Enfal katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Güney Kürdistan’ın bir çok kentinde Enfal katliamlarının yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri yapıldı.

Hewlêr’de bir araya gelen çok sayıda kişi Enfal katliamında parmağı olanların yargılanmasını talep etti.

Hewlêr’deki eylem, Kürdistan Bölgesi Adalet Bakanlığı ve Başsavcılık Binası önünde gerçekleşti. Eylemciler, Adalet Bakanlığı ve Başsavcılığı’na 14 maddeden oluşan bir dilekçe sundu.

Germiyan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ise öğrenciler Enfal katliamını konu alan bir tiyatro oyunu sergiledi.

Enfal katliamında kurtulanlar ve katliamda katledilenlerin aileleri Süleymaniye Mahkemesi önünde bir araya geldi. Anma eyleminde, “Enfalden kurtulanlar Kürtlere yönelik katliamların tanıklarıdır, unutulmamalıdır”, “Adaletsizliğe hayır”, Haklarımızı talep ediyoruz” sloganlarını attı.

Mahkeme önünde yapılan bir açıklamada “Siyasi tutsakların ve Enfal’den kurtulanların maaşları yasalara uygun bir şekilde en kısa zamanda verilmelidir” denildi.

Kifri'de Enfal katliamının yıl dönümü vesilesiyle bir anma gerçekleşti. Anmaya çok sayıda kişi katıldı. Enfal katliamının anlatıldığı bir resim sergisi de açıldı.

SOYKIRIM

Kürtlere yönelik soykırımın adı olan “Enfal”, 1988’de Şubat ile Eylül ayları arasında gerçekleşti. Soykırım talimatının dönemin diktatörü Saddam Hüseyin verdi, kuzeni Ali Hasan El Mecit yürüttü. Tahminlere göre 180 bini aşkın sivil katledildi. Bunların en fazla iz bırakanı, 16 Mart 1988’deki Halepçe katliamı oldu. Kimyasal silahların kullanıldığı katliamda, binlerce kişi hayatını kaybetti.

Yaklaşık yedi ay süren Enfal operasyonlarında katledilen Kürtlerin çoğunun ne cenazesi bulunabildi ne de akıbetleri hakkında herhangi bir bilgi. Saddam rejimi, 2003 yılında yıkıldıktan sonra toplu mezarların izleri bulunmaya ve cenazeler çıkarılmaya başlandı.