Güçlükonak'ta devlet Biho Ağa'dır

Güçlükonak’ta 29 yıldır belediye başkanlığı koltuğuna oturan korucu başlarından Bahattin Aktuğ’un tüm yakınları ilçenin kamu kurumlarında. Devleti, Aktuğ Ailesi temsil ediyor.

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesi, 27 köyü ve bir beldesiyle 12 bin nüfuslu bir yer. Belediyesi, 4 dönem DYP, 2 dönem de AKP’de olmak üzere 29 yıldır Biho Ağa olarak tanınan Haruna Aşireti'nden Bahattin Aktuğ tarafından yönetiliyor. Ancak sadece belediye değil, kentte bulunan tüm devlet kurumları da Aktuğ Ailesi'nin kontrolü altında. 1948 doğumlu Aktuğ, kentte “Güçlükonak ilçe olduğundan beri belediye başkanı” ifadeleriyle anılıyor. Yine onay vermediği bir değişikliğin olmasının imkansız olduğu belirtiliyor. Buna kentte kamu kurumlarında çalışacak kişilerin belirlenmesinden sosyal yardımların dağıtılmasına kadar her şey dahil. Ayrıca Aktuğ’un “kurduğu düzene ayak uydurmayan” kaymakam ve askeri komutanların bile görev yerlerinin değiştirildiği konuşuluyor.

AİLEDE HER ŞEY VAR

Bahattin Aktuğ’un oğlu Mehmet Aktuğ korucubaşı olarak devam ediyor. Bir diğer oğlu Ahmet ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyor. Mühendis olan oğlu Hişyar Aktuğ, Ilısu Barajı inşaatı mühendisleri arasında. Müteahhit olan oğulları Selahattin ve Burhan Aktuğ da ilçenin tüm resmi kurumlarının inşaat ve bakım onarım ihalelerini ya tek başlarına alıyor ya da alan firmalara ortaklık ediyor. Yine ilçede yapılan yol ve askeri karakolların inşaat ve onarım işleri de Selahattin ve Burhan Aktuğ’dan soruluyor. Kızı Rahşan Aktuğ, Güçlükonak Entegre Devlet Hastanesi’nde 'resmen' çalışıyor ama 'fiilen' müdürlük yapıyor. Bir yeğeni Güçlükonak Vergi Dairesi’nde, bir torunu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda birinci derece personel olan Aktuğ’un benzer şekilde birçok aile ferdi de devlet kurumlarında söz sahibi.

KAYMAKAMI DA O BELİRLER

Kent sakinleri, kaymakamın dahi Aktuğ’a göre hareket etmek zorunda kaldığını belirterek, “Aksi takdirde burada barınamaz” ifadeleriyle durumu özetliyor. Kent sakinleri, örnek olarak da 2004'te Aktuğ’un oğulları Selahattin ve Burhan Aktuğ’un İlçe Kaymakamı Vural Karagül’ü dövmesini gösteriyor. Halk, Kaymakam Karagül’ün dövülmesinin ardından iki kardeşin tutuklandığını ve kısa bir süre sonra serbest bırakıldıklarını hatırlatıyor. Ekim 2004’te yaşanan olayda Kaymakam Karagül’ün, inşaat yapan iki kardeşin yanına giderek, kullandıkları su tankerlerinin ücretini ödemediklerini söylemesi üzerine iki kardeş tarafından saldırıya uğradığı öne sürülmüştü. O dönem Doğruyol Partisi’nden (DYP) belediye başkanı olan Aktuğ, “Kaymakam AKP’li olduğu için” kendilerini hedef aldığını savunurken, “Çocuklar bir cahillik etmiş” demekle yetinmişti. İki kardeş hakkında açılan dava ise daha sonra kapatılmış, Bahattin Aktuğ ise AKP’ye geçmişti.

KATLİAMDA ÇİFTE GÖREVLİYDİ

Aktuğ, 15 Ocak 1996'da aralarında korucuların da olduğu 11 kişinin minibüste tarandıktan sonra yakıldığı katliamın yaşandığı tarihte hem belediye başkanı hem de korucu başıydı. Güçlükonak Katliamı, her ne kadar PKK’nin üzerine yıkılmak istense de kullanılan silahların koruculara ait olduğu ortaya çıkmış, dönemin tanıkları da askeri kurumları sorumlu tutmuşlardı. Yaşamını yitiren korucuların, olaydan önce gözaltına alındıkları ve “koruculuğu bırakmak istedikleri” için tehdit edildikleri ortaya çıkmıştı. Türkiye’deki yargılamada bir sonuç çıkmazken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mahkumiyetle sonuçlanmıştı. 13 yıl sonra dönemin devlet bakanı Adnan Ekmen, katliamın JİTEM tarafından yapıldığını açıklamıştı.