F-16'lar eskisi kadar rahat değil!

Amed’de 12 Aralık'ta Halk Savunma Merkezi tarafından düşürülen F-16 savaş uçağından sonra 8. Ana Jet Üssü'ndeki önlemler üst düzeye çıkarılırken, üsten kalkan jetler de artık neredeyse 90 derecelik açıyla ve "Flare" kullanarak havalanıyor.

Amed kent merkezindeki 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden 12 Aralık’ta havalanan ve görev sonrası inişe geçen F-16 savaş uçağı, tam bu esnada Sur’un Çarıklı ve Yeşildere mahalleleri arasındaki boş araziye düştü. Uçağın düşmesiyle kentteki tüm birimlerde alarm durumuna geçilirken, medya organları ilk olarak savaş uçağın düşürüldüğü haberleri geçti. Güvenlik kaynaklarından yapılan ilk açıklamada da "12.12.2016 günü saat 19.32 sıralarında ilimiz Mardin yolu Çarıklı Tavşantepe mevkiinde jandarma bölgesinde F-16 uçağımızın düştüğü tespit edilmiş, uçak pilotunun sağ ve sağlık durumunun iyi olduğu ve paraşütle atlayarak kurtulduğu, yapılan mülakatta uçağın saldırı sonucu düşürüldüğünü beyan etmiş" denildi. Daha sonrasında Türk ordusu tarafından yapılan açıklamada F-16 uçağının düştüğü, pilotun sağ olarak kurtulduğu, olayla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. Ancak olayın üzerinden 4 ay geçmesine rağmen hiçbir açıklama yapılmadı. 

HALK SAVUNMA MERKEZİ ÜSTLENDİ

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı (HPG) olaydan iki gün sonra 14 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “2 Aralık günü akşam saat 19.30 sularında Amed semalarında güçlerimiz tarafından, Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üs'den kalkan ve Kürdistan’da bombardıman düzenleyen Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir F-16 tipi savaş uçağı Şehit Azad Farqîn Timi tarafından özel yöntemlerle gerçekleştirilen eylem ile düşürülmüştür” diyerek, savaş uçağının kendileri tarafından düşürüldüğünü duyurdu. 

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Olayın hemen ardından savaş uçağının düşürüldüğü bölge geniş kapsamlı ablukaya alınarak, günlerce inceleme ve arama yapıldı. Operasyondan herhangi bir sonuç alınamazken, uçağın enkazı da yaklaşık 1 hafta arazide kaldı. Ankara’dan gelen özel ekibin incelemelerinin ardından uçaktan arta kalan parçalar toplanarak götürüldü. F-16’nın düşürülmesinden sonra jet üssünde olağanüstü önlemler alındı. Kent merkezindeki hava üssünün etrafındaki arazilerde sürekli zırhlı araçlar devriye atarken, havalimanı çevresinde de üst düzey güvenlik önlemleri alındı. 

PİLOTLAR ARTIK ‘FLARE’ KULLANIYOR 

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'ndeki geniş önlemlerin yanı sıra artık pilotlar da havalanırken ve iniş yaparken daha temkinli. Savaş uçakları havalandıktan hemen sonra ısı güdümlü füzelerden kurtulabilmek için “flare” adı verilen yüksek ısı yayan ışıklar saçıyor. Flare hem gece hem de gündüz uçuşlarında sürekli kullanılıyor. Uçak düşürüldüğü güne kadar kullanılmayan bu sistemin yanı sıra savaş uçakları kalkış yapar yapmaz gökyüzüne doğru neredeyse 90 derecelik bir açıyla yükseliyor. Daha önceleri savaş uçakları kent üzerinde alçak uçuş yaptıktan sonra yükselirdi. 

FLARE NEDİR? 

Uçaklar ve helikopterlerin jet motorlarının egzozlarından çok yüksek ısıda gaz çıkarır. Bu temel üzerine geliştirilen ısı güdümlü füzelerin ucundaki bir mercek ve optik okuyucu, uçağı kendi radarında yakalar ve radar uygun atış durumunu belirleyebilmek için hedefe kilitlenir. Uygun menzile ve açıya gelince füze fırlatılır. Bu andan itibaren mercek ve optik okuyucu vasıtasıyla sıcak egzozu yakalayarak bu kısma yönelir. Savaş uçakları füzenin kilitlemesini algıladığı gibi kendine atılan füzenin cinsini de belirler. Eğer füze ısı güdümlü ise “flare”, radar güdümlü ise “chaff” fırlatarak kendini korumaya çalışır. Flare, egzozdan çıkan ısıdan daha fazla ısı yayan füzeyi andıran maddedir. Bu sayede füze bu sıcaklığı algılayınca uçağı takip etmeyi bırakır ve daha fazla ısı yayan flareyi vurur. 

GÖRGÜ TANIKLARI İLK GÜNDEN SÖYLEDİ

Pilotlar tarafından ve jet üssünün genelinde alınan bu olağanüstü önlemler de savaş uçağının düşürüldüğünü gözler önüne sererken, zaten daha ilk günden uçağın düşürüldüğü mahallelerde yaşayanlar da bunları doğrular nitelikte beyanda bulunmuştu. Köylüler, “Uçak düşmeden hemen önce yoğun silah sesi geldi. Uçak alçaktan uçuyordu. Sonra uçağın kuyruğu birden alev aldı. Havadayken iki parçaya ayrıldı. Çok büyük gürültüyle düştü. Evler yerinden oynadı. Sesi duyunca dışarı çıktık. Biri kadın, biri erkek, 2 pilot uçaktan atlayarak kurtuldu. Kadın pilot, Çarıklı köyü yakınlarına düştü. Onu oradaki köylüler kurtardı. Erkek pilot bizim köyün ağaçlık alanına düştü. Biz yanına gittik, silah çekti, ‘Yaklaşmayın’ dedi. Polise haber verdiğini söyledi. ‘Polis gelene kadar yaklaşmayın bana’ dedi. Çok korkmuştu. Panik halindeydi” demişti.