DTK: AKP'nin gasp ve talanına karşı Süryanilerle dayanışalım

DTK, AKP'nin Süryani kiliselerini gasp etmesine karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), bugün yaptığı yazılı açıklama ile Süryanı halkıyla dayanışma çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Tüm İslam âlemi için kutsal ve mübarek bir ay olan Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı, sadece İslam âlemi arasında değil, bütün dinler ve inanç toplulukları arasında kardeşliği, saygıyı, sevgiyi, hoşgörüyü ve birlikte yaşamı, yaşamı birlikte güzelleştirme duygu ve reflekslerini geliştiren ve yücelten bir insancıllığı içinde barındırmaktadır. İslam’ı yücelten de bu özellikleridir. Bütün dinlerin ve inançların ibadet etme hakkına saldırı ve baskıyı, kendi ibadet hakkına bir saldırı olarak görmüştür. Medine Sözleşmesi buna en güzel örnektir" denildi.

Açıklamada, AKP'nin İslamiyet’in temel, vazgeçilmez temel değerlerini ve ilkelerini görmezden gelerek, Süryani halkının, ibadet yeri olan kiliselerini ve topraklarını “kamulaştırma“ adı altında gasp etmeye çalışmasının, İslam’ın temel değerlerinden bir sapma olduğu vurgulandı.

HALKA VE KURUMLARA ÇAĞRI

DTK, şunları da kaydetti:

"Süryani kiliseleri ve topraklarının, tamamen Sünni bir dayatma ile Diyanet İşleri’ne devredilmesi, olayın üstünü örtme ve kamufle etme amaçlıdır. Bu da, herkes Türk, herkes Sünni, herkes Müslüman ve herkes erkek olacak dayatma stratejisinin açığa çıkmış halidir.

Her türlü İslami ve insani değeri görmezden gelerek, tamamen baskıcı, eritmeci, tek tipleştirici ve rantsal bir hayat felsefesi ile yaşamı şekillendirmeye ve dizayn etmeye çalışan AKP hükümetinin bu gaspçı ve talancı politika ve uygulamalarını şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz.

Hangi dinden ve inançtan olursa olsun tüm Türkiye ve Kürdistan halklarını, demokratik kurumları, uluslararası kamuoyunu ve kurumlarını, Süryani halkına yapılan AKP faşizmine ve zulmüne karşı durmaya, Süryani halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz."