Güney Kürdistan hükümeti Bağdat'a dönme kararı aldı

Güney Kürdistan Hükümeti tarafından yapılan açıklamada Bağdat'a dönme ve anayasa çerçevesinde görüşmelere başlama kararı alındığı bildirildi.

Güney Kürdistan Hükümeti, Bağdat'a dönme ve "Irak anayasası çerçevesinde" görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.

Güney Kürdistan Bölgesi Başbakanı Nêçirvan Barzani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Haydar Ebadî'nin yaşanan krizinin çözümü için daha önce yaptığı diyalog çağrılarını kabul ettiklerini açıkladı.

Irak ordusu ve Haşdî Şabî'nin başta Kerkük olmak üzere Güney Kürdistan ile Irak merkezi hükümeti arasında "tartışmalı bölgeler" olarak bilinen birçok yeri almasına ilişkin gelişmelerin ele alındığı toplantı sonrası yapılan açıklamada diyalog çağrılarının kabul edildiği belirtildi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin Irak anayasası çerçevesinde Hewlêr ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için yaptığı diyalog çağrısını, ortaklık ve ittifaklık çerçevesinde ele almaya ve müzakere yapmaya hazırdır.

Aynı zamanda uluslararası toplumun da Hewlêr ile Bağdat arasında yapılacak diyaloglarda iki tarafa da yardım etmesini istiyoruz.

EBADİ NE DEMİŞTİ?

Referandumdan sonra Irak Başbakanı Haydar Ebadî, "referandumun iptal edilmesi şartıyla Hewlêr ile Irak anayasası çerçevesinde görüşmeye hazır olduklarını" açıklamıştı.

BARZANİ NE DEMİŞTİ?

KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani ve KDP yönetimi ise öneriyi reddetmiş ve referandumun hiçbir şartlar iptal edilmeyeceğini açıklamıştı. Barzani, "ayrılma şartlarını görüşmek için Bağdat'a gidebileceklerini" söylemişti.

ALTERNATİF PLAN KABUL EDİLMEMİŞTİ

Referandumdan önce de ABD'nin DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile İngiltere, Fransa ve Birleşmiş Milletler temsilcileri Duhok'ta Barzani ile görüşmüş ve referandumun yapılmaması karşılığında bir alternatif plan sunmuştu. Planda ABD ve BM'nin de gözlemci olacağı belirtilmişti.

Ancak Barzani görüşmeden bir saat sonra Zaxo'daki mitingde yaptığı konuşmada planı kabul etmediklerini açıklamıştı. Daha sonra Barzani ile yapılan birçok görüşme de sonuçsuz kalmıştı.