Güney Kürdistan'da 1 Kasım'da seçim kararı

KDP Genel Başkanı Barzani, Yüksek Seçim Komisyonu'na gönderdiği yazıyla Bölge Başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 1 Kasım'da yapılmasını istedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesûd Barzani, Yüksek Seçim Komisyonu'na gönderdiği bir yazıyla, Kürdistan Bölge Parlamentosu ve Bölge Başkanlığı seçimlerinin 1 Kasım'da yapılmasını istedi.

Goran'ın "parlamentoyu aktifleştirin, referandum kararı orada alınsın" şartı karşısında geri adım atmak zorunda kalan Barzani'nin iki maddelik yazısının ikinci maddesinde ise ilgili tüm 1 Kasım 2017 tarihinde yapılacak olan seçimlere hazırlık yapılması istendi.

7 Haziran 2017 tarihinde bazı siyasi partilerle bir araya gelen Barzani, 25 Eylül tarihinde referandum yapılacağını, 6 Kasım'da ise bölge başkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılacağını açıklamıştı.

Güney Kürdistan'ın ikinci büyük partisi Goran (Değişim) Hareketi ile Komala İslami Partisi ise toplantıyı boykot etmiş ve referandumun yapılmasının ön şartı olarak parlamentonun açılmasını şart koştu.

2013 yılında görev süresi dolan ve parlamento kararıyla görev süresi iki yıl daha uzatılan Barzani, uzatmalı görev süresinin 19 Ağustos 2015 tarihinde bitmesine rağmen koltuğunu bırakmayı reddetmişti.

Barzani'nin 19 Ağustos 2015 tarihinde koltuğu bırakmaması üzerine Goran Hareketi'nin itirazları yükseldi. Bunun üzerine 12 Ekim 2015 tarihinde Süleymaniye'den Hewlêr'e giden Goranlı meclis başkanı Dr. Yusif Mihemed, kente alınmamış ve parlamento kapatılmıştı.

Goran da yaşanan durumu "darbe" olarak nitelendirmişti. Daha sonra Goran'ın hükümetteki 5 bakanını da görevden alınmış ve parlamentonun kapısına kilit vurulmuştu.

2013 yılında yapılan son seçimlerde 111 sandalyeli Güney Kürdistan parlamentosunda KDP 38, Goran 24, YNK, 18, Yekgirtû İslami 10, Komeleyê İslami ise 6 sandalye kazanmış, diğer sandalyeleri ise kota uygulanan azınlıklar almıştı.