Dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağı

Sur’un 6 mahallesindeki sokağa çıkma yasağı 1 yıl 8 ay 21 gündür sürüyor. İlçenin 3’te 1'i  de Türk devlet güçlerince yıkıldı.

Amed Sur’da 28 Kasım 2015 tarihinde Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” tam olarak 1 yıl 8 ay 21 gündür devam ediyor. Yasak, dünya tarihinin en uzun süren sokağa çıkma yasağı özelliği taşıyor. Yasak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Dört Ayaklı Minare önünde vurulmasıyla başlamıştı. 

Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararına göre Sur’un 6 bin 300 parseli kamulaştırıldı.

Amed ve Sur tarihinin en büyük yağma ve talanının yaşandığı ilçedeki yıkımın durdurulması için yapılan tüm girişimlere rağmen devam eden yıkımda kentin üçte biri yıkıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı rapora göre ise Sur’da yaklaşık 40 bin insanın göç ettiği yer alıyor. 

Türk devleti Sur’da farklı inançlara ait kiliseler, camiler, konaklar, hamamlar gibi binlerce tarihi yapıyı da yok etti.  Yıkımın olduğu mahallelerin çoğuna halen giriş yasak. Ayakta kalan bir kaç bina ise polisler ve özel timler tarafından karakola dönüştürülmüş durumda.Sur’da her şeye rağmen evlerini terk etmeyen binlerce yurttaş bulunuyor. 

İlçede esnaflık yapan birçok kişi kepenk indirmek zorunda kaldı.