Gülüşlerdeki sonsuz umut...

Her insana yakışır gülmek fakat bazı insanlara daha çok yakışır. Çünkü onlar ki, hakikat yolunu seçmiş ve kendini adamışlardır. Hakikate ulaştıkça güzelleşiyorlar yüzleri, gülüşleri bambaşka oluyor...

Gelhat (Eylül) Canda, Ekrem Şimşek 15 Ağustos 1993 yılında Amed Bismil’de hayata açar gözlerini. Amed direnişin sembolü olarak tanınır. Gerilla Gelhat yurtsever bir ailenin çocuğudur. Çocukluktan beri hep arayışlar içerisinde olmuş. Lise öğrenimini Amed'te bitirdikten sonra üniversiteyi Bingöl’de okur. Orada birçok gerçeklikle karşılaşan Gelhat Canda, okullardaki dil, bayrak soykırımını kabul etmez. Siyasi ve gençlik çalışmalarında yer alan gerilla Gelhat düşmanın kirli politikalarını çıplak gözlerle görür ve gerillaya katılma kararı alır. Çünkü artık sadece siyasi ve gençlik çalışmaları onu doyurmaz hep kendini eksik ve yetersiz görür. Bu kararla 2014 yılında saflara katılır.

Gerilla Gelhat katılımından şu şekilde bahseder: "7 Eylül 2014 yılında anladık ki, her Kürdistan genci gibi, biz de gerilla saflarına katılmalıyız. 8 Eylül 2014 yılında Lice’den gerilla saflarına katıldım. Düşman hunharca bir şekilde toprağımızla, dilimizle, kültürümüzle ve insanımızla oynamaktadır. PKK saflarına katıldıktan sonra birçok noktada şok yaşadım. Sistemde tanıdığımız PKK ile saflarında bulunduğumuz PKK çok farklıydı. Dağda, imkan ve şartların çok zor olduğunu, kolay kolay alışamayacağımı düşünüyordum. Fakat gerilla saflarına katıldıktan sonra Önder Apo ve arkadaşların gösterdiği yoldaşlıkla, her türlü zorlukla mücadele etmenin sırrını çözerek anladım ki bu yaşam hakikatlidir.

Adaletli bir yaşamdır. Buradaki yoldaşlıkla insan her türlü zorluğu aşabilir. Katıldıktan sonra daha çok gümrük işleriyle uğraştım. Gümrük işleri, daha çok halk içindeki çalışmalardı. Bu şekilde halkla olan ilişkilerimiz biraz arttı. Kendimizi halkımızla kıyasladığımızda, biz de sistemdeyken onlar gibi yaşıyorduk. Önderlik ve PKK gerçeğinde insanlık yaşamını esas alan bir ideoloji olduğun anladık. PKK’nin kominal yaşam tarzı ve yoldaşlık ilişkilerinden etkilendim. Örgüt içerisinde de arkadaşların fedai ruhundan çok etkilendim."

BEYTÜŞŞEBAP'TA YAŞAMINI YİTİRDİ

Bir süre Güney alanında kaldıktan sonra, kendi önerisi ile Kuzey grubunda yer alan gerilla Gelhat yaşadıklarını şu sözlerle dile getirmişti: "Kuzey Kürdistan’a gitmek çok farklı bir duygu. Yaşadığımız topraklarda düşmanın her türlü baskı ve zorluklarını gördük. Şimdi ise düşmana karşı savaşmaya gidiyoruz. Her anlamıyla savaşmak, bu gerekse yaşamsal boyutta psikolojik boyutta. Bu halk her şeye bedeldir. Özellikle de Önderlik üzerinde ağırlaştırılmış tecrit kabul edilemez.

Önderlik için halk için canımızı feda etmeye hazırız. İnsan duygularını dile getirmekte zorlanıyor. Bu çok büyük bir duygu, ben de Botan grubunda yer alıyorum. Botan direnişin kalesi olarak bilinmektedir. Bu yoğunlaşmalarla Kuzey’e gidiyoruz. Önderlik ve Kürt halkı özgürleşene kadar, her bir gerilla kanın son damlasına kadar direnecek ve savaşacaktır. Türk devleti şunu bilmeli ki, bir şehit veririz. Fakat binler olup doğarız ve dağlara geliriz." Gerilla Gelhat, 2015 yılında Beytüşşebap Devrimci Operasyonu’nda Türk devleti ile yaşanan çatışmaların ardından 13 arkadaşı ile birlikte yaşamını yitirdi.