DBP, Dünya Ana Dil Günü'nü kutladı-YENİLENDİ

Dünya Ana Dil Günü'nü kutlayan DBP, "Devletlerin asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmek, dilimiz ve kültürümüzü korumak temel görevimizdir" dedi.

Demokratik  Bölgeler Partisi (DBP), 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, UNESCO verilerine göre dünyada 7 bine yakın dil konuşulduğu ve bunlardan 3500 dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtilerek, "Özellikle ulus devletler ve hegemonik güçler tek dil ve tek millet çizgisi ile halklara ve ana dillerine karşı soykırım politikalarını uygulamaya devam etmektedir" denildi.

'18 ANA DİL VE LEHÇE YOK OLMA İLE YÜZ YÜZE!'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Türkiye’de 18 ana dil ve lehçe yok olma ile yüz yüze. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne hükümetler başta Kürtlere ve Kürtçeye karşı olmak üzere halkların ana dillerine asimilasyoncu ve inkârcı politikalar yürüterek dillerin soykırımlarını gerçekleştirmiştir.

AKP-MHP faşist ittifakı inkâr, tekçi ve kayyum politikalarıyla Kürt halkının belediyelerini gasp etmiştir. Kayyumlar Kürt diline, çok dilli belediyeciliğe ve halkımızın kültür kurumlarına karşı tek dil anlayışını devreye koymuştur. Dili, kültürü, tarihi ile Kürt halkının varlığı yok sayılmaktadır. Bu anlayışa karşı mücadele eden demokratik siyasetimiz hedef gösterilmekte ve siyasi soykırım operasyonlarıyla baskı altına alınmak istenmektedir.

Ana dilde eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında ana dili geliştirmek ve kullanmak temel bir haktır. Devletlerin asimilasyon politikalarına karşı mücadele etmek, dilimiz ve kültürümüzü korumak temel görevimizdir. En temel hakkımız olan dil özgürlüğünü ve kültürel haklarımızı elde edene kadar mücadelemizi tekçi ve soykırımcı anlayışlara karşı sürdüreceğiz. Başta Kürt halkı olmak üzere tüm dünya halklarının Dünya Ana Dil Günü'nü kutluyor, halkların dillerine yönelik soykırım politikalarına karşı her kesimi sorumluluk almaya çağırıyoruz."