Güney Kürdistan ayakta: Hükûmet istifa!

Güney Kürdistan halkı sokaklara çıkarak hükûmetin istifasını istiyor. KDP güçleri halka ateş açıyor.

Güney Kürdistan'ın her yeri eylem alanına dönüştü. Halk, Süleymaniye, Helepçe, Seyidsadiq, Ranya, Qeladiz, Sengeser, Derbendîxan, Kelar, Teqteq ve Çemçemal’de, halka hizmet verilmemesi, maaşların ödenmemesi, yolsuzluk gibi sorunların çözülmemesi üzerine hükûmetin istifası için kitlesel eylemlere başladı.

HEWLÊR

Hewlêr’in Rewandiz ilçesinde Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) halka saldırdı.

KDP’ye bağlı asayiş güçleri eylem yapan halka silah dipçikleriyle ve coplarla saldırdı. Asayişin saldırısı sonucunda birçok kişi yaralanırken, birçok kişi de gözaltına alındı.

SÜLEYMANİYE

Halk, Süleymaniye’nin Dukan ilçesine bağlı Piremegrun beldesinde Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) ofisini ateşe verdi.

Hükümetin istifasını isteyen halk birçok yerde asayiş güçlerinin saldırılarına maruz kaldı.

Eylemlere katılan binlerce kişi İngilizce, Kürtçe, Arapça “Hükûmet gitsin”, “Hükûmetinizi istemiyoruz, bırakın gidin artık”, “26 yıllık hükümdara son” sloganları atarak, tepkilerini ortaya koyuyor.

Süleymaniye’nin Sera merkezinde toplanan binlerce öğretmen, işçi, yurttaş yürüyüşe geçti. 

Süleymaniye’de hükûmetin uygulamalarını protesto etmek için alanlara çıkan binlerce kişi Sera’dan Salım Caddesi üzerinde bulunan KDP ofisine yürüdü. Mewlewi Caddesi’ne gelen eylemcilerin önünü asayiş güçleri, yurttaşların dağılmasını istedi. Asayiş polislerinin engellemelerine rağmen yürümeye devam eden yurttaşları durdurmak için eylemcilere biber gazı sıkıp, havaya ateş açıldı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. 

KDP ofisi önünde toplanan eylemciler, Kürdistan Bölgesi hükûmetinin istifa etmesini istiyor. KDP ofisi önünde toplanan yurttaşlar, alanlara sadece elektrik, su, maaş için çıkmadıklarını, hükûmetin artık gitmesi gerektiğine inandıkları için de sokaklarda olduklarını belirtiyor. “26 yıllık hükümdarlığa son”, “Hükûmet istifa” sloganları atıyor.

PARTİ BİNALARI TAŞLANDI

Süleymaniye’nin Seyiqsadiq ilçesinde eylemcilerin sabah saatlerinde başlattıkları protesto gösterileri sürüyor. Kürdistan Bölgesi parti binalarına yönelen eylemci kitlesi burada, parti binalarını taşladı.

Parti ofislerinde görevli olan güvenlik güçleri, parti binalarına yönelen halkın üzerine ateş açtı. Güvenlik güçleri, KDP ofisi etrafında koruma hattı oluştururken, KDP parti kadrosunun ilçeden ayrıldığı öğrenildi.

Seyiqsadiq kaymakamlık binası önünde eylemcilerin taş atması üzerine kargaşa yaşandığı ve bazı yurttaşların yaralandığı kaydedildi.

'EYLEMLERİMİZ SONUÇ ALANA KADAR SÜRECEK'

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde alanlara çıkan yurttaşlar, hükûmetin politikalarına tepki gösteriyor. Hükûmeti istifaya çağıran yurttaşlar, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti. Çemçemal Kaymakamı Remk Remezan ise, halka şiddet olaylarına karşı sağduyulu olma çağrısında bulundu.

GERMİYAN

Germiyan’ın Kelar ilçesinde bulunan Leyla Qasim Parkı’nda öğretmen ve memurların öncülüğünde toplanan eylemciler, hükûmetin artık meşrutiyetinin kalmadığını belirtti.

Germiyan Protestocu Öğretmenler Meclisi’nde yer alan eylemcilerden Arî Ezedîn, eylemlerinin amacına ilişkin RojNews’e şunları söyledi: “Öğretmen, memur ve halkın bütün kesimleri olarak, Güney Kürdistan’ın bu kötü durumda oluşunu artık kabul etmiyoruz. Bu durumunun savunulacak bir tarafı kalmadı. Bu yüzden de kitlesel eylemler yapmaya karar verdik. Bu iktidarcı ve paracı sisteme son vermek için buradayız. Güney Kürdistan’da iktidarın meşrutiyeti kalmadı. Halkın gücünü savunacağız. Halk karar alma mekanizmasının merkezinde yer almalı, kendi kararını kendisi almalı."

ATEŞ AÇIYORLAR

Bölgelerde eylemler halen devam ederken, güvenlik güçlerinin eylemci kitlesine saldırdığı ve kitlenin üzerine ateş açtığı öğrenildi. KDP asayişinin, Rewandiz’da eylemcilere saldırması üzerine yaralanan yurttaşların olduğu kaydedildi.