Güney Kürdistan parlamentosu 23 ay sonra açılıyor

KDP tarafından 12 Ekim 2015 tarihinde kapatılan Güney Kürdistan parlamentosunun 23 ay sonra yeniden açılacağı belirtiliyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından 12 Ekim 2015 tarihinde kapatılan Güney Kürdistan parlamentosunun 23 ay sonra yeniden açılacağı belirtildi.

Hewlêr'de KDP, Goran (Değişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasında yapılan üçlü görüşmenin ardından parlamentonun yeniden açılması kararının alındığı iddia edilmişti.

Güney Kürdistan Basın Ofisi'nden basına sızdırılan bir listeye göre "parlamentonun açılması için gerekli imzaların toplandı" ve "parlamentonun 14 Eylül günü açılması" kararı alındı.

KDP ve YNK basın organları da benzer haberler geçerken, Goran ve Komala İslami Partisi kaynaklarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Goran Hareketi ve Komala İslami Partisi, Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması beklenen referandum kararının parlamentoda alınmadığı için meşru olmadığını belirtiyordu.

PARLAMENTO NASIL KAPATILMIŞTI?

12 Ekim 2015 tarihinde KDP, Goran (Değişim) Hareketi’nden olan parlamento başkanı Dr. Yusuf Muhammed'i Hewlêr’e sokmayarak parlamentonun kapısına kilit vurdu. Goran Hareketi bu durumun "darbe" olduğunu söyledi.

Süleymaniye'ye dönen Muhammed, “Barzani’nin görevi sona ermiştir, parlamento başkanının değil. Kürdistan’ın başkenti işgal edilmiş durumda" diyerek, KDP'nin Kürdistan Bölge Başkanlığı süresi dolan Mesud Barzani'nin fiili olarak görevde kalması için parlamentoya darbe yaptığını söyledi. KDP, daha sonra hükümette yer alan Goran’ın 5 bakanını da kabineden attı.

2005 yılında parlamento tarafından, 2009’da da halk oylamasıyla Güney Kürdistan başkanlığına seçilen Barzani’nin görev süresi 2013 yılında doldu. Ancak, Parlamento Barzani’nin görev süresini iki yıl daha uzattı.

Uzatma süresi de 20 Ağustos 2015’e dolan Barzani, DAİŞ saldırılarını gerekçe göstererek, başkanlık koltuğunda kalmaya devam etti.

2013 yılında yapılan seçimlerde KDP 38, Goran Hareketi 24, YNK 18, Yekgirtû İslami 10, Komeleyê İslami ise 6 sandalye kazanmıştı. Diğer sandalyeleri ise kota uygulamasından dolayı azınlıklar almıştı.

Güney Kürdistan'da 2013 yılında yapılan seçimlerin ardından 9 ay süren görüşmelerden sonra KDP, YNK, Goran Hareketi, Yekgırtu İslam ve Komala İslam geniş tabanlı koalisyonu ile hükümet kurulmuştu.

Ancak KDP, 12 Ekim 2015 tarihinde parlamento başkanını Hewlêr kapısından geri çevirip Goran’dan olan bakanları kabineden attığından beri tek başına Güney Kürdistan'ı yönetiyordu.