Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı

12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındıran Göbeklitepe, Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı´nın (UNESCO), "Dünya Mirası Geçici Listesi"ndeki varlıkları arasında bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındıran Göbeklitepe, Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Bahreyn'de düzenlenen 42.Dünya Mirası Komite Toplantısı'nda Göbeklitepe'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alması kararlaştırıldı.

GÖBEKLİTEPE NEREDE?

Göbeklitepe, Urfa'nının 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında, yaklaşık 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde geniş görüş alanına hakim bir konumda yer almaktadır.

GÖBEKLİTEPE NEDEN ÖNEMLİ?

Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli. Bu bölgede yaklaşık 20 tapınak tespit edilmiş ve şu ana kadar yalnızca 6 tapınak gün ışığına çıkartılmıştır.

Göbeklitepe bu zamana kadar bilinen en eski yapıt ve tapınaktan 7500 yıl daha eskiye ait.

Göbeklitepe'nin inşa edildiği dönemde insanoğlu bitki toplayan ve hayvanları avlayan küçük gruplar halinde sürekliliğini sağlıyordu. Kayalık bölgelerden, büyük sütunların ve ağır taşların el arabaları ve yük hayvanları olmadan 2 kilometre taşınarak Göbeklitepe'ye getirilmesi için muhtemelen tarihte insanların ilk defa bu kadar kalabalık bir şekilde bir arada olması gerekmişti.

BUĞDAY'IN ATASI BURADA YETİŞTİ

Bölgede yapılan araştırmalar ve elde edilen bulgular doğrultusunda önemli kültür bitkisi olan ve yüzlerce genetik varyasyonu bulunan buğdayın atasının ilk olarak Göbeklitepe eteklerinde yetiştiği ortaya çıkarıldı.