Güney’de memur ve emekli sayısı düşürülüyor

Güney Kürdistan’da 50 yaş altındaki emeklilerin emekliliklerine son verilmeye başladığı belirtildi.

Referandumdan sonra Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Hükûmeti arasında baş gösteren sorunlardan biri de bölgesel yönetim sınırlarındaki memur ve maaşlı sayısındaki sorundu. Güney Kürdistan yönetimi memur maaşlarının ödenmesini isterken, 26 Aralık’ta Irak Başbakanı Haydar Ebadi, memur maaşlarının ödenmesi için “Kürdistan Bölgesi Hükûmeti, bölgedeki memurların sayısının belirlenmesi için bizimle iş birliği yapmalı” açıklamasını yaptı.

BİRÇOK KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLECEK

Ebadi’nin açıklamasından sonra Bağdat Yönetimi ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından eğitim ve sağlık bakanlıklarında çalışan memurların sayılarının netleştirilmesi için 7 kişiden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Komisyonda 5 kişi Irak Merkezi Hükûmetini temsil ederken, iki kişi de Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden komisyonda yer aldı. Önümüzdeki birkaç gün içinde çalışmalarına başlayacak olan komisyonun ilk işinin eğitim ve sağlık bakanlıklarındaki memur ve maaşlı sayısını belirlemek olduğu belirtiliyor. Sayı netleştirildikten sonra maaşların ödeneceği ifade edilirken, birçok kişinin de işine son verilecek.

MAAŞLAR KESİLİYOR

Öte yandan bir süreden beri Güney Kürdistan Yönetimi tarafından memur, maaşlı ve emekli sayılarını düşürmek için tartışmaya açılan işçi, memur, emekli yasalarının tartışılması olumsuz sonuç vermeye başladı. Böylece 50 yaş altındaki emeklilerin maaşlarının kesilmesine karar verildiği belirtiliyor. Alınan kararla Süleymaniye çevresinde 50 yaş altındaki binlerce kişinin maaşları kesilmeye başladı.

'YENİ KRİZ' UYARISI

Uzmanlar, gelirleri sadece bu maaşlar olan binlerce kişinin uygulama ile mağdur olacağını belirterek, bunun beraberinde yeni bir toplumsal kriz ve sorunları doğuracağını söylüyorlar.