Güney Kürdistan memurları haklarını almakta kararlı

Maaşların ödenmemesi üzerine Güney Kürdistan'da başlatılan eylemler 6. gününde devam ediyor. Güneyli öğretmen ve memurlar, haklarını almadan boykotu bitirmeyeceklerini belirtti.

Güney Kürdistan'ın tüm şehir, ilçe ve kasabalarında 25 Mart'ta öğretmenler öncülüğünde başlatılan boykot 6. gününde devam ediyor. Süleymaniye, Hewler, Duhok, Halepçe, Kelar, Zaxo, Şeklewa, Rewanduz, Çemçemal, Ranya, Kaledizê, Şeladizê ve Güney Kürdistan'ın tüm şehir ve ilçelerinde devam eden boykota ilişkin Öğretmenler Sendikası Meclis Üyesi Necmeddin Mıhemmed Salih konuştu.

'DİRENİŞTEN BAŞKA YOLUMUZ YOK'

Salih, haklarını almadan boykota son vermeyeceklerini söyledi. Öğretmenler olarak Kürdistan'da maaşla geçinen tüm emekçilerin, işçilerin, emeklilerin, peşmergelerin, memurların haklarını korumak için boykotu başlattıklarını belirten Salih, şöyle konuştu: "Çocukları aç, ev kirasını ödeyemiyor insanlar. 4 aydır tek kuruş maaş vermiş değiller, en son 'maaş veriyoruz' dediklerinde herkesin eline maaşının dörtte birini verdiler. İnsanlar bu hükûmet bizimle dalga geçiyor, dediler. Bu da bardağı taşıran son damla oldu. O günden sonra yasal haklarımızı ve emeğimizin karşılığını almak için direnişten başka bir yolumuzun olmadığına inanarak boykot kararını aldık."

'YASAL HAKKIMIZI İSTİYORUZ AMA SALDIRIYORLAR'

Salih, boykot yeri için Süleymaniye mahkemesinin karşında çadır kurmanın da bir anlamının olduğunu belirterek, "Tamamen yasaların bize tanıdığı haklarla hakkımızı arıyoruz. Onun için adalet dağıtan mahkemenin karşısında çadırlarımızı kurup hakkımızı arıyoruz. Mahkemenin karşısına çadırlarımızı kurmamız yasaların bize tanıdığı haklar çerçevesinde hakkımızı aradığımızın göstergesidir. Ancak buna rağmen Hewler, Zaxo, Duhok ve hatta yer yer buralarda da eylemimize müdahale edildi. Bazı arkadaşlarımız darp edildi. Ancak ne olursa olsun haklarımızı almadan boykotu bitirmeyeceğiz. Bunu herkesin bilmesini isterim" diye konuştu.

ÇÖZÜM ÜRETMEYEN HÜKÛMETİN İSTİFASI DA İSTENİYOR

Güney Kürdistan'da öğretmenlerin öncülüğünde memurların boykot eylemleri başlamadan yaklaşık bir hafta önce Bölgesel Hükûmet maaş sorunlarını çözmek için toplandı. Maaş sorunu çözmek için Merkezi Hükûmetin maaş için gönderdiği paranın yetmediği belirtilerek, bunun üzerine petrol gelirlerinden bir miktar aktarılarak eksikliklerin tamamlanacağı yönünde bir karar alınmıştı. Ancak alınan karar şu ana kadar uygulanmadı. Önceki gün toplanan Güney Kürdistan Bölgesel Hükûmeti Bakanlar Kurulu, maaşlar konusunda bazı kararlar alınarak, ilk adım atıldı, diye açıklama yaptı. Ancak şu ana kadar pratik herhangi bir adım atılmadı. Bu da memur ve öğretmenlerin öfkesini artırdı. Eylemlerde artık hükûmetin istifası da isteniyor.