Gazeteci Türfent’e 8 yıl 9 ay ceza

Gazeteci Nedim Türfent davasında avukatların savunmasından sonra mahkeme heyeti, cezanın artırılarak 8 yıl 9 aya çıkarılmasına hükmedip tutukluluk halinin de devam etmesine karar verdi.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent'in 5'inci duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Türfent'in savcılık mütalaasına karşı yaptığı savunmadan sonra avukatları savunma yaptı.

Duruşmaya verilen uzun bir aradan sonra savunma yapan avukat Karataş, yargılamanın maddi gerçeği ortaya koyması için tartışılabilir delillerin olması gerektiğine işaret etti. Karataş, "Müvekkilim örgüt üyesi olmaktan yargılanıyor. Biz ilk celseden bu yana YPG'nin terör örgütü olup olmadığını sorgulanmasını istedik. Ama isteğimiz kabul edilmedi. DİHA örgütün haber kanalı olarak dosyaya girmiş bu ajansın hiçbir yerde böyle bir suçuna rastlanmamaktadır. Savcılık böyle bir suçlama yaparak suç işlemektedir. Tanıkların da ifadelerinde DİHA ile ilgili bir ifadelerine rastlanmamıştır. Müvekkilimin üst düzey örgüt üyeleri ile görüştüğü söyleniyor ama müvekkilimin kiminle görüştüğü belirtilmemektedir. Sözde deliler karşısında mahkemenin bu kadar uzun süren tutukluluk halinin öncelikle beratla sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Ne savcılık ne de mahkemeniz önümüze herhangi bir delil koyamadı. Nedim Türfent, Metin Göktepe gibi bir son yaşamadıysa bu kamuoyu baskısı nedeniyledir. Müvekkilim sadece gazeteci olduğu için yargılanıyor, Metin Göktepe nasıl kolluk kuvvetleri tarafından sadece gazeteci olduğu için katledilmişse bugün kolluğun yapamadığı infaz mahkemeniz eliyle yapılmak isteniyor" dedi.

Hukuksuzca alınan tanık ifadelerine tekrar değinmeyeceğini dile getiren Karataş, Türfent'in tahliyesini talep etti.

Avukat Barış Oflas ise Türfent'in tutuklu olmasını tek nedeninin Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı sırsında gazetecilik yapmış olması olduğunu vurguladı. İfade veren bütün tanıkların işkence altında ifade vermeye zorlandığını belirten Oflas, "Tanıklardan kimisi, dişinin kerpetenle çekmekle, kimisi tecavüzle tehdit edildiğini anlattı. Sayın savcıda hiç mi kanaat oluşmadı? Adil bir yargılama yapılarak eldeki delillere ve vicdani kanaate göre karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

Duruşmaya verilen kısa aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, gazeteci Türfent’in "örgüt üyesi olmaktan" 8 yıl 9 ay ceza almasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmiş ve hedef alınmıştı. Gazeteci Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etmişti. Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan 4’ü ise işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetmişti.