halkın taleplerine karşı yapıldığını ifade eden Mihemed, ‘O darbe bütün değerler, meşruiyet, halkın talepleri ve yasalara karşı bir darbeydi. Referandumun yapılması da aynı darbe süresinin devamıydı. Bugün de yenilmiş hükümeti ve kırılmış halk karşıtı hükümeti darbenin üçüncü aşamasında halka farz kılmaya çalışıyorlar’ dedi.

'ULUSAL MESELELER İÇİN ÇALIŞTIK'

Parlamentonun toplumun en meşru yasama organı olduğunu kaydeden Mihemed, ‘darbe’ olarak isimlendirdiği 12 Ekim tarihinden önceki süreçte Bölge Parlamentosu'nda ulusal birlik için de önemli adımları atmaya çalıştıklarını ifade ederek, Şengal ve Kobanê için yapılanların da bunun örneği olduğunu söyledi. Mihemed, ‘’Karşıt güçler, Kürdistan Bölgesi parlamentosunun diğer parçaların da sorunlarının konuşulduğu yer olmaması için ellerinden ne geldiyse yaptılar’’ diye konuştu.

Referandum önceki parlamentonun yeniden açılması çalışmalarını da değinen Mihemed, bu girişimlerin ise sadece referandumu parlamentoya mal etme girişimlerinin amacı güttüğünü söyledi. Mihemed, ‘’Açılan parlamentoda eğer ABD'nin Dışişleri Bakanı'nın gönderdiği mektup okunsaydı belki çok daha farklı bir sonuç ortaya çıkardı’’ diye konuştu.

'YENİLGİLERİNİ KABUL ETMELİ VE İSTİFA ETMELİLER'

Mihemed, Kürdistan Bölgesi hükümetinin siyasi yenilgisini kabul etmediğini de vurgulayarak, ‘‘16 Ekim'de Güney Kürdistan topraklarının yarısının kaybedilmesi ve yaşanan büyük krize rağmen hala bu hükümet yenilgisini kabul etmiyor. Yapacakları tek bir şey var: yenilgilerini kabul etmek ve istifa etmek. Başından beri halkın istediği budur. Halkın bu isteğini bizler de destekliyor ve meşru bir talep olarak görüyoruz’’ dedi.

'BU İKTİDAR DAHA BÜYÜK TEHLİKELER BARINDIRIYOR'

Açıklamasının sonunda, son günlerdeki halk eylemlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da şifa dileyen Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanı Dr. Yusif Mihemed, gözaltına alınanların da bir an önce serbest bırakılmasını isteyerek, şunlara söyledi: ‘‘Bir yurttaş olarak bu yenilmiş ve darbe almış iktidarın varlığı halkımız için çok daha büyük tehlikeler barındırıyor. Ben şimdiye kadar halkımın oyları ve inancına ihanet etmedim. Halkımın hakları için hukuk ve adalet savaşı verdim. Bu savaşımız bazıları, siyasi çıkar ve tekçi bir yapı kurmaya çalışanlara büyük bir engel çıkardı.’’