Eğitim Sen: Tüm halklar anadilde eğitim almalı

Eğitim Sen Amed Şubeleri, "Bu topraklarda tüm halklar anadilleriyle eğitim almalıdır” dedi.

Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, dilin kültürün önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, "Bundan dolayı hem dil toplumlara yön verir hem de toplumlar dile. Böylelikle dil toplumların kimliği haline gelmektedir. Bir ülkenin sosyal ve ekonomik olarak gelişme kaydedebilmesi için o ülke çocuklarının kendi dilleri ve kültürleri ile büyümelerinin önü açılmalı ve yeni nesiller için bunlar kayıtsız şartsız sağlanmalıdır. Ancak bunlarla toplumlar gelişip ilerleyebilir. Bundan dolayıdır ki yönetenler geri bırakmak istedikleri toplumların öncelikle dil ve kültür bazında gelişmelerinin önünü kapatmaktadır. Bununla beraber bu ülkelerde resmi dil dışındaki tüm diller yasaklanmakta ya da pasifize edilmektedir” dedi.

'ALDATMACADAN ÖTEYE GİTMEZ'

Anadilde eğitim hakkının tüm yönleriyle serbest hale getirilip uygulamaya konulduğunda anlam kazanacağını ifade eden Akşahin, şöyle konuştu:
“Bilimsel olarak da ispatlanan bu doğruların dışında, anadilde eğitimin önü kapatılıp, anadilin böyle de savunulup korunabileceği belirlemesi bir aldatmacadan öteye gidemeyecektir. Ülkemizde anadili Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşince, Çeçence, Süryanice vb. olan çocuklar kendi dillerinden koparılmaktadır. Bu durum tüm toplumu etkilemekle beraber en çok çocukları etkilemektedir. Bilimsel olarak da pedegojik ve formasyonel olarak da anadilin çocuklar için önemi açık ve nettir. Bu haktan mahrum olmak tüm çocukları negatif olarak etkilediği açıktır. Bu kader değildir ve değiştirilmelidir. Biz Eğitim Sen olarak tüzüğümüzde de belirttiğimiz gibi bu topraklarda tüm halklar anadilleriyle eğitim almalıdır diyoruz. Bunun dışında hiçbir seçenek dillerin yaşatılmasında çare olamaz. Tüm bu belirleme ve gerçekler ortadayken aynı zamanda seçmeli dersler ile ilgili de bir süreç yürümektedir ve biz bu konu ile ilgili görüş ve tespitlerimizi de paylaşmak istiyoruz."
Anadilde eğitimin seçmeli olduğunu fakat gerekli mevzuatların uygulanmadığını sözlerine ekleyen Akşahin, anadilde eğitimin gelişmesi için gerekli atamaların yapılmadığını hatırlattı. Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticileri öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapılması, doldurulmuş formların velilere imzalatılması, MEB'in matbu formu yerine belli bazı derslerin bulunduğu formların hazırlanarak öğrencilere dağıtılması gibi birçok hukuksuz uygulamaya gidildiğini hatırlatan Akşahin, şunları ifade etti: “Önümüzdeki dönem benzer uygulamaların olması halinde, üyelerimizin ve velilerimizin şube ve temsilciliklerimize başvurmalarını istiyoruz. Henüz resmi olarak başlamasa da seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizi, atılacak her hukuksuz adımın karşısında olacağımız bilinmelidir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın bilinmesini istiyoruz."