Erdoğan'ın köşkü için doğa katlediliyor

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Ahlat'ta inşaatı başlatılan 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü' için doğa katliamı yapılıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesini geçen yıl ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ahlat’ta, ‘Cumhurbaşkanlığı Köşkü' yapılacağını açıkladıktan sonra geçen ay inşaat çalışması başlatıldı. Van Gölü kıyısında 32 dönüm arazi üzerinde yapılan 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü' çalışması doğa katliamını da beraberinde getiriyor. Göl kıyısında bulunan ağaçlar sökülüp, sahillerdeki kumsallar yok edilerek doğa katliamı yapılıyor.

Yemyeşil doğası, Van Gölü mavisi ve Süphan Dağı'nın hediyesi olan Ahlat, Kürt halkı ve Kürdistan tarihi içinde önemli bir yer tutar. Kürt halkı, Ahlat’a ‘Xelat’ yani hediye der. Çünkü Ahlat, Süphan’ın, Van Gölü’nün ve Urartu medeniyetinin Kürt halkına bir hediyesidir. Kürtler binlerce yıldır Xelat’ın üzerine türküler söyledi, ağıtlar yaktı.

Kürt halkı için önemli bir yer tutan ilçe, Türklerin Anadolu’ya gelmesinde sonra Ahlat ve çevresine Türkmenler yerleştirildi. Türkmenlerin yerleşmesiyle bin yıldır Kürtler ve Türkler bir arada yaşamaya başladı. Osmanlı devleti yıkıldıktan sonra, yeni kurulan Türk devleti, Ahlat ve çevresinde asimilasyon politikası uyguladı. Bu asimilasyon politikasının son örneği de Ahlat’ta yapımı başlayan Cumhurbaşkanlığı Köşkü.

İNŞAAT GİZLİLİK İÇİNDE YAPILIYOR

Nisan ayında başlayan inşaat çalışması, bu yılın Ağustos ayında bitirilmesi hedefleniyor. Köşkün yapımı çok gizli bir şekilde yapılıyor. Köşkün inşaatında çalışan bir çok işçi, inşaatın fotoğrafını çektiği gerekçesiyle işten atıldı. Köşkün inşaatı hem kara üzerinde hem de göle dolgu yapılarak hızlı şekilde devam ediliyor. İnşaatın dışarıdan görünmemesi ve fotoğrafının çekilmemesi için etrafı bariyerler kapatılmış durumda.

Hiçbir üretiminin olmadığı ve işsizliğin yüzde 80’lere çıktığı Ahlat’ta, milyonlarca liraya mal olacak 'Cumhurbaşkanı Köşkü’ne Ahlat halkı da tepki gösterdi. İşsizlikten dolayı, yurttaşların Ahlat ve Bitlis’i terk ettiğini, ya da başka şehirlere çalışmaya gittiğini belirten Ahlatlılar, kendilerine köşk değil, aş ve iş yapılmasını istedi.