Goran Hareketi yarın yönetimini belirliyor

Yeni yönetimini ve genel başkanını belirlemek için yarın seçime gidecek olan Goran Hareketi'nde 20 kişi, adaylık için başvurdu.

Güney Kürdistan parlamentosunun ikinci büyük partisi Goran (Değişim) Hareketi, kurucun genel başkanı Newşîrwan Mistefa'nın yaşamını yitirmesinden sonra yeni genel başkanını ve parti yönetimini belirlemek için yarın sandık başına gidiyor.

20 Temmuz'da başlayan adaylık başvuru sürecine ilişkin ANF'ye konuşan Goran Hareketi Seçim Komisyonu Sorumlusu Zimnako Celal, şimdiye kadar 20 kişinin yeni yönetim için başvuruda bulunduğunu söyledi. Celal, "Dört gün önce adaylık süreci başlamıştı. Bu süre dün akşam saat 16.00'da sona erdi. 20 kişi başvuruda bulundu" dedi.

Genel başkanlık ve 6 sekreterlik için yapılan 20 başvuru doyasının incelemesinin sürdüğünü belirten Celal, şu bilgiler verdi: "Bizler aldığımız dosyaları Goran Hareketi Seçim Yüksek Kurulu'na teslim ettik. Dosyaların incelenmesi devam ediyor. İncelemeler tamamlandıktan sonra bu isimler bize bildirilecek ve yarın genel başkanlık ve sekreterlikler için seçim yapılacak."

Celal, incelemeler sürdüğü için adaylık başvurusu yapan kişilerin isimlerini veremeyeceğini ifade ederek, "İncelemeler tamamlanmadan şu kişi adaydır, diyemiyoruz. Ama 6 sekreterliğiz var. Bu başvurusunu aldığımız 20 kişi de başkanlık için başvuruda bulunabilir. Çünkü Goran Hareketi'nde diğer partilerden farklı olarak genel başkan aynı zamanda sekreterlik üyesidir" diye konuştu.

20 adaydan birinin kadın olduğunu ve 12 kişinin ise yeni isim olduğunu kaydeden Celal, "Adaylardan biri kadın, ama bir kota ya da engelleme söz konusu değil. Yani isteyen kişi aday olabilirdi. Başvuru yapanlar arasında 12 yeni ve genç isim var" dedi.

Celal, "Bizler Goran Hareketi olarak Newşîrwan Mistefa'nın bize bıraktığı mirası devam ettireceğimizi belirtiyoruz. Yeni siyasetimizi yeni yönetimimiz belirleyecek. Fakat Goran'ın programında herhangi bir değişiklik yok" diye konuştu.

Goran Hareketi parti yürütmesinde bulunan şu sekreterlikler için de başvuruları alacak: "Ulusal işlerden sorumlu sekreter, toplumsal işlerden sorumlu sekreter, parti birimlerinden sorumlu sekreter, örgütlemeden sorumlu sekreter, fraksiyonlardan sorumlu sekreter ve halkla ilişkilerden sorumlu sekreter."

Goran Hareketi'nde genel başkanlık için Qadir Hecî Elî ve Omer Seyîd Elî'nin isimleri öne çıkıyordu. Ama Qadir Hecî Elî, başvuruda bulunmayacağını açıklamıştı.

GORAN HAREKETİ

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) kurucularından olan Newşîrwan Mistefa, 2006 yılında partiden ayrılarak Goran'ı kurma çalışmalarını başlatmıştı.

Goran Hareketi, 25 Temmuz 2009 tarihinde resmi olarak kuruldu ve o yıl yapılan seçimlerde 25 sandalye alarak parlamentoya girdi. Güney Kürdistan siyasetine yeni bir soluk getiren Goran Hareketi, kendisine bağlı pêşmerge gücü kurmadan siyaset yapma kararı aldı.

2013 yılındaki seçimlerde ise 24 sandalye kazanan Goran, Güney Kürdistan parlamentosundaki ikinci büyük parti oldu ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile hükümet ortağı oldu.

Ancak KDP, 2015 yılındaki halk eylemlerinden Goran'ı sorumlu tutarak, Goran'dan seçilen parlamento başkanı Dr. Yusif Mihemed'i 12 Ekim 2015 tarihinde Hewlêr'e sokmadı. Daha sonra da Goran'ın kabinede bulunan 5 bakanı atıldı ve parlamentonun kapısına kilit vuruldu.

Eski bir pêşmerge 1991 yılında Saddam Hüseyin'e karşı başlatılan "raparînin (başkaldırı) mimarı" olarak bilinen Newşîrwan Mistefa'nın 19 Mayıs günü Süleymaniye'deki evinde yaşamını yitirmesinden sonra Goran'ın ne yapacağı merak ediliyordu.

Yolsuzluk ve parti merkezli yönetime karşı sert muhalefeti ile bilinen Goran Hareketi'nin yeni genel başkanı ve yönetimi 25 Temmuz'da belli olacak.