Goran: ABD referanduma yüzde yüz karşı

Goran Hareketi Diplomasi Odası Üyesi Wişyar Omer, Trump'ın özel temcilcisi McGurk'un partilerine yaptığı ziyarette ABD'nin "yüzde yüz referanduma karşı olduğunu aktardığnı" söyledi. 

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumun tarihi yaklaşırken bölgedeki diplomatik trafik de yoğunlaştı. Dün gece Bağdat'ı ziret eden ABD Başkanı Donald Trump'un DAİŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, bugün de Süleymaniye'de Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Goran (Değişim) Hareketi ile görüştü. 

McGurk'un Goran ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Goran Hareketi Diplomasi Odası Üyesi Wişyar Omer, "McGurk, Amerika'nın yüzde yüz referanduma karşı olduğunu söyledi" dedi. Omer, "Sayın McGurk, partimize yaptığı ziyarette, tüm siyasi taraflara Washington'un 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma yüzde yüz karşı olduğunu söylemek için geldiğini aktardı. McGurk, Bağdat ile yaptığı görüşmelerde, Kürdistan Bölgesi ile merkezi hükümet yeni bir ilişki çerçevesinin kurulması için Bağdat'ın hazır olduğunu söyledi. Bu konu önümüzdeki hafta parlamentoya götürülecek" dedi. 

Omer, McGurk'un görüşmede kendilerine şu önerilerde bulunduğunu söyledi: "McGurk, ABD'nin Fransa, İngiltere ve Bağdat'ın merkezi hükümet ile Kürdistan bölgesi arasındaki tüm sorunların çözümü için bir heyet oluşturacağını söyledi. Üçüncü mesaj olarak, Parlamento kararıyla referandumun ertelenmesi gerektiği belirtildi" diye kayedetti. 

McGurk, dün Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ile yaptığı görüşmenin ardından bugün de YNK ve Goran Hareketi ile görüştü. McGurk, YNK Lideri Celal Talabani'nin eşi ve aynı zamanda politbüro üyesi Hero İbrahim Ehmed, Lahur Şeyh Cengi ve parti yönetimyle görüşmüştü.